Jos Mark
Eigenaar CampingtrendJos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.
Campers met een lpg-tank zijn regelmatig onderwerp van discussie in Facebook-groepen en op verschillende fora. Een lpg-tank in de camper – voor koken en koelen – lijkt alleen maar voordelen te hebben, maar het tegendeel is waar. Het tanken van lpg voor huishoudelijk gebruik is namelijk verboden. Het tankstation kan je wegsturen of er zelf een boete voor krijgen.
Voor vele kampeerders is het vast herkenbaar: de zoektocht naar een adresje om de lege gasfles te verruilen voor een volle. Al dat gedoe is verleden tijd met een lpg-installatie in de camper en een gaskast met één of meerdere flessen. Even stoppen bij het tankstation, vullen met lpg en klaar. Het is bijna overal verkrijgbaar én goedkoper dan een propaan- of butaanfles laten vullen of omruilen. Helaas is dit te mooi om waar te zijn.
In Nederland is het alleen toegestaan om lpg te gebruiken voor voortstuwing, dus om de auto of camper erop te laten rijden. Dat heeft een reden: ons land kent geen keuring voor de lpg-installatie in de camper. Die keuring is er wél voor de lpg-installatie in een auto. Die wordt meegenomen bij de inbouw en de jaarlijkse apk. Daarnaast is de lpg-tank voor de aandrijving van een auto wezenlijk anders dan de installatie voor huishoudelijk gebruik. Beide tanks zijn anders gebouwd. De keuring voor de auto-installatie kan dus niet gelden voor de ‘huishoudelijke installatie’. Campersystemen zijn alleen goedgekeurd voor het gebruik van propaan en butaan.
In de wettekst staat – kort gezegd – dat de afleverzuil van het tankstation alleen lpg mag leveren aan brandstofreservoirs die speciaal zijn ingericht voor de aandrijving van motorvoertuigen en daar ook aan zijn bevestigd, én voor de voeding van verwarmingssystemen voor gebruik in motorvoertuigen op de weg. De hele wettekst lees je hier. Tankstations die zich hier niet aan houden, kunnen in Nederland een boete krijgen.
De regels zijn dus glashelder. Toch is er verwarring over. Dat komt door wijziging van de regels per 1 januari 2016. Toen leek het erop dat lpg tanken voor huishoudelijk gebruik vanaf dat moment was toegestaan. De NKC – een van de initiatiefnemers voor het toestaan van tanken voor een huishoudelijke lpg-installatie in campers – maakte er enthousiast melding van en ook wij schreven er een artikel over. Helaas bleek uit de exacte wettekst – die nog steeds van kracht is – uiteindelijk dat lpg tanken voor huishoudelijk gebruik nog steeds niet is toegestaan, zoals je hier kunt lezen.
De verwarring ontstaat ook omdat lpg-installaties voor huishoudelijk gebruik in een camper niet zijn verboden. Zo komt het dat in Nederland gewoon campers met dergelijke installaties rondrijden. Het verbod in Nederland geldt puur voor het tanken van lpg in een camperinstallatie voor huishoudelijk gebruik bij een tankstation voor autobrandstoffen.
Het is duidelijk: een lpg-camperinstallatie bij een tankstation vullen voor huishoudelijk gebruik is in Nederland dus verboden. Duitsland heeft wel een controlesysteem – de G 607 keuring – voor gasinstallaties in caravans en campers. Dit betekent dat het bij onze oosterburen wél mogelijk is om lpg te tanken voor het kookstel en de koelkast. Ook voor Nederlanders. De lpg-regel kwam onlangs nog in het nieuws toen de Franse oliemaatschappij Total aankondigde dat campers bij de tankstations geen lpg meer voor huishoudelijk gebruik mochten tanken vanwege enkele niet nader genoemde incidenten. Total levert lpg alleen nog als motorbrandstof. Lees er meer over in dit Franse artikel van onze collega’s van Le Monde du Camping.Car.
Wil je tot in detail weten wat de regels rondom lpg tanken zijn? Bekijk dan deze pagina van de overheid.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!