Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Nog steeds zijn er campings die een kopie van het identiteitsbewijs van hun gasten maken of het document zelfs innemen. Geef jij je paspoort of id-kaart zomaar af? En is dit wel verstandig? In dit artikel lees je meer over het wel of niet afgeven van je identiteitsbewijs op vakantie.
Ik moest mijn paspoort inleveren en zou hem bij vertrek terugkrijgen, zei de vriendelijke receptionist van een Corsicaanse camping me vorig jaar. Zonder erbij na te denken overhandigde ik mijn identiteitsbewijs. Het was warm en na een lange reisdag was ik blij dat we op de plaats van bestemming waren. Een slecht excuus, want het afgeven van je paspoort, rijbewijs of id-kaart is nóóit een goed idee. Dat besefte ik alleen pas later, toen ik een artikel las over identiteitsfraude.
Campings, maar ook hotels en bungalowparken, in binnen- en buitenland zijn wettelijk verplicht de identiteit van hun gasten te verifiëren en te registreren. Hiervoor zijn gegevens nodig die op het id-bewijs staan, zoals naam, woonplaats, documenttype. De receptionist kan deze gegevens snel registreren en hoeft het document dus niet in te nemen.
De receptionist maakt even een kopietje van je paspoort en je krijgt hem meteen weer terug. Het lijkt een prima oplossing, maar dat is het niet. Sterker nog, het is bij wet verboden. Slechts een paar organisaties, zoals werkgevers, notarissen, overheidsinstanties en banken, mogen een kopie van je identiteitsbewijs maken. Hotels en campings dus niet.
Toch weet ik uit eigen ervaring dat je je identiteitsbewijs zomaar afgeeft of laat kopiëren. De Nederlandse overheid waarschuwt hiervoor. Op je paspoort, id-kaart en rijbewijs staat namelijk ook je burgerservicenummer (BSN) vermeld. Dit nummer in combinatie met je pasfoto, naam en geboortedatum is fraudegevoelig.
Bij identiteitsfraude maakt iemand anders dan jijzelf gebruik van jouw identiteitsgegevens. Met een kopie van een document waarop je naam, geboortedatum en BSN staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een abonnement afsluiten. De rekeningen krijg jij vervolgens gepresenteerd.
Campings in landen als Spanje, Portugal en Kroatië vragen vaak om (een kopie van) je identiteitsbewijs. Heb je geen zin in een discussie bij de receptie, dan kun je voor je vakantie zelf alvast een veilige kopie maken. Dit doe je door je burgerservicenummer onleesbaar te maken, ook in de cijferreeks onderaan. Op de website van de Rijksoverheid staat beschreven hoe je dit moet aanpakken.
Om identiteitsfraude tegen te gaan heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de KopieID-app ontwikkeld. Hiermee kun je met je mobiele telefoon of tablet een veilige kopie van je identiteitsbewijs maken.
Op de kopie kun je gegevens laten wegstrepen die voor de ontvanger niet noodzakelijk zijn, zoals je burgerservicenummer of pasfoto. Ook plaats je met de app een watermerk over de kopie. Komt de kopie ooit in handen van een oplichter? Dan is het dankzij de app moeilijker om ermee te frauderen. De KopieID-app is te downloaden in de App Store of de Google Play Store.
Na afloop van mijn verblijf op de Corsicaanse camping kreeg ik mijn paspoort keurig terug. Van identiteitsfraude heb ik tot dusver niets gemerkt (ik klopt het even af). Wel ben ik me nu bewuster van de gevolgen die het afgeven van je paspoort of het laten maken van een kopie, kunnen hebben. Deze zomer was ik dan ook beter voorbereid. Er is er niet om gevraagd, maar dankzij de KopieID-app had ik een veilige kopie van mijn paspoort kunnen laten zien. Een fijn idee.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!