Jos Mark
Eigenaar CampingtrendJos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.
In Duitsland kende men tot 2020 een verplichte gaskeuring. Zonder die keuring mochten campingeigenaren kampeerders zelfs weigeren op hun velden. De huidige keuringsmethode ligt al een tijdje stil vanwege ondeugdelijke meetmethodes. Met ingang van 1 april 2022 vervalt de hele Duitse gasregel G-607.
Ik heb nog nooit iemand gesproken die naar een keuringsbewijs is gevraagd, maar het kón wel. Bij aankomst op een Duitse camping mocht de eigenaar naar het keuringsbewijs van je gasinstallatie vragen. Kon je die niet laten zien? Dan had de campingeigenaar het recht je op zijn camping te weigeren.
De reden voor het opschorten van de Duitse gasregel heeft te maken met de manier waarop de gasinstallaties gekeurd werden. De apparatuur die daarvoor gebruikt wordt blijkt niet exact genoeg te werken. Daarmee staat of valt de regulering en in dit geval betekent dat het einde van de G-607 regel. Op dit moment wordt er aan nieuwe regelgeving gewerkt. Daarin komt ook de interval tussen de keuringen vast te liggen. De verwachting is dat de regels dit jaar zullen worden vastgesteld.
Uiteraard is het ook zonder Duitse gasregel zeker wel van belang dat de gasinstallatie in de caravan of camper wordt gecontroleerd. In de Bovag-onderhoudsregels is deze controle overigens ook meegenomen. Caravans en campers zijn regelmatig in beweging. Alle koppelingen en kranen bewegen dan ook. Trillingen kunnen de reden zijn dat montagebeugels of koppelingen los komen. Nog niet zolang geleden was er een terugroepactie voor kookplaten en een paar jaar terug moest Elektrolux de gastoevoer naar koelkasten aanpassen omdat de leiding kon los trillen. Reden temeer om in ieder geval één keer per twee jaar de installatie te laten controleren.
Tijdens een controle wordt de gasinstallatie onder druk gezet (afgeperst) waardoor ook kleine lekkages in het systeem aan het licht komen. De Duitse gasregels schreven bepaalde apparatuur en waarden voor waaraan in ieder geval de Duitse dealers zich dienden te houden. In Nederland kennen we deze regelgeving niet. Je bent dus eigenlijk niets verplicht. Maar zeg nou eerlijk, je slaapt en woont een deel van het jaar in jouw caravan of camper. Het risico op een gaslek ligt op de loer en je wilt niet meemaken dat het het misgaat. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat jouw installatie gecontroleerd is.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!