Slowakije

Vakantie-inspiratie: deze bestemmingen tipt Lonely Planet voor 2025

Marije Onderwaater

Mijmer je al over een volgende vakantiebestemming? Dan helpt dit lijstje je misschien een eind op weg. Lonely Planet heeft voor 2025 namelijk de beste reisbestemmingen uitgeroepen. Kijk hier welke landen, regio's en steden volgens de reisgoeroes het bezoeken waard zijn.

De Lonely Planet-2025 bestemmingen bevinden zich natuurlijk niet alleen in Europa. Toch laten wij de wereldwijde tips even voor wat ze zijn. Als kampeerder moet je er immers wel een beetje makkelijk kunnen komen met de (dak)tent, vouwwagen, camper of caravan.

Landen in Europa

Litouwen

Estland, Letland en Litouwen – je dreunt het rijtje waarschijnlijk zo op – vormen samen de Baltische staten die aan de oostkust van de Oostzee liggen. Van die drie heeft Litouwen nu het rijtje van Lonely Planet 2025-bestemmingen gehaald. Dat is niet gek, want het land staat bekend om zijn rijke geschiedenis en mooie natuur. De hoofdstad Vilnius heeft een middeleeuwse oude binnenstad en veel cultureel erfgoed. Vilnius is ook nog eens de Europese Groene Hoofdstad 2025. Daarom zegt Lonely Planet: “Er is nooit een beter moment geweest om de beschermde bossen, meren en zandduinen langs de Oostzee te verkennen.”

Litouwen kent volgens Lonely Planet meerdere mooie plaatsen om te bezoeken, waaronder de Kruisberg bij Šiauliai. Dit is een pelgrimsplaats met meer dan tienduizend kruisen op een heuvel. Zowel pelgrims als toeristen bezoeken deze plek.

Afstand Utrecht – Vilnius: ca. 1660 km.

Slowakije

Slovenië is inmiddels helemaal ontdekt als fijne vakantiebestemming, maar ga vanuit Oostenrijk eens richting het oosten in plaats van het zuiden en je komt in Slowakije uit. De Slowaakse hoofdstad Bratislava ligt slechts 80 kilometer van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, dus liefhebbers van stedentrips kunnen in deze contreien helemaal hun hart ophalen. Slowakije is een topbestemming, aldus Lonely Planet: “Nu is het moment om Slowakije te bezoeken, dankzij de nadruk op buitenavonturen, ecotoerisme en verschillende lopende restauratieprojecten in de hoofdstad en daarbuiten. Geniet van de culturele rijkdom en geschiedenis in Bratislava, wandel door de beukenbossen en wilde bloemenweiden langs de hellingen van de Karpaten of stap aan boord van de Tatra Elektrische Spoorweg.”

Lonely Planet raadt aan om de brutalistische architectuur in Bratislava te bewonderen, een sneeuwschoenwandeling in het gebergte de Hoge Tatra te maken, de watervallen in nationaal park Slovenský Raj te bezoeken, je te vergapen aan Europa’s grootste stalagmiet in de Krásnohorská-grot of de permanente ijslaag in de Dobšinská-ijsgrot – een UNESCO Werelderfgoedlocatie – te bekijken.

Afstand Utrecht – Bratislava: ca. 1180 km.

Litouwen Vilnius
De Litouwse hoofdstad Vilnius
Litouwen Vilnius
De Litouwse hoofdstad Vilnius
Slowakije Bratislava
Bratislava in Slowakije
Slowakije Bratislava
Bratislava in Slowakije

Regio's in Europa

Wallis in Zwitserland

Populaire skigebieden als Zermatt en Verbier, indrukwekkende bergen als de Matterhorn en Dufourspitze, wijngaarden en gletsjers; de Zwitserse regio Wallis heeft het allemaal. Sion – een van de oudste steden van Zwitserland – is de hoofdstad van Wallis, waarvan de Franse naam overigens Valais is. In de winter én ’s zomers weten toeristen deze aantrekkelijke regio te vinden.

Ben je er nog nooit geweest? Dan kunnen deze hoogtepunten volgens Lonely Planet je misschien overhalen: pak de kabelbaan om veertien gletsjers en ruim dertig 4000 meter+-bergtoppen te bewonderen, beklim de bekende bergtop Pierre Avoi (2.473 meter) en kijk uit over het Rhônedal en de omliggende Alpen, of maak een wandeling of skitocht bij de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen.

Afstand Utrecht – Sion: ca. 950 km.

Beieren in Duitsland

Wil je twee regio’s die Lonely Planet voor 2025 tipt combineren? Dat kan! Rijd je naar Oostenrijk, Zwitserland of naar Slowakije – zie de landen hierboven – dan kom je in veel gevallen door de Duitse regio Beieren. En laat Beieren nu een flinke tussenstop én zelfs een eigen bezoek waard zijn volgens Lonely Planet: “Het verkennen van de natuur is een must als je Beieren bezoekt, met name in de Alpen die grenzen aan Oostenrijk. Garmisch-Partenkirchen, een top Alpenresort in Duitsland, biedt het hele jaar door een breed scala aan activiteiten, waardoor het vooral aantrekkelijk is voor mensen die niet skiën. Mis het Oktoberfest in München (begint in september) niet, het grootste bierfestival ter wereld.”

Genoemde highlights zijn: een avondje doorbrengen in een biertuin – zoals de in Chinesischer Turm in de Beierse hoofdstad München of in het Forchheimer Kellerwald –, een bezoek aan sprookjeskasteel Neuschwanstein – waar wij eerder al een uitgebreid artikel over schreven, en een roadtrip over de Romantische Strasse.

Afstand Utrecht – München: ca. 800 km.

East Anglia in Engeland

Vakantie vieren aan de overkant? Dan is de regio East Anglia, in het oosten van Engeland, een aanrader. Deze regio is bekend van graafschappen als Norfolk en Suffolk, en delen van Cambridgeshire en Essex. Norwich en Cambridge zijn bekende steden in East Anglia. Lonely Planet noemt de regio een kijkje in het traditionele Engeland zonder de typische toeristische attracties. “Het heeft charmante dorpjes met 16e-eeuwse vakwerkhuizen, artistieke wolstadjes en een kustlijn versierd met stranden en vogelreservaten waar in de lente de geluiden van roerdompen te horen zijn.”

De reisgidsenuitgever raadt onder meer aan om vogelhotspots als Minsmere te bezoeken, een bezoek te brengen aan de universiteiten, beroemde bibliotheken en musea in Cambridge, en een avondje uit te gaan in Norwich, de culturele hoofdstad van Norfolk.

Reisduur Utrecht – Norwich: ca. 7-9 uur via de Eurotunnel en ca. 9-10 uur met de veerboot.

Wallis Zwitserland Lonely Planet 2025
Wallis in Zwitserland
Wallis Zwitserland Lonely Planet 2025
Wallis in Zwitserland
Slot Neuschwanstein Beieren
Slot Neuschwanstein in Beieren
Slot Neuschwanstein Beieren
Slot Neuschwanstein in Beieren
East Anglia Cambridge
Cambridge in East Anglia
East Anglia Cambridge
Cambridge in East Anglia

Steden in Europa

Toulouse in Frankrijk

Heb je de Franse hoofdstad wel gezien? Dan heb je misschien iets aan deze Lonely Planet 2025-tip: Toulouse. Dit zegt de reisgids over deze winnaar: “Toulouse, vaak aangeduid als ‘Parijs in het klein’, is een doolhofachtige stad vol kunstgalerieën in hergebruikte industriële ruimtes, uitstekend eten en schilderachtige rivier- en kanaaloevers. Plan je bezoek voor de heropening in 2025 van Musée des Augustins, een 14e-eeuws klooster dat sinds 1795 een baken is van de kunstscene van Toulouse.”

En dit ‘moet’ je er doen: bezoek in deze UNESCO-muziekstad een live optreden, zoals jazz in Le Taquin of klassieke muziek in Théâtre du Capitole. Geniet van de architectuur van de stad, waaronder de Romaanse Basilique St-Sernin en het neoklassieke monument Capitole. Struin over de marché Victor Hugo om lokale producten voor een lunch te kopen of zoek een eettentje boven de overdekte markt.

Afstand Utrecht – Toulouse: ca. 1150 km.

Bansko in Bulgarije

Voor wintersporters is het Bulgaarse Bansko niet onbekend. Deze stad ligt bij de Pirin, een hooggebergte in het zuidwesten van Bulgarije, is een geliefdwintersportgebied. Maar Bansko biedt meer dan alleen sneeuw en dus is het ook steeds meer een geliefde bestemming buiten de winter om. Je kunt er fietsen, wandelen en de stad heeft architectuur, horeca en een jaarlijks jazzfestival. Als kampeerder moet je er wel even wat kilometers voor maken.

Wat je volgens Lonely Planet echt niet mag missen: een banitsa (traditioneel Bulgaars gerecht dat vaak bij het ontbijt wordt gegeten) proberen bij bakkerij Samun, skiën op een van de pistes (een inkoppertje) of The Art of Irina bezoeken voor lokale kunst.

Afstand Utrecht – Bansko: ca. 2215 km.

Genua in Italië

Een gekoesterd geheim, zo noemt Lonely Planet de Italiaanse havenstad. “Met een nieuwe hogesnelheidstreinverbinding in de maak, is het nu tijd om deze statige stad met superieure culinaire hoogstandjes, een prachtige kustlijn en een welverdiende reputatie als een van de meest historisch en cultureel levendige steden van Italië te ontdekken.” Genua ligt aan de Bloemenrivièra, die grenst aan de Côte d’Azur. De stad ligt ook niet ver van toeristenhotspot Cinque Terre.

Veel heb je niet nodig om het fijn te hebben in Genua: wandel door de ‘caruggi’, de smalle, kronkelige straatjes en steegjes in het historische centrum van Genua, en bekijk ook het Palazzi dei Rolli. Proef de échte pesto genovese (pesto uit Genua) in de hele stad en met name op de Mercato Orientale. Neem een kijkje in het pittoreske en kleurrijke vissersdorpje Boccadasse aan de kust van Genua.

Afstand Utrecht – Genua: ca. 1200 km

Toulouse
Toulouse in Frankrijk
Toulouse
Toulouse in Frankrijk
Bansko Bulgarije
Bansko in Bulgarije
Bansko Bulgarije
Bansko in Bulgarije
Genua Italië
Genua in Italië
Genua Italië
Genua in Italië

Lonely Planet tips 2025

Met dit lijstje van Lonely Planet 2025-tips hebben wij ons reisverlanglijstje uitgebreid. Slowakije, Toulouse en Beieren: we komen eraan! Welke reisbestemming tip jij? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…