Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Besneeuwde landschappen, frisse berglucht en knusse avonden in je camper of caravan. Winterkamperen is zo gek nog niet. Maar is jouw kampeermiddel wel klaar voor koude temperaturen? Wat is het verschil tussen wintergeschikt, wintervast en winterhard? En wat kun je zelf doen om jouw winteravontuur nóg comfortabeler te maken?
Van sneeuwpret in de bergen tot wandelingen in natuurgebieden zonder drukte: winterkamperen is een totaal andere ervaring dan zomerkamperen. Maar niet elke camper of caravan is zomaar geschikt voor winterse omstandigheden. Begrippen als wintergeschikt, wintervast en winterhard geven aan hoe goed jouw kampeermiddel bestand is tegen de kou, maar wat is precies het verschil?
Een camper of caravan die wintergeschikt is, kun je prima gebruiken bij winterse temperaturen. Je kunt er zelfs mee naar de wintersport. Hou er wel rekening mee dat je wat voorzorgsmaatregelen moet treffen om het echt comfortabel te hebben. Welke dit zoal zijn, lees je verderop in dit artikel.
Wintervast betekent hetzelfde als winterhard. Duitse fabrikanten gebruiken de term wintervast en niet-Duitse fabrikanten winterhard. Als je caravan of camper wintervast of winterhard is, betekent dit dat hij is ontworpen om extreme kou te trotseren. Campers hebben in dit geval vaak een dubbele bodem.
Fabrikanten mogen de aanduiding wintervast/winterhard niet zomaar op hun kampeermiddel plakken. Campers en caravans moeten eerst strenge tests doorstaan. Er wordt onder meer gekeken hoe snel de binnentemperatuur stijgt bij vrieskou, of watertanks en leidingen bestand zijn tegen bevriezing en hoe goed het kampeermiddel geïsoleerd is.
Ben je van plan om vaker in de winter te kamperen? Kies dan voor een model dat speciaal is ontworpen voor koude omstandigheden. Bij Scandinavische fabrikanten als Kabe en Polar zit je wat dat betreft goed. Zij maken standaard extreem winterharde producten.
Andere merken, waaronder Dethleffs en Adria, bieden aanvullende wintercomfortpakketten aan of hebben enkele winterharde modellen in het assortiment.
Je kunt natuurlijk ook zelf het nodige doen om je camper of caravan winterproof te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd voldoende gas hebt, vooral tijdens koude nachten. Een slimme oplossing is het installeren van een Truma Duocontrol. Dit systeem schakelt automatisch over van een lege gasfles naar een volle, zodat je nooit zonder warmte komt te zitten. Overweeg daarnaast een Truma verwarmingssysteem dat met elektrische bijverwarming werkt, zoals een Combi E of Ultra Heat.
Extra bescherming tegen de kou is essentieel. Monteer afdekkappen op de roosters van je koelkast om koude lucht buiten te houden. Een onmisbare toevoeging is de EisEx, een klein verwarmingsonderdeel dat voorkomt dat je gasdrukregelaar bevriest. Als je gaat winterkamperen, zorg dan voor schoorsteenverlenging, zodat je afvoer niet verstopt raakt.
Voor extra isolatie kun je thermische matten gebruiken om de ramen te beschermen tegen kou. Heb je geen vloerverwarming? Verwarmingsmatten die onder je bestaande vloerbedekking passen, bieden een uitstekende oplossing. Ze zijn eenvoudig te bedienen via een timer of thermostaat en maken je camper of caravan een stuk comfortabeler tijdens winterse omstandigheden.
Een goede voorbereiding voorkomt veel winterse problemen. Zorg ervoor dat je winterbanden op het trekkende voertuig gemonteerd zijn en neem sneeuwkettingen mee. Oefen thuis alvast met het omleggen van de kettingen, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Zorg ervoor dat vóór je gaat rijden het dak van je camper of caravan sneeuwvrij is.
Let eenmaal op de plaats van bestemming goed op waar je parkeert. Bomen waarop een flinke laag sneeuw ligt zijn een risico. Als het sneeuwpakket naar beneden komt, kunnen bijvoorbeeld dakluiken beschadigd raken. Om vastgevroren uitdraaisteunen te voorkomen, kun je extra plankjes onder de steunen plaatsen. Controleer dagelijks of je stroomkabels niet in de sneeuw liggen, zodat ze niet kunnen vastvriezen. Verder is verstandig om de handrem niet te gebruiken, maar in plaats daarvan wielkeggen te plaatsen.
En wil je niet dat je kleding vastvriest aan de buitenwand? Let er dan op dat je bij het inruimen van de bovenkasten ruimte laat tussen je kleding en de wand. Als je kampeermiddel niet winterhard is, kan er in de kasten condens ontstaan, waardoor je kleding kan vastvriezen. Dit kun je ook voorkomen door de deuren een stukje open te laten.
Tot slot hebben we nog één advies: geniet! Met de juiste voorbereiding is winterkamperen een onvergetelijke ervaring. Drink warme chocolademelk of glühwein na een lange winterwandeling en beleef de magie van een wit landschap vanuit je eigen camper of caravan. Veel plezier!
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!