Kamperen in de herfst of winter? Gewoon doen!

Luc Schaepkens

Kamperen in de herfst of winter? Dat kan prima. Ook als je niet naar het zuiden afzakt om de hogere temperaturen op te zoeken. Op een Natuurkampeerterrein is het bijvoorbeeld lekker rustig in deze periode. Soms heb je zelfs het hele terrein voor jezelf. Maar er blijven in ons land ook zo’n 200 campings open in de winterperiode. Kamperen in de herfst of winterkamperen: verleng het kampeerseizoen en ga op pad.

Kampeerseizoen

Duurt het kampeerseizoen jou ook te kort? Nou, dan verleng je het toch lekker. Want kamperen kan het hele jaar door. Zeker in een moderne camper of caravan. Met de juiste uitrusting is zelfs winterkamperen in een daktent geen probleem. Lekker wandelen over de gevallen bladeren in het bos vol herfstkleuren. Eenmaal terug een warm kampvuur en een mok warme chocomel. Hou er gewoon rekening mee dat het flink kan afkoelen tijdens het kamperen in de herfst of de winter.

Kamperen in de herfst: alleen maar voordelen

Kamperen in de herfst of in de winter gaan we dus gewoon doen. Dat het kan afkoelen, hebben we al genoemd. Zorg dus voor een extra deken en warme kleren. Denk aan het laagjesysteem. Doe minstens drie lagen kleding over elkaar aan. Daarmee hou je jezelf lekker warm. Zorg ervoor dat alles droog blijft binnen. Want vocht is de grootste vriend van kou. Wist je trouwens dat de ene slaapzak of dat ene dekbed het andere niet is. Kijk vooraf even of je beddengoed geschikt is voor de winter. Je zou de eerste niet zijn dit ligt te rillen in of onder een zomerversie. Heb je geen winterdekbed of -slaapzak, dan is dat een goede investering.

We horen het anderen al zeggen: “Maar er is toch helemaal niks te doen?”. Inderdaad, niet veel. En hoe heerlijk is dat? Geen drukte, geen team dat alles en iedereen vermaakt. Rust en stilte. Tijd voor een goed boek. Voor die wandeling of voor het maken van herfstfoto’s. Geniet van het rood, geel en bruin. Ga kastanjes rapen. Laat de kinderen ermee knutselen. Loop een kabouterroute. Ga paddenstoelen bewonderen, eventueel met een gids die er meer van weet. Op veel Natuurkampeerterreinen mag je een kampvuur maken. Het is vroeg donker. Dus ga samen marshmallows roosteren en pannenkoeken of broodjes bakken.

Winterkamperen in eigen land kan prima, ook met een tent

Winterkamperen kan prima in eigen land. We schreven het al eerder. Want in ons land zijn zo’n 200 campings ook de hele winter geopend. Een bijkomend voordeel van in de buurt blijven is dat de winter hier niet al te streng is. Denk ook niet dat je alleen in een warme camper of caravan kunt winterkamperen. Dat kan ook in een tent. Een paar handige weetjes:

  • Schep de sneeuw weg op de plek waar je de tent neer wil zetten. Leg eerst een plastic zeil.
  • Gebruik een tenttapijt om de boel warm te houden.
  • Een katoenen tent ademt. Daardoor heb je minder last van aanvriezende condens in je tent.
  • Een polyester of nylon tent heeft meer last van condens. Daar kun je dan wel weer gemakkelijker sneeuw of ijs vanaf schudden. En het materiaal neemt geen vocht op.
  • Gebruik voor een bevroren ondergrond stalen spijkerharingen of schroefharingen.

Kies je toch voor een comfortabele caravan of camper? Ook dan is het goed met een aantal zaken rekening te houden. Hier lees je onze vijf winterse kampeertips.

Wil je jezelf eens extra verwennen en ben je op zoek naar een plek met een leuk extraatje? Dan hebben we misschien wel precies wat je zoekt. Zoals een camperplaats met een eigen hottub naast de camper. Of met een skipiste naast de deur. Of waar kunt ontspannen in de sauna en de spa. Lees voor deze en andere tips dit artikel. Voor wie wat extra ruimte kan gebruiken: denk eens aan een wintervoortent. Je hebt er een prima sluis aan tussen de koude buitenwereld en je knusse stekje binnen. Zo is kamperen in de herfst of in de winter heerlijk comfortabel en prima vol te houden. Gewoon in eigen land.

In het najaar kamperen bij de boer? Kijk hier voor alle Vekabo-campings die open zijn.

Liever een Natuurkampeerterrein? Hier kun je terecht.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur