Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Slovenië is in opkomst als vakantieland. Veel toeristen weten niet dat het land bij uitstek geschikt is om per fiets te ontdekken. Volgende week start de Ronde van Slovenië. Je hoeft geen professionele wielrenner te zijn om deze ronde te fietsen. Wij zetten wat highlights uit de vijf etappes op een rij én tippen campings in de omgeving.
Wielerliefhebbers weten ongetwijfeld al dat Sovenië een echt fietsland is. Toprenners als Primož Roglič en Tadej Pogačar komen er immers vandaan. Maar je hoeft echt geen gevorderd wielrenner te zijn om in Slovenië op de pedalen te klimmen. De Sloveense wegen zijn toegankelijk voor fietsers van alle leeftijden en niveaus.
Van 15 tot en met 19 juni 2022 wordt de Ronde van Slovenië verreden. De vijf etappes van deze wielerronde zijn, buiten de wedstrijd om, leuk om – voor een deel – te fietsen. Voor het gemak tippen wij vast wat campings in de buurt.
De Ronde van Slovenië begint in de Vipava vallei. Door het mediterrane klimaat is dit dal een genot voor fietsers. Vanaf hier voert de rit naar het Karst-gebergte. Hier vind je onder andere de beroemde grotten van Postojna. Met een lengte van ruim 20 kilometer is dit de op een na langste druipsteengrot ter wereld. De eerste etappe brengt je verder naar de pittoreske Soča vallei en UNESCO’s Werelderfgoed Idrija. Dit stadje ontstond slechts 500 jaar geleden toen er een bron van vloeibaar kwik werd aangetroffen. De kwikmijn wordt sinds 1995 niet meer gebruikt.
Het gebied én het klimaat zijn gunstig voor het produceren van wijn en andere streekproducten. Dus na een intensieve tocht kun je jezelf rijkelijk belonen. Overnachten kun je bijvoorbeeld op Kamp Tura, een terrassencamping in Vipava, of Camp Soca, gelegen aan de gelijknamige rivier.
De tweede etappe van de Ronde van Slovenië loopt grotendeels tussen de wijnheuvels van Slovenske Gorice, die zich uitstrekken door het gebied tussen de rivieren Drava en Mura. De etappe start in Ptuj, de oudste stad van het land. Hier vind je ook de oudste wijnkelder van Slovenië.
De route vervolgt zich langs verschillende stadjes en schilderachtige landschappen. In het laatste deel loopt de etappe langs het historische stadje Šentjur en langs Šmarje pri Jelšah naar Rogaška Slatina, dat bekendstaat om zijn mineraalwater. Dit heeft het hoogste magnesiumgehalte ter wereld en is bevorderlijk voor de spijsvertering.
Overnachten kun je onder meer op Camping Terme Ptuj, een familiecamping mét zwembadencomplex.
In het midden van deze derde etappe ligt Žalec. Je moet hier zeker even afstappen, want in deze stad vind je een heuse bierfontein. Als je er een speciaal glas koopt, kun je de zes verschillende bieren die uit de fontein stromen proeven. Drink niet té veel, want de derde etappe in deze Ronde van Slovenië is nog niet ten einde. Hij gaat verder naar Velenje, waar je het diepste meer van Slovenië vindt. De rit eindigt tenslotte in Celje, de op twee na grootste stad van het land. Overnachtingstip: Camping Menina.
Bierliefhebbers komen aan hun trekken, want het startpunt van de vierde etappe in deze Ronde van Slovenië is Laško, dat vooral bekendstaat vanwege zijn bier. Oh en vooruit, het is ook een kuuroord met vele thermale bronnen. Van daaruit fiets je door richting het centrale deel van Slovenië, via Mengeš naar de historische stad Kamnik.
Hoewel deze stad niet groot is, was het een belangrijke handelspost, waar door de Bavarische graven van Andechs twee kastelen en een Franciscaner klooster werden gebouwd. De kastelen zijn inmiddels veranderd in ruïnes, maar het klooster is behouden en kan op afspraak worden bezocht.
De route gaat dan naar de bovenste Savinja vallei, een wintersportgebied. Hier wacht een flinke kuitenbijter naar herdersdorp Velika Planina. Maar daarna kun je heerlijk bijkomen in het Slovenia Eco Resort.
De Ronde van Slovenië wordt afgesloten met een etappe door het centrale deel van Slovenië. De rit begint bij de moerassen van Ljubljana. Hoewel er nu weinig meer van te zien is, stonden in dit gebied prehistorische paalwoningen. De locatie heeft veel inzicht gegeven in de vroege agrarische samenlevingen in deze regio.
Van Vrhnika gaat de etappe verder richting de Sloveense hoofdstad Ljubljana, die dankzij de meesterwerken van architect Jože Plečnik op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Tot aan de finish in Novo Mesto loopt het parcours door het schilderachtige landschap van de wijnstreek Dolenjska. Onze tip: zet je tent/caravan/of vouwwagen neer (bijvoorbeeld op Camping Polje) en geniet van een heerlijk glas Cviček-wijn.
Natuurlijk verwachten we niet dat je net als Primož Roglič, Tadej Pogačar en hun collegawielrenners alle etappes van de Ronde van Slovenië in rap tempo aflegt. Fiets op je gemak, geniet van de omgeving en zie dit artikel vooral als inspiratie.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!