Zo voorkom je problemen in de winterstalling

Marije Onderwaater

Kapotgevroren kranen, een overleden boiler, muizen die een winterslaap in jouw matras houden. Of een defecte huishoud- of mover-accu: zomaar wat problemen die je kan tegenkomen als je jouw kampeermiddel zonder goede voorbereiding een paar maanden pauze gunt. Daarom: vijf onmisbare tips om je camper of caravan winterklaar te maken.

1. Een goede schoonmaakbeurt

Het lijkt een inkoppertje, maar een goede schoonmaakbeurt, zowel van buiten als van binnen, is essentieel wanneer jij je camper of caravan winterklaar maakt. Wil je ongedierte  in je kampeermiddel vermijden, zorg dan dat alle etenskruimels en plakkerige (fris)drankrestjes zijn verdwenen. Mieren, muizen en ander gespuis; ze zijn er dol op. Neem alle oppervlakken vochtig af, stofzuig en/of dweil en check in de keukenkastjes of er geen aangebroken verpakkingen staan. Wie echt geen enkel risico wil lopen, neemt ook gesloten (kartonnen) verpakkingen mee naar huis. Die muizen hebben namelijk best scherpe tandjes.

2. Zet gasflessen op een veilige plek

Gasflessen kunnen bij brand in de stalling voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom hebben de meeste stallingsbedrijven de regel dat gasflessen niet in de camper of caravan mogen blijven. Maar waar moet je een gasfles dan bewaren? In een afgesloten ruimte kan een klein gaslek zorgen voor een ophoping van gas, dat door een klein vonkje al kan exploderen. Daarom is het aan te raden de gasfles te bewaren op een goed geventileerde plek of gewoon buiten, bijvoorbeeld onder een afdak of onder de tuintafel. Bij een eventueel lek kan gas zich niet ophopen. Vanzelfsprekend zet je de gasfles niet bij hittebronnen of in direct zonlicht. Zorg er ook voor dat de fles rechtop staat en niet kan omvallen, zo voorkom je schade en mogelijke lekkage.

Gasfles buiten bewaren
Gasfles buiten bewaren

3. Houd je accu happy

Loodaccu’s, AGM-accu’s en gelaccu’s die hun werk niet mogen doen, worden daar doodongelukkig van. Je zal de eerste niet zijn die na de wintermaanden met een lege accu accu staat. De accu langdurig leeg laten is funest voor de levensduur, hij kan er zelfs door kapot gaan. Wil jij je camper of caravan winterklaar maken, zorg dan dat de accu – zowel de huishoud- als de startaccu – volledig is opgeladen en haal de min pool eraf of zet de massaschakelaar uit. Nog beter, verwijder hem uit je kampeermiddel. Thuis bewaar je de accu op een vorstvrije plaats, waar je hem eens in de maand even aan de druppellader hangt. Ben je bang om dat te vergeten? Zet dan een herinnering in je agenda.

LiFePo4 accu

Heb je een LiFePo4 accu, dan kan je die eventueel wél in de camper of caravan laten. Deze accu kan tegen lage temperaturen, al mag je hem niet laden bij temperaturen onder de 0 °C. Uitschakelen kan via het BMS (battery managementsystem) of door het afkoppelen van de minpool.

Acculader
Acculader

4. Voorkom uitgedroogde banden

De banden van een caravan of camper hebben op vakantie heel wat te verduren. Maar juist tijdens een lange pauze ligt schade op de loer. Als banden lange tijd stilstaan, verliezen ze druk en zakken ze in. Dit kan zorgen voor vlakke plekken en uitdroging. Om dit te voorkomen kun je de stelpoten gebruiken, zowel voor de camper als caravan. Daarmee verminder je de druk op de banden. Een andere oplossing is het flink oppompen van de banden, het liefst 0,5 tot 1 bar hoger dan voorgeschreven. En is het tijd om weer op vakantie te gaan? Vergeet dan niet om goed te checken of je banden klaar zijn voor een nieuwe reis.

5. Weg met water

Algengroei, aanslag en bevriezing: in de wintermaanden zijn watertanks hier gevoelig voor. Wil jij je camper of caravan winterklaar maken, vergeet dan ook niet om al het water te laten weglopen.

Voor het aftappen van water kun je het beste deze volgorde aanhouden:

  • Zet de pomp uit.
  • Draai de kranen open en zet ze op een lauwe stand.
  • Draai de aftapkranen open en vergeet ook de aftapkranen van de boiler niet.
  • Zet de aftapplug of -kraan van de watertank open.
  • Laat het water wegstromen, meestal zijn de leidingen hierna leeg.
  • Bij de caravanboiler: stroomt of druppelt het water niet meer? Zet de boiler dan goed schuin in de richting van de aftapplug (voorover of achterover). Dit is heel belangrijk, want zelfs een klein beetje water kan in een kunststof boiler al schade aanrichten.
  • Heb je een spoelwaterreservoir in het toilet? Tap dat dan ook af.
  • Alles leeg? Pers dan met een fietspomp of een stuk binnenband het resterende water uit de leidingen. Of haal de douchekop van de slang en blaas met de mond.
  • Zet de kraan eerst op warm en daarna op koud, zodat je beide leidingen leegblaast.
  • Voel je wat weerstand of gebubbel? Dan ben je er bijna! Wanneer dat voorbij is, is al het water eruit.

Schone grijswatertank

Campingtrends Jos heeft nog een goede tip voor het schoonmaken van de grijswatertank, die met name camperaars ter harte kunnen nemen: “Als je een dag voor het schoonmaken de boiler vult en opwarmt, kun je dat warme water samen met een schoonmaakmiddel voor je tank via de afvoer in de grijswatertank laten lopen. Ik gebruik daarvoor Duo Tank Cleaner van Thetford, een middel dat de afvoerleidingen ontvet. Als je met het middel in de tank even een rondje gaat rijden, zodat het warme water met het reinigingsmiddel lekker kan rondklotsen, maakt het ook je grijswatertank schoon. Je laat het middel in de tank tot je de volgende dag of de volgende week de camper echt winterklaar maakt. Deze cleaner is ook geschikt voor de tank van je toilet.”

Toiletcassette legen

Het legen van je toiletcassette doe je waar het hoort. Daarna neem je de cassette af met een vochtige doek en datzelfde doe je bij de schacht waar je de cassette in schuift. Wanneer dit klusje is geklaard, zet je binnen de toiletklep open zodat de cassette helemaal goed kan drogen. Ook hier kun je een nachtje warm water en duotankcleaner van Thetford in laten staan en uitspoelen. Je tank is daarna weer klaar voor het volgende kampeerseizoen.

Waterkraan
Waterkraan

Meer tips op YouTube

Op het YouTube-kanaal van Campingtrend vind je vanaf dinsdagmiddag een video van Jos over dit onderwerp. Tot die tijd kan je hier genoeg andere leuke en informatieve video’s kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…