Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
De kampeerindustrie is constant in ontwikkeling. Sommige innovaties verdwijnen even geruisloos als ze gekomen zijn, andere veroveren definitief een plek in de markt. Welke kampeertrends gaan we de komende jaren zien? Dit zijn de opvallendste.
We kunnen er niet onderuit, de elektrische auto is in opmars. Helaas zijn EV’s en caravans nog maar zelden een ideale combinatie. Het trekken van een reispaleis heeft grote invloed op je actieradius, laat staan als het huisje op wielen flinke afmetingen en een dito gewicht heeft. Daar komt nog bij dat een elektrische auto veelal zwaarder is dan een benzineauto. Dus als je een elektrische caravantrekker aanschaft, is het verstandig te controleren welk rijbewijs je hebt. Met een B-rijbewijs mag je namelijk met een combinatie van maximaal 3500 rijden. De massa van een elektrische auto gaat al snel richting de 2000 kilo. Tel daar de maximaal toelaatbare massa van de caravan bij op en je komt al snel uit op die 3500 kilo. Is dit bij jou het geval, dan mag je niet met je B-rijbewijs de weg op. Tenzij je caravan minder dan 750 kilo weegt. De laatste jaren zien we dan ook steeds meer lichtgewicht caravans – denk aan de Adria Aviva Lite en de nieuwe GetAway van Easy Caravanning – en die tendens zal zich de komende jaren doorzetten.
Duurzaamheid is ook in de kampeerwereld een belangrijk thema. Maar hoe ziet de toekomst van duurzaam kamperen eruit? Daarover gingen ondernemers en professionals uit de kampeer- en recreatiesector begin oktober in gesprek tijdens het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. In opdracht van dit congres liet de ANWB het onderzoek ‘Duurzaam kamperen 2024’ uitvoeren. Hieruit bleek onder meer dat kampeerders best bereid zijn om duurzame keuzes te maken. Dat is goed nieuws voor de winnaars van de Duurzame KampeerAwards 2024. Wie dat zijn en wat zij doen aan duurzaamheid, lees je in dit artikel. Duurzame kampeeroplossingen behoren dus zeker tot de kampeertrends van de komende jaren.
Modulair is een woord dat we in de kampeerindustrie steeds vaker zien. Daarmee komen fabrikanten tegemoet aan de wensen van de klanten, die hun camper, kampeerbus of caravan naar behoefte willen aanpassen. Studiemodel Talis van Bürstner is daar een goed voorbeeld van. De keuken in de caravan is zowel binnen als buiten te gebruiken. Ook de bank en tafel uit de zithoek kun je buiten neerzetten. Handig zijn ook de uitneembare EasyFlex-boxen. Onderweg nemen ze de plaats in van de gebruikelijke bovenkasten; tijdens het inpakken of boodschappen doen kunnen ze worden verwijderd voor gemakkelijk laden. En wat te denken van de Van-Jorn modulaire buscamper, de ANWB/NKC Camper van het Jaar?
Een ander voorbeeld van modulaire oplossingen zijn kampeervoertuigen die je ook in het dagelijks leven kunt gebruiken, zoals de LMC Modo, eveneens een prototype. Deze aanhanger kun je geheel naar wens indelen. Dankzij een flexibel meubelsysteem maak je er eenvoudig een vakantievoertuig van. Het modulaire systeem is gebaseerd op luchtvaartrails en overtuigt door zijn brede toepassingsmogelijkheden. Er zijn verschillende modules verkrijgbaar, allemaal in dezelfde maat.
De tijd dat we op vakantie de vertrouwde wereld buitensloten, is voorgoed verleden tijd. De hedendaagse kampeerder wil gebruik kunnen maken van internet. Een onstabiel netwerk is een ergernis, evenals dure camping-wifi. Het verbeteren en uitbreiden van de connectiviteit is dan ook een van de kampeertrends die blijven. Onder deze paraplu scharen we ook de apps waarmee je via je mobiel de verwarming kunt bedienen, de bandenspanning te checken of zelfs je kampeermiddel kunt beveiligen.
Een aantal jaren geleden was een daktent op de camping nog een unicum. Hoe anders is het tegenwoordig. De verkoop van het aantal daktenten stijgt nog steeds. Reden voor de fabrikanten om ze beter, mooier, sterker en wat nog niet meer te maken. Een bijzonder exemplaar dat sinds kort in Nederland verkrijgbaar is, is dat van Dark Barrracks. Het is ’s werelds eerste daktent met vaste wanden.
De meeste caravans en campers hebben een cassette- of banktoilet dat doorspoelt met water. Om het toilet schoon en fris te houden, gebruik je een speciale toiletvloeistof. Wanneer de cassette vol is, haal je hem er aan de buitenkant via het serviceluik uit om hem in een daarvoor bedoelde loosplaats te legen. Maar er zijn andere opties in opkomst, zoals een droogtoilet, een scheidingstoilet of een composttoilet. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Van deze kampeertrends verwachten we dat ze de komende jaren zullen doorzetten. Hoe zie jij de toekomst van kamperen voor je? Laat het weten op onze Facebook-pagina.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!