Kamperen met een lichamelijke beperking – interview over open dag Handicamp

Marije Onderwaater

Het lijkt misschien onmogelijk: kamperen met een lichamelijke beperking. Maar niets is minder waar, zo bewijst Stichting Handicamp. Na twee jaar van afwezigheid vindt op 20, 21 en 22 mei 2022 eindelijk weer het Handicamp Kampeerweekend plaats, dit keer op Recreatiepark Beringerzand in Panningen. Onderdeel van het weekend is de open dag op 21 mei, waar bezoekers van harte welkom zijn. Campingtrend sprak met Wilma Kieft, secretaris van Stichting Handicamp, over het weekend, de open dag én kamperen met een lichamelijke beperking.

Stichting Handicamp

Stichting Handicamp wil kamperen voor mensen met een lichamelijke beperking bevorderen. Onder meer door het organiseren van een jaarlijks kampeerweekend én een open dag. Op die open dag is iedereen welkom die vragen heeft over kamperen met een handicap. Want in tegenstelling wat mensen misschien denken, zijn hier heel veel mogelijkheden voor. “Als je van kamperen houdt, is het heel naar als dit van je wordt afgenomen”, zegt Kieft. “Dat kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer een van de gezinsleden een lichamelijke beperking heeft. Ik geloof dat er echt wel mensen zijn die het kamperen daarom opgeven, maar dat is niet nodig. Voor bijna alles is er wel een oplossing. Op de open dag laten we zien welke mogelijkheden er allemaal zijn.”

Een kampeermiddel tijdens het Handicamp Kampeerweekend
Een kampeermiddel tijdens het Handicamp Kampeerweekend

Campings met invalidentoilet

Volgens Kieft, die zelf met een vouwwagen kampeert, zijn er niet eens zoveel aanpassingen nodig om te kamperen met een lichamelijke beperking. “Voor rolstoelgebruikers is dat vooral een brede caravandeur en een liftje voor de rolstoel. Wel gebruiken we de bestaande middelen vaak net even anders. En het is belangrijk om vooraf bij campings te informeren of zij een invalidentoilet hebben. Op de websites van bijvoorbeeld ANWB en ACSI kan je ook zoeken naar campings met een invalidentoilet. Overigens is het ons opgevallen dat veel campings in coronatijd privésanitair hebben geplaatst, maar dat ze het invalidensanitair daarbij meestal zijn vergeten. Dat is jammer.”

Ontstaan Handicamp

Stichting Handicamp is ontstaan na het door de ANWB georganiseerde ‘Rol er eens uit’-weekend in 1986. Dat bleek organisatorisch veel werk, zo vertelde voormalig Handicamp-secretaris Dick Slob enkele jaren geleden in een interview met Love2camp. “De deelnemers van destijds hebben na twee van die weekenden in 1988 zelf Stichting Handicamp opgericht en vanaf 1989 jaarlijks een weekend georganiseerd. Het werk is niet minder, maar er worden jaarlijks zoveel mensen bereikt dat er steeds weer nieuwe mensen uit de groep naar voren komen om ook hun steentje bij te dragen”, aldus Slob.

Net als de huidige secretaris Kieft vermoedt hij dat mensen met een lichamelijke beperking soms ten onrechte denken dat ze niet kunnen kamperen, zo vertelde hij in het interview van destijds. “Dat vinden we jammer. Tijdens het weekend kun je zien dat dat niet nodig is. ‘Gehandicapte kampeerders zijn geen zeikers’ is een citaat van een van de kampeerders. ‘Kan niet, bestaat niet’ is er ook zo een en tot slot ‘Mijn leven hangt toch al van tie-wraps en duct tape aan elkaar, dus op de camping ben ik op mijn plek’. Het gebeurt niet zelden dat een technisch probleempje van een bezoeker ter plekke wordt opgelost of dat tenminste het idee voor een oplossing wordt aangedragen.”

Een plaatje van de Handicamp-website.
Een plaatje van de Handicamp-website.

Tips op open dag Handicamp

Ook Wilma Kieft raadt mensen met een lichamelijke beperking aan om hun licht op te steken op de open dag. “Dan kunnen bezoekers echt zien hoe kamperen met een lichamelijke beperking gaat en welke middelen er zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gesproken over grondtegels voor in de voortent. Met een elektrische rolstoel heb je die echt nodig omdat je het grondzeil anders kapot rijdt. En zo zijn er nog meer handige oplossingen. Nachtelijk toiletbezoek is bijvoorbeeld lastig als je – zoals ik – een rolstoel hebt. Je moet helemaal aankleden en dan met de rolstoel naar het sanitair. Daarom gebruik ik een toiletemmer. Daarvoor ontdekte ik een systeem dat eigenlijk in boten wordt gebruikt. Je hangt het in de emmer en het zuigt als het ware de urine op, waardoor er niet de hele nacht een volle emmer blijft staan. Dergelijke oplossingen delen mensen met elkaar tijdens het kampeerweekend en de open dag.”

Stichting Handicamp is erg blij dat het kampeerweekend eindelijk weer kan doorgaan. “De afgelopen twee jaar was kamperen volgens bepaalde voorwaarden wel mogelijk, maar als bestuur vonden we het niet verantwoord”, zegt Kieft. “Onze doelgroep is zo kwetsbaar, dat we het hebben gecanceld. Het is heel fijn dat er nu wel weer een kampeerweekend is. Voor de meeste deelnemers is dit echt een gevoel van thuiskomen. Sommigen gaan al jaren mee en het is leuk om elkaar weer te ontmoeten. Het is heel gezellig en het valt me op dat iedereen altijd zo behulpzaam is.”

Het Handicap Kampeerweekend 2019
Het Handicap Kampeerweekend 2019

Inschrijven Handicamp Kampeerweekend en informatie open dag

Het is nog mogelijk om in te schrijven voor het Handicamp Kampeerweekend, waar ook enkele gezamenlijke activiteiten plaatsvinden. De open dag is op zaterdag 21 mei van 10.00 tot 17.00 uur en voor iedereen toegankelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…