Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Fietsende mannen met gladgeschoren benen in strakke broeken. De komende weken is er geen ontkomen aan, want de Tour de France gaat van start. ’s Werelds bekendste wielerwedstrijd is hartstikke leuk om eens live te aanschouwen, zelfs als je weinig verstand van wielrennen hebt. Waar kun je dit jaar kamperen langs de route van de Tour de France?
Radio Tour de France. Iedere zomervakantie was het vaste prik. Mijn vader die voor de tent op een klein radiootje zat te luisteren naar Jacques Chapel, tussendoor de chansons die zorgden voor het ultieme Tour- én vakantiegevoel. Dus toen de wielerkaravaan een keer in de buurt van de camping was gingen we erheen. Het peloton was in tien seconden voor, maar wat was ik als klein meisje onder de indruk van het hele gebeuren. Op die dag werd dan ook mijn liefde voor de Tour de France – en een iets minder langdurende liefde voor Richard Virenque – geboren.
Na die ene keer heb ik de Tour nog vaak live gezien. Op een Alp, een bergweggetje, de Champs-Élysées en dichterbij in Utrecht. Die laatste keer waren mijn eigen kids mee en de geschiedenis lijkt zich te herhalen. Ook zij waren onder de indruk van de Tour-karavaan en vragen sindsdien elk jaar of de Tour in de buurt van de camping komt. Helaas is dat dit jaar niet het geval, want wij gaan pas op vakantie als de renners Parijs al lang en breed zijn gepasseerd. Maar voor degenen die de komende drie weken wél in la douce France zijn, tippen we vast wat etappes die ongetwijfeld de moeite van een bezoek waard zijn. Mét een camping in de buurt.
De Grand Départ is dit jaar in Bretagne. Als je daar nu nog naar toe moet rijden, ben je een beetje aan de late kant, maar ook etappe 2, 3 en 4 gaan door de regio. Marije kampeerde vorig jaar op camping Yelloh Village Le P’tit Bois in Saint-Jouan-des-Guérets en zoals je hier kunt lezen, is haar dat uitstekend bevallen. De camping is volgens ons dan ook een prima uitvalsbasis als je deze eerste dagen naar de Tour de France gaat. Bretagne is trouwens sowieso een aanrader, lees hier maar.
De langste etappe van deze Tour de France is aan het einde van de eerste week. De rit gaat van Vierzon naar Le Creusot, toch zo’n 250 kilometer. Het parcours van doet denken aan een voorjaarsklassieker, dus wellicht dat ‘onze’ Mathieu van der Poel een de zege kan pakken? Wil je hem aanmoedigen? Dan kun je bijvoorbeeld overnachten op Camping le Village des Meuniers op een uurtje rijden van de finishplaats.
De tweede week zet de Tour-karavaan koers richting de Alpen. Vooral de elfde etappe belooft loodzwaar te worden. Het peloton moet in de 199 kilometer lange rit tussen Sorgues en Malaucène namelijk tweemaal de Mont Ventoux op en af. Camping Domaine des Chênes Blancs ligt op zo’n 30 kilometer van de mythische wielerberg en biedt vertier voor het hele gezin.
Na de Alpen is het klimgeweld nog niet voorbij. In week drie wachten de Pyreneeën. Wil je de renners zien zwoegen, maar ook nog een beetje cultuur snuiven? Zorg dan dat je er 15 juli in de buurt bent. De etappe van die dag gaat over 130 kilometer van Pau naar Luz-Ardiden. Onderweg komen de coureurs de Col du Tourmalet – de meest beklommen berg uit de Tourhistorie – tegen. Onderweg fietsen ze door Lourdes. Daags voor of na de Tour is dit bedevaartsoord zeker een bezoek waard. Er zijn veel campings in de buurt. Deze krijgt goede reviews.
Zoals altijd finisht de Tour de France ook dit jaar in Parijs. Je kunt een dagje op en neer, maar kamperen in de buurt is natuurlijk wel zo leuk. Ik stond twee jaar geleden op camping La Belle Étoile in Melun. In twintig minuten wandel je naar het station van Melun. Vanaf daar ben je met de trein in een half uur in hartje Parijs.
En dan nog even dit: mocht je besluiten om naar Frankrijk en/of de Tour de France te gaan, denk dan aan de inreisbeperkingen. Welke dat zijn lees je hier.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!