Verkeersboetes 2024

Opgelet kampeerders, hoge verkeersboetes 2024 in Nederland

Marije Onderwaater

Natúúrlijk heb jij je mobiel niet vast in de auto of camper, rij je niet te hard, glip je niet door het laatste restje oranje en haal je nooit rechts in. Gelukkig maar, want voor je het weet ben je een paar honderd euro lichter. De verkeersboetes voor 2024 zijn in Nederland per 1 maart namelijk flink gestegen. En als kampeerder zijn er nog wat andere zaken waar je een boete voor kunt krijgen.

De verhoging van de verkeersboetes voor 2024 met zeker tien procent is al volop in het nieuws geweest. Zijn die bedoeld om de verkeersdeelnemers op te voeden of zijn dit pure inkomsten?

Gedrag verkeersdeelnemers

De NOS sprak hier onlangs over de verhoging met Dick de Waard, hoogleraar Verkeerspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “De verhogingen gaan ontegenzeggelijk over financiën, het helpt niets in het gedrag van verkeersdeelnemers”, zegt hij op de site. “Als boetes heel laag zouden zijn en dan zouden worden verhoogd, dan heeft het mogelijk wel effect. Maar als een boete al 380 euro is en dan naar 420 gaat, waar hebben we het dan over?”

Oorzaak: inflatie

De verkeersboetes in Nederland zijn namelijk al flink, zeker sinds de bedragen in 2023 al met ruim 8% stegen vanwege de inflatie.

Verkeersboetes 2024 kampeerders
Verkeersboetes 2024 kampeerders

Verhoging verkeersboetes 2024

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie kan je alle boetes in Nederland opzoeken. Wij zetten er alvast een paar op een rijtje:

Verkeersovertreding auto 2024 2023
Mobiel vasthouden 420 euro 380 euro
Door rood rijden 300 euro 280 euro
Rechts inhalen 300 euro 280 euro
10 km/u te hard op snelweg   79 euro   72 euro

Alle boetes zijn exclusief 9 euro administratiekosten.

Camper, caravan vouwwagen huren
Camper, caravan vouwwagen huren

Boetes voor kampeerders

De verhoging van verkeersboetes in 2024 gaat iedereen aan: van automobilist tot voetganger. Daarnaast zijn er nog wat boetes, die niet alleen over het verkeer gaan en interessant zijn voor kampeerders.

Doe maar niet wild

Wildkamperen mag nog steeds niet in Nederland. Dit is bepaald in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Staat dit verbod expliciet vermeld in de APV en slaap je tóch in je camper, vouwwagen of tent op of aan de weg? Dan kan je een boete van 160 euro verwachten. Datzelfde bedrag staat trouwens voor wildplassen, en voor het deponeren van je nr. 2 in de vrije natuur of op straat.

Stal niet te lang voor de deur

Staat jouw kampeermiddel een tijdje voor de deur voordat je gaat kamperen of nadat je thuiskomt? Pas daarmee op. Over het algemeen mag je kampeermiddel namelijk maar drie dagen op de openbare weg staan, al is dat per gemeente verschillend. En ja, dat geldt ook voor campers. De uitzondering geldt alleen voor kleine urban campers die ook als personenauto dienen. Een overtreding kan je 120 euro kosten. Eerder was dat zo’n 100 euro.

Niet te zwaar

Op het te zwaar beladen van voertuigen, dus ook campers, caravans en vouwwagens, staat een boete. Dat bedrag is afhankelijk van het overgewicht. Is dat meer dan 10% dan betaal je 180 euro. Voor 25% overbelading kan je rekenen op 270 euro en 50% is 400 euro. Maak je het écht te bont en is de lading meer dan 75% te zwaar, dan kan je een boete van wel 500 euro krijgen.

Verkeersboetes 2024 op een rijtje

We vatten het nog even voor je samen in vijf vragen:

  1. Sinds wanneer zijn de verkeersboetes verhoogd?

    De verkeersboetes zijn in Nederland verhoogd op 1 maart 2024.

  2. Is er een kans dat het ministerie de verhoging terugdraait?

    Die vraag is er vanuit de Tweede Kamer, maar momenteel is er nog geen zicht op.

  3. Wat is de hoogste verkeersboete?

    Natuurlijk zijn er hoge verkeersboetes voor te hard rijden en alcohol in het verkeer, maar er is nóg een opvallend hoge verkeersboete: die voor het onterecht parkeren op een invalidenparkeerplaats. Pak je portemonnee er maar bij in dat geval, want dit kost maar liefst 490 euro.

  4. Welke boetes zijn voor kampeerders van belang?

    Natuurlijk de reguliere als boetes voor snelheidsovertredingen, maar let er bijvoorbeeld ook op dat je de camper, caravan of vouwwagen niet te lang voor de deur parkeert. En wildkamperen mag in Nederland ook niet.

  5. Waar kan ik alle boetebedragen terugvinden?

    Wil je meer weten over de verkeersboetes in Nederland dan kun je terecht in de Boetebase van het Openbaar Ministerie.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…