Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Hars, vogelpoep, modder, schimmel. Soms is een tent een waar vlekkenparadijs. Maar hoe maak je het tentdoek schoon? Welke producten gebruik je en welke juist niet? Tijd voor een spoedcursus tentdoek schoonmaken.
Ga nooit, maar dan ook nooit, meteen met water aan de slag. Stap één is het borstelen van je tent (met een schone, droge borstel). Hiermee verwijder je al heel wat vuil en kun je pas echt goed zien welke vlekken er op het tentdoek zitten. Let op dat je de tent tijdens het borstelen op een schone ondergrond legt. Nog meer gras- en moddervlekken wil je juist níet.
Zonder zeep? Ja, je leest het goed, pak een emmer met lauw water zonder zeep. Geen afwasmiddel, geen allesreiniger, geen wasmiddel, niks, nada, niente. De reden? Tenten zijn geïmpregneerd en als je ze met een agressief schoonmaakmiddel te lijf gaat, dan zijn ze gegarandeerd niet meer waterdicht. Voor de meeste vlekken heb je ook helemaal geen sopje nodig en volstaat water en een spons of borstel. Wil je toch met schoonmaakmiddel aan de slag, kies dan voor een speciale tentdoekreiniger, zoals de Alpha Tentdoekreiniger van 123 Products.
Na een schoonmaakbeurt is het aan te raden je tent opnieuw te impregneren. Dit beschermt namelijk tegen vocht, uv-straling én nieuwe vlekken. Misschien is na iedere schoonmaakbeurt wat te veel van het goede, maar eens in de drie jaar moet je dit toch zeker (laten) doen. Heb je een tent op leeftijd, dan kan hij wellicht vaker een onderhoudsbeurt gebruiken.
Een borstel en lauw water klinkt leuk, maar er zijn natuurlijk vlekken die je er daarmee van zijn lang zal ze leven niet uitkrijgt. Wanhoop niet, want ook voor hars, vogelpoep en schimmel is een trucje.
Vogelpoep: zet je tent onder een boom en flats, voor je het weet ligt er een klodder vogelpoep op. Zie je het gebeuren, dan is het zaak de poep zo snel mogelijk te verwijderen met bijvoorbeeld een doek of kartonnetje. Lukt dit niet, laat het dan opdrogen en borstel het er later af. Het restant kun je weghalen met wat lauw water. Waarschijnlijk zie je na het opdrogen nog een lichte vlek. Geen nood, want deze zal met de tijd (lees: onder invloed van zon en regen) lichter worden en uiteindelijk misschien zelfs verdwijnen.
Wijn: een wijnvlek op het tentdoek? Ons is het gelukt tijdens een iets te enthousiast dobbelspelletje in de late uurtjes. Met witte wijn is dit niet zo’n probleem, maar rode wijn is minder leuk. Toch verwijder je dat van het tentdoek op dezelfde manier als uit kleding: met een beetje zout. Strooi het op de vlek, laat de wijn intrekken, veeg het op en verwijder het restant met wat lauw water. Zaak is wel dit zo snel mogelijk te doen, anders hou je gegarandeerd een verkleuring over.
Hars: de meeste vlekken moet je zo snel mogelijk verwijderen, maar dit geldt niet voor hars. Spot je een druppel hars op je tent, laat deze dan eerst hard worden. Dit proces kun je versnellen met een ijsblokje. Eenmaal hard kun je de hars eraf schrapen met bijvoorbeeld een lepeltje. Gebruik hiervoor geen mes of ander scherp voorwerp, want voor je het weet steek je door het doek.
Schimmel: ken je die zwarte puntjes op het tentdoek? Dat is schimmel, ook wel ‘het weer’ genoemd. De plekjes ontstaan door vocht, bijvoorbeeld als je het tentdoek te nat hebt opgeborgen, en groeien langzaam uit tot zwarte vlekken. Synthetisch tentdoek kun je behandelen met een speciaal schimmelwereld middel dat je kunt kopen in de kampeerwinkel, maar bij een katoenen tent zet dit meestal weinig zoden aan de dijk. Afborstelen met lauw water kan de pijn verzachten, maar echte weerplekken en schimmel krijg je er bijna niet af. Accepteren lijkt het devies.
Misschien heb je wat aan deze tips, maar wellicht heb je nog veel betere. Laat het ons dan vooral weten!
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!