Parijs alternatieven

Mijd wegen Parijs: alternatieve routes in de zomer van 2024

Marije Onderwaater

De Olympische Spelen vinden van 26 juli t/m 11 augustus 2024 plaats in Parijs. Dit betekent dat het druk is rond de Franse hoofdstad. Zelfs zó druk dat de ANWB vakantiegangers oproept om Parijs te mijden op hun tocht naar het zuiden. Gelukkig zijn er alternatieve routes.

Elke vakantieganger weet: ga je naar het zuiden of het westen, dan kom je in de meeste gevallen langs Parijs. De Périphérique – de beroemde ringweg rond Parijs – kan sowieso al een bottleneck tijdens je reis zijn. In de zomer van 2024 is deze weg helemaal overbelast en dus kan je Parijs het beste helemaal links (of rechts) laten liggen.

Advies ANWB

Dit zegt de ANWB erover op de eigen site: “Vakantiegangers naar Frankrijk of op doorreis wordt aangeraden om Parijs en omgeving van 22 juli t/m 8 september te mijden. Vanwege de voorbereidingen en het dagelijks vervoeren van Olympische sporters en gasten, zijn er in en rond Parijs veel, waaronder een aantal belangrijke, (doorgaande) wegen afgesloten.”

Parijs alternatieve routes 2024
Parijs alternatieve routes 2024

Zwarte Zaterdagen

In ons eigen artikel over Zwarte Zaterdagen – in Frankrijk zijn ze dit jaar op 27 juli en 3 augustus – gaven we ook al het advies om je route met beleid uit te stippelen. Dat geldt overigens niet alleen voor Frankrijk, maar voor alle populaire vakantielanden in Europa. Want Zwarte Zaterdag brengt meer ongemakken dan alleen file met zich mee. Het is druk bij wegrestaurants, tankstations, tolpoortjes en bij de toiletten onderweg. Het beste kun je dus niet op zaterdag reizen. Toch de weg op? Bereid je dan goed voor.

Niet door Parijs: alternatieve routes

Reis je naar jouw vakantiebestemming in Frankrijk of misschien wel in Spanje of Portugal? Grote kans dat de routeplanner je door Parijs leidt. Dit jaar laten we dat advies links liggen. Rij niet door Parijs en kies een van deze alternatieve routes die de ANWB tipt:

Route naar westen en zuidwesten van Frankrijk:
– Vanaf Amiens via de A29 en A28 richting Le Mans

Route naar zuiden van Frankrijk:
– Via Reims over de A26 richting Dijon
– Via Luxemburg over de A31 richting Dijon

Parijs alternatieve routes
Met deze alternatieve routes rijd je ver om Parijs heen
Parijs alternatieve routes
Met deze alternatieve routes rijd je ver om Parijs heen

Wat doet de Campingtrend-redactie

De Campingtrend-redactie zou het liefst middenin Parijs zitten om de Olympische Spelen bij te wonen. Dat wordt lastig zonder kaartjes en dus gaan we lekker op vakantie en rijden we om Parijs heen. Martine heeft een camping in Zuidwest-Frankrijk geboekt en kiest in plaats van Parijs voor de alternatieve route via Amiens en Le Mans. Ik (Marije) ga langzaam richting de Costa Brava en reis via Luxemburg, Nancy en Dijon. Wij maken meteen van de gelegenheid gebruik om even van de route af te wijken en een tussenstop te maken in de buurt van Gérardmer.

Hoe rijd jij?

Mijd je Parijs ook en welke alternatieve routes kies jij? Laat het weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…