Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
De meeste kampeerders die in deze tijd op de camping zijn te vinden, overnachten in een caravan of camper. Slechts een handjevol échte die hards trekt erop uit met de tent. Je moet er een bikkel voor zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je prima winterkamperen in een tent.
Eerlijk is eerlijk, het gros van de kampeerders is alleen op de camping te vinden tussen mei en september. Sommigen durven het ook tussen maart en oktober aan, en slechts een handjevol gaat ook in de wintermaanden kamperen. En van dat kleine aantal winterkampeerders zijn er dan weer heel weinig mensen die in een tent overnachten. Wij begrijpen het wel, maar eigenlijk is het zonde. Met de juiste uitrusting en goede voorzorgsmaatregelen is winterkamperen in een tent een ervaring om nooit te vergeten.
In principe kun je in elke tent winterkamperen, maar in de ene zal het aangenamer vertoeven zijn dan in de ander. Kies sowieso voor een exemplaar met een binnentent, want dat isoleert. Tenten van katoen ademen meer dan polyester en nylon tenten. Daardoor heb je in katoenen tenten minder last van condensvorming aan de binnenkant. Als een katoenen tent nat wordt en bevriest is hij daarentegen weer veel zwaarder en stugger dan een exemplaar van polyester of nylon. Condensvorming ga je tegen door goed te ventileren.
Er bestaan speciale vierseizoenententen, maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn deze helemaal niet zo geschikt voor alle jaargetijden. In feite zijn ze alleen in de winter comfortabel, want in de lente en zomer zul je het er waarschijnlijk veel te warm in hebben. Maar ga je vaker winterkamperen in een tent, dan loont de aanschaf waarschijnlijk wel. Een vierseizoenentent is steviger, heeft meer tentstokken en minimaal twee openingen, zodat je ook bij hevige sneeuwval altijd naar buiten kunt.
Als je gaat winterkamperen heb je meer nodig dan een geschikte tent. Ook moet je een slaapplek creëren die comfortabel is. Daarbij is het allereerst van belang dat je een slaapzak kiest die geschikt is voor de winter. Neem er een met een comforttemperatuur van minstens -10 graden, liefst nog wat lager. Daarnaast is de voering van de slaapzak belangrijk. Kies voor een voering van hollowfibre, supreme loft of polarsoft, want dat heeft goede isolerende werking. Ga je onder echt winterse omstandigheden kamperen, kies dan voor een mummyslaapzak. Dit model sluit goed om je lichaam en houdt je dus warmer dan een dekenslaapzak.
Met alleen een goede slaapzak ben je er nog niet, want je moet natuurlijk ook nog ergens op liggen. Een luchtbed isoleert niet goed, waardoor kou vanaf de grond omhoog trekt. Een goed isolerende slaapmat is de oplossing. De isolatiewaarde van een slaapmat wordt aangegeven met de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, des te geschikter de slaapmat is voor het slapen in winterse temperaturen. Heeft een slaapmat een R-waarde van 5 of hoger, dan is hij geschikt voor de winterkamperen in een tent. Als je er nog een isolatiematje onder legt, dan blijf je zelfs nóg warmer.
Als je de juiste uitrusting hebt is winterkamperen in een tent peanuts. Als je de volgende tips ter harte neemt ten minste. Vrees jij de koude nachten? Zorg dan in ieder geval dat je niet koud de slaapzak induikt, want opwarmen is lastig. Maak dus voor het slapen een lekkere wandeling of warm op bij een kampvuur en verwarm je bed voor met een kruik.
Het is verleidelijk om tijdens de nacht heel veel kleding te dragen, maar overdrijf het niet. Thermo-ondergoed, een lange broek, trui en sokken volstaan over het algemeen. Veel warmte gaat via je hoofd verloren, dus een muts is ook slim om te dragen. En heb je snel last van koude handen? Handschoenen of handenwarmers bieden uitkomst.
De kans is groot dat de kleding die je de volgende dag gaat dragen ijs- en ijskoud is na een nacht in een tent. Dit voorkom je door ze onder in je slaapzak te bewaren. En last but not least: zorg goed voor de inwendige mens. Je lichaam verbruikt veel energie om warm te blijven, dus zorg dat dat inwendige kacheltje genoeg brandstof heeft. Kook je je eigen potje, doe dit dan op op een gasstelletje met propaangas, want butaangas werkt niet bij lage temperaturen.
Heb je al zin om te gaan winterkamperen in een tent? Dan is de juiste voorbereiding het halve werk. In dit artikel vind je onder meer een paklijst met dingen die je echt niet mag vergeten als je gaat winterkamperen. Tot slot nog een allerlaatste tip: check of de camping van jouw keuze wel geopend is in de wintermaanden!
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!