Truc 50 euro

Gratis 50 euro en andere oplichtingstrucs op vakantie

Marije Onderwaater

Vooruit, laten we de kop van dit artikel meteen ontkrachten: iedereen kan in oplichtingstrucs op vakantie trappen, het kan de beste overkomen. Toch is het handig om overal op voorbereid te zijn. Lees deze tips daarom goed door voordat je gaat genieten van een kampeervakantie.

Tip 1: Een crimineel ziet er niet uit als een crimineel

Wat zou het handig zijn als alle criminelen een gestreept boevenpak aan hadden. Helaas is de realiteit anders en kan een crimineel eruit zien als een aardige man, een behulpzame vrouw of zelfs een politieagent. In Spanje kan je in de auto zomaar worden aangehouden door een politieagent die in werkelijkheid een crimineel is die erop uit is jou van je kostbaarheden te beroven. Een echte politieagent moet een logo op zijn uniform en op de auto hebben, en een ID kunnen tonen. Bij twijfels kun je de politie bellen om te checken of je daadwerkelijk met een agent te maken hebt.

Naar het politiebureau?

Heb je volgens de agent iets verkeerds gedaan en moet je een boete betalen? Zeg dan dat je dit op het politiebureau wil doen. Vertrouw je de boel niet? Zorg dan dat je autodeuren op slot zijn en je ramen gesloten. Via 112 – het noodnummer voor alle landen van de Europese Unie – kun je hulp van de échte politie inroepen.

Police Nationale
Police Nationale

Tip 2: Gratis 50 euro! Of toch niet...

De Franse politie waarschuwde onlangs voor een nieuwe oplichtingstruc. Criminelen doen een briefje van 50 euro onder de ruitenwisser van een auto. De bestuurder stapt nietsvermoedend in, ziet het briefje op de voorruit, stapt uit om het te pakken en laat daarbij de sleutel in het contact zitten en voor je ‘jackpot’ kunt zeggen, is een vliegensvlugge crimineel er met de auto vandoor.

Niet uitstappen

Gratis geld is te mooi om waar te zijn; stap dus niet uit om het briefje te pakken. De Franse politie raadt aan om te blijven zitten, je autodeuren op slot te doen, de ramen te sluiten en vervolgens naar een veilige plaats te rijden om het incident daar bij de politie te melden.

50 euro
Met deze afbeelding waarschuwt de politie voor de 50 euro-oplichterstruc.
50 euro
Met deze afbeelding waarschuwt de politie voor de 50 euro-oplichterstruc.

Tip 3: Wees niet te goed van vertrouwen

Wees dus op je hoede als iemand je vraagt om te stoppen. Dat geldt ook voor andere automobilisten. Het kan je zo gebeuren: je rijdt op de snelweg en vlak voor een tankstation of parkeerplaats wijst iemand vanuit een andere auto dat er iets met jouw auto, camper of caravan aan de hand is. Je schrikt en neemt de eerste de beste afslag. De aardige automobilisten stoppen ook, maar in plaats van je te helpen, stelen ze je spullen. Opletten dus!

Tip 4: Let op je banden

Nog meer bandenleed: die band waar mensen vanuit de auto naar wijzen, daar kan best eens écht iets mee aan de hand zijn. Criminelen kunnen je banden al beschadigen of laten leeglopen terwijl jij bij een tankstation net even een rust-, -plas- en koffiepauze neemt. Vervolgens willen ze je goedbedoeld helpen en maken vervolgens van de gelegenheid gebruik om je te beroven. Zorg daarom dat je weet wat de staat van je auto is en neem niet zomaar hulp aan.

Bandentruc bij tolstations

Houd ook bij de tolstations je ogen open. De Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie in Spanje, waarschuwde vorig jaar voor oplichters die de banden van de auto vóór hen in de rij lek steken en er vervolgens, wanneer de automobilist erachter komt, als de kippen bij zijn om te ‘helpen’. Hiermee helpen ze vooral zichzelf, want voor de criminelen is dit een mooie gelegenheid om er met je waardevolle spullen vandoor te gaan. Wees dus alert bij de tolstations. In deze video zie je hoe de oplichters te werk gaan.

Banden lek tolstations
Screenshot uit de video die je hierboven kunt bekijken.
Banden lek tolstations
Screenshot uit de video die je hierboven kunt bekijken.

Tip 5: Kijk uit met hulp aanbieden

Wil je onderweg naar je buitenlandse bestemming de barmhartige Samaritaan uithangen? Pas daar liever een beetje mee op. Iemand die jouw hulp vraagt, bijvoorbeeld bij autopech, kan het in werkelijkheid wel eens op je spullen of geld hebben voorzien. Hetzelfde geldt voor een voorbijganger die wil dat je meekijkt op de wegenkaart om de weg te vinden, terwijl een handlanger je auto leeg rooft.

Ierse oplichtingstruc

Spreekt een toerist je aan omdat diegene is beroofd van al zijn of haar spullen en heeft diegene geld nodig om thuis te komen? Ziet deze persoon er netjes uit – zie tip 1 – en belooft diegene dat je het geleende geld écht terugkrijgt? Denk dan twee keer goed na voor jij je hulp aanbiedt: je kan wel eens te maken hebben met de zogenoemde Ierse oplichtingstruc. Laat het ‘slachtoffer’ waardevolle sieraden bij je achter als onderpand? Dat hoort allemaal bij de truc. Vooral in Frankrijk kwam deze oplichting vorig jaar veel voor. Trap er niet in.

Routekaart oplichtingstrucs vakantie
Routekaart oplichtingstrucs vakantie

Oplichtingstrucs op vakantie: liever thuisblijven?

Hè jakkes, met al die oplichtingstrucs op vakantie zou je bijna thuisblijven… Niet doen hoor! Zorg gewoon dat je een beetje op je hoede bent, laat je niet afleiden en gebruik vooral je gezonde verstand. Maak foto’s van je belangrijkste documenten zoals je rijbewijs en paspoort, en mail die bijvoorbeeld naar familie zodat je altijd een kopie paraat kunt hebben. Zwaai niet met geld en waardevolle spullen.

Bluetooth uitschakelen

Nog een tip: schakel je bluetooth uit als je het niet nodig hebt. Deze draadloze communicatietechnologie biedt een schat aan informatie aan criminelen die er maar wat graag misbruik van maken. Ze kunnen de technologie bijvoorbeeld gebruiken voor phishing of ze kunnen ermee zien welke apparatuur je allemaal bij je draagt. Ga je op pad en heb je geen bluetooth nodig? Zet je bluetooth dan uit.

Geen onbeveiligde wifi

Verder is het aan te raden geen gebruik te maken van open wifi. Door onbeveiligde netwerken of netwerken die door criminelen zijn opgezet, kunnen jouw gegevens in verkeerde handen komen. Log dus niet zomaar in op een onbeveiligd netwerk. Zorg ook voor goede back-ups, zodat je – als het tóch misgaat – niet alles kwijt bent.

Fijne vakantie!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…