Geirangerfjord Noorwegen

Tips van Jos: 5x zien en doen in Zuid-Noorwegen

Martine van Kuler

Als trouwe Campingtrend-volger zal het je niet zijn ontgaan dat Jos onlangs met zijn camper door Zuid-Noorwegen reisde. Een aanrader, zo vindt hij. Ga jij ook die kant op, dan heeft Jos vijf tips voor je.

Fjorden

Fjorden en Noorwegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Lysefjord, niet ver van Stavanger, is een van de bekendste fjorden van het land. Naast het fjord zelf is de Preikestolen, een rotsformatie in de vorm van een ‘preekstoel’, een toeristische trekpleister. Ook het Hardangerfjord heeft een bekende rots. Deze Trolltunga lijkt volgens de Noren op een Trollentong.

Het Sognefjord is ruim 200 kilometer lang en daarmee het langste fjord van Noorwegen. Het heldere water, de ruige kliffen en watervallen maken het een lust voor het oog. Het Geirangerfjord (foto boven dit artikel) is noordelijker gelegen, maar de autorit zeker waard. Het is misschien wel het mooiste fjord van het land. Bewonder hier de Syv Søstre, oftewel de Zeven Zusters. Deze zeven watervallen vormen een van de meest gefotografeerde taferelen in Noorwegen.

Ga wandelen

Neem stevige stappers mee als je naar Noorwegen gaat, want je kunt er prachtige wandelingen maken. Als je over een goede conditie beschikt, is de hike naar Kjeragbolten in het Lysefjord een aanrader. De tocht is uitdagend, dus bereid je goed voor. De wandeling naar Preikestolen, eveneens in het Lysefjord, is eenvoudiger en evengoed prachtig.

Geoefende wandelaars kunnen zich ook wagen aan de tocht naar Trolltunga in het Hardangerfjord. Trek hier wel wat tijd voor uit, want de route is lang en zwaar. Je bent zeker 10 tot 12 uur onderweg. Neem het zekere voor het onzekere en boek een begeleide wandeling als je je hieraan waagt.

Kun je goed traplopen? Beklim dan de Flørlitrappene in het dorp Flørli. Met 4444 treden is dit de langste houten trap ter wereld. Zijn deze wandelingen je te uitdagend? Stippel dan je eigen route uit over een van de vele bewegwijzerde wandelpaden.

Flørlitrappene
De langste houten trap ter wereld: Flørlitrappene.
Flørlitrappene
De langste houten trap ter wereld: Flørlitrappene.

Nationale autoroutes

Ook als je niet goed ter been bent, kun je genieten van het prachtige Noorse landschap. Er zijn achttien nationale autoroutes die langs fjorden, bergen, watervallen en gletsjers lopen. Soms moet je wel beschikken over een knap staaltje stuurmanskunst. Zeker voor auto’s met een caravan erachter zijn sommige stukken een uitdaging. De route door Ryfylke – van Oanes aan het Lysefjord naar Hårå in Røldal – is met zijn 260 kilometer de langste van de achttien routes. Onderweg vind je tal van uitkijkpunten en picknickplaatsen waar je het uitzicht kunt bewonderen. Alle routes vind je op deze website.

autoroutes Noorwegen
autoroutes Noorwegen

Stavanger

Wie natuurschoon wil afwisselen met een dagje stad kan terecht in het verrassend leuke Stavanger. Bezoek de haven met de historische werfwoningen van Sjøhusrekken en maak een wandeling door Gamle Stavanger. In dit oudste deel van de stad vind je de typische, witgeschilderde houten huizen. Verken de talloze galerieën en unieke winkeltjes met ambachtelijke snuisterijen. Breng ook een bezoek aan Øvre Holmegate, een vrolijk straatje vol leuke cafés, boetiekjes en galerieën. Het is de meest gefotografeerde straat van Stavanger en locals noemen het niet voor niets Fargegaten (‘kleurenstraat’). Leer meer over de Noorse olie-industrie in het Norsk Oljemuseum en sluit je bezoek af in het Viking House.

Stavanger
De kleurrijke Fargegata in Stavanger.
Stavanger
De kleurrijke Fargegata in Stavanger.

Staafkerken

De Noorse staafkerken zijn de oudste bewaard gebleven houten kerken binnen het christendom. Ooit stonden deze kerken overal in Noorwegen, maar tegenwoordig zijn er nog slechts 28 in goede staat bewaard gebleven. Hoewel de meeste vrij eenvoudig zijn, hebben sommige staafkerken gedetailleerde ontwerpen en complex houtsnijwerk. De best bewaarde staafkerk is te vinden in Borgund. In Telemark staat de indrukwekkende staafkerk van Heddal, de grootste van de overgebleven kerken met een hoogte van 29 meter. In Bergen kun je de gereconstrueerde staafkerk van Fantoft bewonderen, terwijl de staafkerk van Urnes, de oudste in Noorwegen, op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

staafkerk_urnes
De staafkerk van Urnes.
staafkerk_urnes
De staafkerk van Urnes.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!