Toeristenbelasting 2025

Toeristenbelasting in 2025: wat betaal je en waarom?

Marije Onderwaater

De kampeervakantie zit erop, tijd om te betalen. Dan zie je ineens dat er nog een paar euro extra op de rekening staat. Toeristenbelasting! Waarom betaal je die eigenlijk? En hoeveel betaal je anno 2025 in Nederland?

Waarom bestaat toeristenbelasting?

Toeristenbelasting betaal je als je overnacht in een gemeente waar je niet als inwoner staat ingeschreven. Toch maak je wel gebruik van bijvoorbeeld de verlichting, schoonmaak van de stad of het dorp, het openbaar vervoer en het onderhoud aan straten, wegen en parken. Meer bezoekers betekent meer onderhoud voor de gemeente, die het weer doorberekent naar campingeigenaren en hotelhouders. Die vragen op hun beurt extra kosten aan hun gasten: de toeristenbelasting.

Verschillende manieren

De toeristenbelasting verschilt per gemeente. Er zijn zelfs gemeenten die géén toeristenbelasting heffen. Ook de tarieven liggen soms behoorlijk uit elkaar. Daarnaast zijn er verschillende manieren van berekenen, bijvoorbeeld per nacht of als percentage van de overnachtingsprijs. Ook zijn er gemeenten die pas vanaf een bepaalde leeftijd toeristenbelasting heffen.

Toeristenbelasting campings

En dan is er nog het verschil tussen campings en hotels. In veel gemeentes zijn er verschillende tarieven toeristenbelasting voor campings en hotels, waarbij het tarief voor campings doorgaans lager ligt.

Nederland: toeristenbelasting 2025

Net als andere jaren maakte Bungalowparkoverzicht.nl een overzicht van de toeristenbelasting in 2025. Daaruit blijkt dat 319 gemeenten in Nederland toeristenbelasting heffen. In totaal zijn er 342 Nederlandse gemeenten, wat betekent dat er 23 gemeenten zijn die geen toeristenbelasting berekenen. Volgens Bungalowparkoverzicht.nl zijn er in 2025 twaalf gemeenten die toeristenbelasting voor het eerst heffen, namelijk: Borne, Borsele, Druten, Gorinchem, Heemstede, Heumen, Kaag en Braassem, Laarbeek, Lansingerland, Nieuwkoop, Overbetuwe en Waadhoeke.

Onderzoek

Voor het onderzoek gebruikte Bungalowparkoverzicht.nl een standaardovernachting: één volwassene voor één nacht in een driesterrenhotel in het hoogseizoen, met een overnachtingstarief van 141,30 euro (gebaseerd op de consumentenprijsindex voor restaurants en hotels van het CBS). Dit is dus niet een-op-een te vergelijken met campings. Toch laten we je de uitkomst hieronder zien.

Gemiddeld tarief

Uitgaande van die hotelovernachting ligt in Nederland het gemiddelde tarief van de toeristenbelasting op 2,54 euro per persoon per nacht. Amsterdam blijft koploper met het hoogste tarief. Daar geldt 12,5 procent van de overnachtingsprijs, wat neerkomt op een gemiddeld bedrag van 17,66 euro. De top 5 van duurste gemeenten op dit gebied bestaat verder uit Utrecht (12,01 euro), Almere, Zoetermeer en Landsmeer (9,89 euro), Ouder-Amstel (9,71 euro) en Rotterdam (9,18 euro).

Goedkoop of geen toeristenbelasting

Renswoude heeft met 0,75 euro het goedkoopste tarief, gevolgd door Rijssen-Holten met 0,95 euro. Gemeenten waar je geen toeristenbelasting betaalt zijn onder meer Hilversum, Ridderkerk, Veendam, Soest, Rozendaal en Montfoort.

Verschil gemeenten

In Nederland is er wat betreft toeristenbelasting dus behoorlijk veel verschil tussen de gemeenten. De regels rondom toeristenbelasting zijn te vinden op de gemeentewebsite.

Amsterdam
Amsterdam.
Amsterdam
Amsterdam.

Toeristenbelasting buitenland

Ook in andere landen is toeristenbelasting gebruikelijk. Denk aan populaire vakantielanden als Italië, Spanje, Frankrijk en Oostenrijk. De bedragen en voorwaarden verschillen per stad, regio en type accommodatie.

Staanplaatsen camping Porte de Provence
Staanplaatsen camping Porte de Provence

Goedkoop kamperen

Ga jij op vakantie en wil je op je budget letten? Dan loont het best de moeite om te kijken waar de toeristenbelasting laag is of welke gemeente het zelfs niet heft. Informatie daarover vind je op de site van gemeentes.

Voor wie wil besparen is ook onderstaand artikel interessant.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…