boodschappen

Goedkoper boodschappen doen? Dat kan in deze vakantielanden!

Martine van Kuler

Piepers, pasta, pindakaas, koffie, thee. Veel kampeerders slepen heel wat boodschappen mee naar de camping. Als je dit doet om geld te besparen, kom je bedrogen uit. In veel Europese vakantielanden zijn de boodschappen goedkoper dan in Nederland, zo blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond.

Voor het onderzoek vergeleek de Consumentenbond de Nederlandse prijzen van zowel basisboodschappen – producten die je regelmatig gebruikt, zoals koffie, thee, pasta en rijst – als A-merken met die in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje. Daaruit bleek wat veel Nederlanders eigenlijk al wel wisten: de boodschappen zijn hier gewoon kneiter duur.

Basisboodschappen zijn het goedkoopst in België

Zeker als je vakantie viert in België hoef je je eigen koffie, thee en rijst niet mee te slepen. Basisboodschappen zijn er gemiddeld 18 procent goedkoper dan in Nederland. In Spanje ben je 16 procent voordeliger uit en in Frankrijk ook 16 procent. Wil je op de kleintjes letten, dan kun je Duitsland beter skippen. Bij onze oosterburen betaal je gemiddeld zelfs 3 procent meer dan in Nederland.

Voor bekende merken de grens over

Als je veelal kiest voor A-merken moet je daarentegen wél in Duitsland zijn. Deze zijn daar maar liefst 29 procent goedkoper dan in Nederland. Ook in Frankrijk ben je met een kar vol A-merken 29 procent voordeliger uit dan hier, gevolgd door 27 procent in Italië en 26 procent in Spanje.

boodschappen
boodschappen

Nederland is aanbiedingenland

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dus dat vooral A-merken in Nederland veel duurder zijn dan in de zeven andere onderzochte vakantielanden. Volgens Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, komt dit doordat Nederland een aanbiedingenland is geworden. Hamsteren, 1+1 gratis en andere kortingsacties zijn hier eerder regel dan uitzondering. “Dat moeten de supermarkten terugverdienen met hoge reguliere prijzen.”

Neem jij nog boodschappen mee naar de buitenlandse camping? Laat het weten op onze Facebook-pagina.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!