Voorbereiding: waar moet ik op letten bij het huren van een kampeermiddel?
Kilometers
Kijk bij het huren van een camper goed naar het aantal kilometers. Zit daar een limiet op en ga je daarna per kilometer betalen óf mag je zoveel kilometers maken als je wilt?
Brandstof
Controleer voor je een camper gaat huren ook welke regels de verhuurder rondom brandstof heeft. Huur je hem vol-vol? Dan krijg je de camper met een volle tank en lever je hem net zo vol weer in. Hanteert de verhuurder vol-leeg? Dan krijg je hem vol mee – waar je ook voor betaalt – en kan je hem leeg inleveren. Alleen zal het in praktijk zelden gebeuren dat je hem echt leeg inlevert en dus ben je de overgebleven brandstof in de tank kwijt. Zonde, want daar heb je dus voor betaald. Overigens zijn er ook elektrische camperbusjes te huur.
Handgeschakeld of automaat?
Heeft jouw beoogde huurcamper een automatische versnellingsbak? Voor de meeste mensen is dit geen probleem. Ook als je zelf in een handgeschakelde auto rijdt, heb je die automatische transmissie zo onder de knie. Andersom is het wel lastiger. Ben je in het bezit van een rijbewijs B met code 78, wat betekent dat je praktijkexamen in een automaat hebt gedaan, dan mag je niet in een handgeschakelde camper rijden.
Inventaris
Als je een eigen kampeermiddel hebt, heb je waarschijnlijk ook alle campinginventaris, zoals een tafel en stoelen, servies en bestek, een koffiepotje- of apparaat en ga zo maar door. Wanneer je een camper, caravan of vouwwagen gaat huren is het handig om te checken of er kampeerspullen zijn inbegrepen en zo ja, wat daar allemaal bij zit. Huur je een vouwwagen? Controleer dan ook of bijvoorbeeld een voortent en keukentje bij de boeking zijn inbegrepen. Vaak kun je de inventaris – met daarin bijvoorbeeld een Nespresso-apparaat – ook als extra optie kiezen. Hou je van fietsen op vakantie? Kijk dan of de huurcamper- of caravan die je op het oog hebt een fietsenrek heeft of dat je er eentje bij kunt huren.
Extra kosten
Controleer de extra kosten die nog bovenop de huurprijs komen. Denk daarbij aan de waarborgsom, die per kampeermiddel verschilt en wel kan oplopen tot 1500 euro voor een camper. En zijn er bijvoorbeeld kosten voor het rijklaar maken, voor de gasfles, de eindschoonmaak, de stroomkabel, een hygiënepakket en andere zaken? Of betaal je misschien een paar tientjes meer als je voor ophalen en terugbrengen in het weekend kiest? Zorg dat je alle kosten transparant op een rijtje hebt.
Mag de hond mee?
Gezellig hoor, de hond mee op vakantie. Alleen staat niet elke verhuurder dit toe. Kijk dit dus van tevoren na.
Rijbewijs
Controleer of je met jouw rijbewijs die ene camper mag rijden, of die caravan of vouwwagen mag trekken. Wil je een camper huren met een B-rijbewijs? Dan mag de camper een maximaal toelaatbaar gewicht van 3500 kg hebben. Voor zwaardere campers heb je een C1-rijbewijs nodig. Ga je met een gehuurde caravan of vouwwagen op vakantie? Dan heb je meestal genoeg aan een B-rijbewijs. Daarmee mag je namelijk een aanhanger van maximaal 750 kg trekken. Is de caravan zwaarder dan 750 kg, dan mag je er alsnog met je B-rijbewijs mee rijden, mits de auto en caravan samen niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Dit betreft dan het leeggewicht plus het laadvermogen. Alle regels rondom je rijbewijs lees je bijvoorbeeld op de site van Rijksoverheid.
Verzekering
Hoe ben je verzekerd? Wat is het eigen risico en wat valt allemaal onder de verzekering? Check dit goed voor je tot huren overgaat.
Pech, diefstal en meer nare zaken
En wat gebeurt er eigenlijk wanneer je pech onderweg krijgt? Als onverlaten inbreken in je caravan of je vouwwagen vol gaten zit na een nacht noodweer? Check wat je in dat geval moet doen en waar je op kunt rekenen.
Leeftijd en rijervaring
Niet iedereen kan zomaar een camper, caravan of vouwwagen huren. In de meeste gevallen moet je 21 jaar zijn én minimaal een jaar rijervaring hebben. Houd daar dus rekening mee.
Vakantieperiode
Bedenk je in juni dat het leuk zou zijn om in augustus met een gehuurd kampeermiddel op stap te gaan? Dikke kans dat alles al is volgeboekt. Daarom doe je er beter aan om je reservering zo vroeg mogelijk in orde te maken. Dan is er tenminste ook nog volop keuze.