Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Muggen, wespen of de eikenprocessierups. Er is ook ongedierte rond de camping. Ga je kamperen in het buitenland? Dan zou je ook zomaar wat van deze etterbakkies kunnen tegenkomen. Wees gewaarschuwd.
Het is oppassen geblazen voor teken, want ze kunnen heel wat ellende veroorzaken. Ga je kamperen in het Middellandse Zeegebied of in Zuidoost-Europa, dan moet je helemaal alert zijn. Daar is namelijk de Hyalommateek aangetroffen. Deze reuzenteek (3x zo groot als de gewone variant) komt gewoonlijk voor in Noord-Afrika en Azië, maar is aan een opmars bezig. De teek kan het Krim-congovirus veroorzaken, en dat wil je niet krijgen. Je herkent de Hyalommateek aan zijn gestreepte pootjes. Moraal van dit verhaal? Neem een tekenpen mee op vakantie en check jezelf én je kinderen dagelijks.
Zandvliegen komen voornamelijk voor rond de Middellandse Zee. Ze hebben het vooral voorzien op honden, maar ook van mensenbloed zijn ze niet vies. Bloed? Inderdaad, de zandvlieg had net zo goed zandMUG kunnen heten, want hij zuigt bloed. En dat niet alleen, want terwijl hij zuigt, plast hij. En juist die plas schijnt jeuk te veroorzaken. Behalve hinderlijk is de zandvlieg ook gevaarlijk. Hij kan namelijk de infectieziekte Leishmaniasis veroorzaken. De symptomen? Die vind je op de website van het RIVM.
De naam van dit visje is schattiger dan het beest zelf. Hij kan namelijk hartkloppingen, misselijkheid en hoge koorts veroorzaken. Helaas is een steek van een Kleine Pieterman lastig te voorkomen. Hij houdt zich schuil in het zand voor de kust, dus je kunt zomaar op hem gaan staan. En ja, dat vindt hij niet leuk, dus dan zet hij zijn stekels op. Ouch. Afspoelen met heet water en zonodig met een pincet de stekels verwijderen is het devies. Krijg je een allergische reactie? Ga dan zo snel mogelijk naar de dokter. De Kleine Pieterman komt onder meer voor in de Noordzee en de Middellandse Zee.
Eerlijk gezegd wil ik geen enkele spin in mijn tent. Eigenlijk zou ik willen dat spinnen er überhaupt niet waren. Dat is natuurlijk onzin, want ik weet heus hoe nuttig ze zijn, maar ik vind ze gewoon niet zo heel leuk. En zeker de Europese zwarte weduwe kom ik liever niet tegen. Deze zwarte spin met oranje vlekken is de giftigste spin die je in Europa kunt tegenkomen. Hij komt voor in mediterrane landen en leeft op planten en tussen rotsspleten. Hoe sterk zijn gif is, weet ik niet, maar als ik deze engerd spot maak ik direct rechtsomkeert.
Naast deze engerds kun je op vakantie natuurlijk ook nog last hebben van knutten, wespen, kwallen en eikenprocessierupsen. En er zijn vast nog veel meer gevaarlijke beesten – het Portugees oorlogsschip hebben we bijvoorbeeld nog niet eens genoemd. Toch heeft dit verhaal nog een positief einde. Ongedierte is er niet alleen rond de camping. In hotels vind je namelijk steeds meer bedwantsen, maar daar hebben wij als kampeerders natuurlijk helemaal geen last van. Een van de redenen waarom wij zo van kamperen houden!
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!