Kamperen in Zweden

Kamperen in Zweden is genieten van rust en natuur

Martine van der Klauw

Zweden is het land van Ikea en elanden, van knäckebröd en van spannende series, en van Pippi Langkous en Zlatan Ibrahimović. Maar Zweden is toch vooral het land van de ongerepte natuur. Extra leuk: kamperen in Zweden.

Zweden ligt tussen Noorwegen en Finland en is het grootste van de landen op het Scandinavische schiereiland. Ter vergelijking: Zweden is ongeveer elf keer groter dan Nederland, maar veel minder dichtbevolkt. Een groot deel van het 449.964 vierkante kilometer grote land bestaat dan ook uit ongerepte natuur: eilanden, bossen, meren en bergen. Dat maakt Zweden de perfecte vakantiebestemming voor iedereen die houdt van het buitenleven.
Misschien denk je wel: het lijkt me prachtig, maar mij te koud. Nou, dat valt allemaal wel mee. Zweden heeft een milder klimaat dan de meeste andere gebieden in dit deel van Europa. Sterker nog, Zweden kent vaak betere en stabielere zomers dan Nederland, met meer zonuren en minder neerslag. Natuurlijk zijn de zomerse temperaturen niet te vergelijken met die in Zuid-Europa, maar met een beetje mazzel loop je gewoon in je korte broek.
Stockholm
Zweden heeft natuur én leuke steden, zoals Stockholm.
Stockholm
Zweden heeft natuur én leuke steden, zoals Stockholm.

Veelzijdig vakantieland

Ben je een actieve vakantievierder, dan zit je goed in Zweden. Wandelen, fietsen, kajakken of paardrijden; het kan er allemaal. Maar ook als je de natuur graag afwisselt met wat cultuur of zelfs als je alleen een stedentrip wilt maken, is Zweden een aanrader. In de steden Stockholm, Malmö en Göteborg is genoeg te beleven, en hetzelfde geldt voor het minder bekende Ängelholm, Karlstad, Helsingborg en Umeå. Die laatste stad was in 2014 nog de culturele hoofdstad van Europa.

Middernachtzon en noorderlicht

De middernachtzon schijnt van eind mei tot half juli. In deze periode zakt de zon het hele etmaal niet onder de horizon. Hoe noordelijker je komt, des te duidelijker je de middernachtzon kunt ervaren. De zon die maar niet ondergaat, geeft een mystiek licht.
Een licht van heel andere orde, maar misschien nog wel spectaculairder, is het noorderlicht. Groene, paarse en rode kleuren zorgen voor een indrukwekkend schouwspel aan de hemel. Vanaf eind september tot begin april is het mogelijk om het noorderlicht te zien. Ook hier geldt: hoe noordelijker je bent, des te groter de kans.
kamperen in Zweden
In Zweden is wildkamperen toegestaan.
kamperen in Zweden
In Zweden is wildkamperen toegestaan.

Kamperen in Zweden

Zweden is natuurlijk bij uitstek een land om te verkennen tijdens een kampeervakantie. Er zijn veel campings, en over het algemeen hebben ze prima faciliteiten. Je vindt ze onder meer op de website van de Zweedse campingbond SCR.
Wil je het wat avontuurlijker? Ga dan wildkamperen. Zoals je hiernaast kunt lezen, is dit in Zweden op veel plekken toegestaan dankzij het Allemansrecht. En ga je niet met je eigen tent, caravan of camper, maar wil je wél genieten van de vrijheid van kamperen, kies dan voor een accommodatie. In Zweden zijn bijvoorbeeld veel stuga’s (zie foto onder) te huur. Deze houten vakantiehuisjes – vaak rood van kleur – staan veelal midden in de natuur.
Stuga kamperen in Zweden
Wil je niet met je eigen kampeermiddel naar Zweden? Een Stuga biedt uitkomst.
Stuga kamperen in Zweden
Wil je niet met je eigen kampeermiddel naar Zweden? Een Stuga biedt uitkomst.

Zweden en het Allemansrecht

Zweden heeft het Allemansrecht, oftewel Allemansrätten. Dit houdt in dat je in het land mag recreëren (o.a. zwemmen, wandelen én kamperen) waar je wilt, mits je je aan een aantal regels houdt. Dat valt te lezen op de officiële reis- en toerismewebsite Visit Sweden. Respect voor de natuur is daarbij het belangrijkste. Laat de plek waar je recreëert precies zo achter als je hem hebt aangetroffen en maak niks kapot. Als je ergens vrij in de natuur wilt kamperen, is dat vaak geen enkel probleem. Ook niet als het land aan iemand toebehoort. Maar dat is niet toegestaan zonder toestemming van de eigenaar van het land. Op Visit Sweden staat duidelijk uitgelegd wat wel en niet is toegestaan.
Öresundbrug
De Öresundbrug verbindt de Deense hoofdstad Kopenhagen met Malmö in het zuiden van Zweden.
Öresundbrug
De Öresundbrug verbindt de Deense hoofdstad Kopenhagen met Malmö in het zuiden van Zweden.

Kamperen in Zweden: praktisch

Veel mensen die naar Scandinavië reizen, denken dat ze veroordeeld zijn tot de veerboot, maar niets is minder waar. Natuurlijk is de mogelijkheid er nog. Je kunt bijvoorbeeld de oversteek maken naar Göteborg vanuit het Duitse Kiel of het Deense Fredrikshavn, maar sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 kun je de boot omzeilen. De brug – bekend uit de spannende serie The bridge (Bron) – is 16 kilometer lang en verbindt de Deense hoofdstad Kopenhagen met Malmö in het zuiden van Zweden.
Meer weten over Zweden? Kijk dan eens op de informatieve website Visit Sweden. Je vindt hier niet alleen praktische tips, maar doet er ook de nodige inspiratie op.
Binnenkort zetten we ook nog wat campings in Zweden voor je op een rij en tippen we leuke activiteiten voor als je met kinderen gaat kamperen in Zweden.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van der Klauw

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!