Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Over een kleine week beginnen de Olympische Spelen in Peking. Reden voor Campingtrend om ons eens te verdiepen in het Aziatische land. Kun je goed kamperen in China? Hoe is het er gesteld met de campings? En kamperen de Chinezen zelf graag?
De komende weken zitten wij weer aan de buis gekluisterd om de verrichtingen van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Peking te volgen. Naast topsport krijgen we ongetwijfeld mooie plaatjes van de omgeving voorgeschoteld. En dan vragen wij ons natuurlijk af: kun je goed kamperen in China?
Laten we eerlijk zijn. Kamperen in China staat niet direct bovenaan onze bucketlist. Maar waarom eigenlijk niet? Een wandeling over de Chinese Muur is eigenlijk wel iets dat je eenmaal in je leven gedaan moet hebben en naar de verboden stad zijn we ook wel nieuwsgierig. Oh, en vergeet het eten niet! Wij kunnen een portie dumplings immers wel waarderen.
Oke, China it is! Toch boeken de meeste toeristen in China een hotel. En dat is met reden, zo blijkt. Het immense land telt verhoudingsgewijs namelijk weinig campings. De meeste recente cijfers zijn uit 2019. Toen stonden er 1778 geregistreerd. Inmiddels zal dat aantal gegroeid zijn, maar in vergelijking met het aantal inwoners en de oppervlakte van het land is dat natuurlijk een schamel aantal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat slechts drie procent van de Chinese bevolking jaarlijks een kampeertrip maakt. (Bron: Daxueconsulting)
Toch is er de laatste jaren een stijgende lijn te zien in het aantal Chinezen dat het campingleven ontdekt. Dit komt mede door de covid-pandemie, waardoor veel jonge mensen hun vakanties noodgedwongen in eigen land doorbrengen. Het zijn volgens het Chinese online platform Radii vooral de millennials die zijn gaan kamperen. Hiervoor worden twee redenen gegeven. De eerste is dat deze groep milieubewuster is dan hun ouders. Kamperen is wat dat betreft de natuurlijke stap voorwaarts. Een tweede – en wat ons betreft opmerkelijker – reden is dat de jongere generatie zeer actief is op sociale media.
Nu horen we je denken: overal ter wereld zijn jongeren actief op sociale media, wat heeft dat met kamperen te maken? Goede gedachte, maar vrijwel nergens ter wereld is de macht van influencers zo groot als in China. Er is zelfs een naam voor: Wanghong.
Misschien wel de grootste aanjager achter de trend is het sociale mediaplatform Xiaohongshu, zeg maar het Instagram van China. Volgens de door de site verstrekte cijfers was er in het jaar 2020 een toename van 271% van kampeergerelateerde berichten op het platform in vergelijking met 2019. In 2021 zette die stijgende lijn door.
Reisblogger Shenwei heeft meer dan tien miljoen volgers op de Chinese blogsite Weibo. Hij gelooft dat dat de stijgende kampeertrend in China “niets te maken heeft met het omarmen van de natuur”, maar “slechts een onderdeel is van de Wanghong-cultuur”. “Een heel klein percentage van de mensen die ik online of offline ken en die over kamperen praten, begrijpt de ware geest ervan. De meeste mensen zijn er alleen om foto’s te maken. Ze gaan kamperen omdat anderen het doen”, zegt Shenwei op Radii.
De Chinese manier van kamperen verschilt nogal van die in het Westen. Het gros van de kamperende Chinezen trek er niet met eigen campinggear op uit. Kampeerspullen zijn duur en bovendien gaan ze vaak maar één of twee nachten kamperen. Daarom kiezen Chinezen vaak voor het huren van een glampingtent, en dan bij voorkeur een die Instagram-waardig is. Het oog wil immers ook wat. Al stijgt de verkoop van campers de laatste jaren gestaag in het Aziatische land.
De komende weken zullen ons dankzij de Olympische Spelen veel beelden uit Peking bereiken. Misschien word je zo hierdoor zo enthousiast dat je een kampeertrip naar Peking overweegt. Dat kan, want rond de Chinese hoofdstad is een aantal campings te vinden. De grootste is het Beijing Longwan International Camping Park, gelegen aan de oever van Junniu-meer. Dit is niet zomaar een camping; het is met een oppervlakte 1.800.000 vierkante meter (!) de grootste vijfsterrencamping van China. Compleet met reuzenrad overigens.
Op het Beijing Longwan International Camping Park is een keur aan glamping-accomodaties te huur, zoals safaritenten, blokhutten en stacaravans. Verder zijn er zo’n vierhonderd kampeerplekken voor mensen die toch met een eigen camper komen. Dat is natuurlijk net niets als je het afzet tegen de gigantische oppervlakte van de camping.
Kortom, kamperen in China anno 2022 is nog niet het kamperen zoals wij het kennen. Voorlopig houden wij het dus maar bij Europa. Gezellig, mooi en zeker ook Instagram-waardig. Daarover gesproken: volg je Campingtrend al op Instagram?
En dan nog even dit: Het reisadvies voor China is oranje. Dit komt omdat reizigers uit Nederland het land niet in mogen. Er geldt een algemeen inreisverbod voor bijna alle buitenlanders voor reizen naar China. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de covid-pandemie. Zie dit artikel dus als vermaak of inspiratie.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!