Met de Wind Catcher haal je stroom uit de wind

Luc Schaepkens

Stroomvoorziening is op de camping geen probleem. Wil je echter vrij staan – offgrid – dan moet je zelf voor stroom zorgen. Er is veel mogelijk, denk aan een dikke accu of zonnepanelen. Helemaal van deze tijd is een eigen mobiele windmolen naast je kampeermiddel. Kitex.tech bouwt speciaal voor dat doel de Wind Catcher.

De Wind Catcher

Deze windmolen staat gewoon naast je kampeermiddel. Hij staat – aldus de fabrikant – in een kwartiertje. Een ideale stroombron voor hen die van de gebaande paden af willen. Althans, als je dat langer wilt kunnen doen dan de lading van je accu toestaat. Want hoe zuinig je ook bent met de stroom, op een gegeven moment is het op. Wil je langer zelfstandig staan, dan had je tot nu de keus uit een generator op diesel of gas, of zonnepanelen. Vanaf nu kun je echter ook je eigen windmolen meenemen. De Wind Catcher van het Deense bedrijfje Kitex.tech is namelijk helemaal vers op de markt.

Mobiele windmolen in plaats van generator

Kitex-tech is een zogenoemde start-up. Door middel van een kickstart wil het bedrijf de Wind Catcher uitbrengen. De opvouwbare – en daarmee mobiele – windmolen voor de kampeerder blijkt een succes. Want twee weken voor het einde van de kickstartperiode is de beoogde opbrengst van 53.000 euro al binnengehaald. Hij gaat er dus ook echt komen. De Wind Catcher doet hetzelfde als de grote windmolens die we kennen. Alleen dan natuurlijk in een kleiner formaat. De Wind Catcher is gemakkelijk mee te nemen. De mobiele windmolen van Kitex.tech is een pakket van 2 meter lang, 20 centimeter hoog en 20 centimeter breed. Daar is dus bijna altijd wel een plekje voor te vinden. Het pakketje weegt zo’n 10 kilo.

Kitex.tech gebruikt gerecycled plastic

Opzetten doe je in je eentje in 15 minuten, aldus Kitex.tech. Het geringe gewicht van de verschillende onderdelen is daarbij een pluspunt. De drie rotorbladen – made in Germany – zijn van carbon. De overige delen zijn vooral van plastic en komen uit de 3D-printer. Leuk weetje: het gebruikte plastic komt uit Kopenhagen en is gerecycled. Het elektronische gedeelte komt uit China. Volledig opgezet is de Wind Catcher zes meter hoog. De diameter van de rotor is vier meter. Die is 360 graden te draaien, dus je vangt altijd optimaal wind. Om de windmolen te kunnen neerzetten is een oppervlakte van 5,2 vierkante meter nodig.

Wind Catcher in twee sterktes

De Wind Catcher is bestand tegen wind met een snelheid tot 20 meter per seconde. Je moet hem natuurlijk wel goed vastzetten. Daarvoor worden er drie spanriemen meegeleverd. De Wind Catcher levert als Lite-versie 200 watt. Er is ook een 600 watt sterke variant. De stroom wordt opgeslagen in een accu. Bij een sterke wind en dus een goede energieopbrengst gaat het overschot aan stroom automatisch naar een tweede accu. Dit systeem van de windmolen is ook nog te koppelen aan zonnepanelen. Dan ben je helemaal groen bezig.

Weinig wind nodig

In tegenstelling tot de zonnepanelen draait de Wind Catcher ook ’s nachts gewoon door. Want deze mobiele windmolen heeft aan wind van 4 meter per seconde al genoeg om stroom op te wekken. Dus ook zonder harde wind kun je op deze uitvinding van Kitex.tech je telefoon, laptop of koelkast laten draaien. Het bedrijfje heeft een internationaal team en staat in het Deense Roskilde. De Wind Catcher is de tweede start-up van oprichter Andreas Okholm. De crowdfunding loopt nog tot 28 maart.

Early Bird aanbieding

Wie instapt kan profiteren van de Early Bird aanbieding. Dat is de 200 watt sterke Wind Catcher Lite voor omgerekend 994 euro. Dat is inclusief Kitex-app en levering in december van dit jaar. Bedenk tenslotte dat een windmolen niet geruisloos zijn werk doet. Kitex.tech zegt dat hij niet meer te horen is vanaf een afstand van 20 meter. Dat is bij het offgrid kamperen meestal geen probleem. Op een normale camping lijkt het ons echter geen goed idee.

Zonnepaneel op het dak van je camper of caravan? Bekijk dan deze video hoe dat gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur