Hauts-de-France

Vergeten vakantieregio: genieten in Hauts-de-France

Martine van Kuler

Wil je naar het buitenland op vakantie, maar zie je op tegen een lange autorit? Denk dan eens aan Hauts-de-France, een verborgen schat in het noorden van Frankrijk. Van ruige kustlijnen en charmante dorpjes, tot een rijke historie en bruisende steden, Hauts-de-France heeft het allemaal.

Hauts-de-France in het uiterste noorden van Frankrijk bestaat uit vijf departementen, die enorm van elkaar verschillen. Zo staat Nord bekend om zijn architectuur, industriële erfgoed en zandstranden. Totaal anders is Pas-de-Calais met zijn indrukwekkende Opaalkust, kustplaatsen en slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog. In La Somme vind je een van ‘s werelds mooiste baaien en de gotische kathedraal van Amiens, terwijl Oise een mix is van historische kastelen en schilderachtige dorpjes. Aisne tenslotte, heeft glooiende landschappen, historische abdijen en de middeleeuwse stad Laon.

Steden in Hauts-de-France

Elk van de vijf departementen heeft een stad, die het bezoeken waard is. Lille (Nord) overzie je vanaf de top van het belfort van het stadhuis. Verken het Grand’Place met het beroemde standbeeld van de ‘godin’ van Lille en het iconische oude beursgebouw (Vieille Bourse). Voor kunstliefhebbers is er het Palais des Beaux-Arts, een van de grootste musea van Frankrijk. Ook Le Vieux Lille, het historische centrum met zijn boetiekjes, cafés en restaurants, is een must-see.

Beauvais (Oise) staat bekend om zijn rijke geschiedenis. Het pronkstuk van de stad is gotische kathedraal Saint-Pierre, maar sla ook de ernaast gelegen astronomische klok en het kunstmuseum Le Mudo niet over. In Aras (Pas-de-Calais) springen de pleinen Grand’ Place en Place des Héros in het oog. Beide zijn omringd door barokke gevels. En op het imposante belfort, een UNESCO-werelderfgoed, kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Amiens (La Somme) heeft als bijnaam het kleine ’Venetië van het Noorden’. Maak een romantische boottocht, bezoek het Maison de Jules Verne – het voormalige huis van de beroemde schrijver – en geniet van de Hortillonnages, een uniek netwerk van drijvende tuinen. Een bezoek aan Laon (Ainse) is niet compleet zonder de klim die de onderstad met de bovenstad verbindt. Na 210 treden bereik je de top van de kathedraal en kun je genieten van een adembenemend uitzicht. Bezoek ook het Musée d’Art et d’Archéologie en de kathedraal van Laon.

Amiens
Amiens.
Amiens
Amiens.

Schilderachtige dorpjes

Zijn steden je te groot, maar hou je wel van schilderachtige dorpjes? Ook dan kom je in Hauts-de-France aan je trekken. We kunnen er heel veel opnoemen, maar als we dan toch een keuze moeten maken, ga dan naar Gerberoy (een van de mooiste dorpen van Frankrijk), vestingdorp Montreuil-sur-Mer, het schilderachtige Saint-Valery-sur-Somme, sfeervolle Cassel of vissersdorp Le Crotoy.

Gerberoy
Het pittoreske Gerberoy.
Gerberoy
Het pittoreske Gerberoy.

Hauts-de-France voor natuurliefhebbers

Hauts-de-France heeft ook natuurliefhebbers het nodige te bieden. In de Regionale Natuurparken van Avesnois, Les Caps en Marais d’Opale, Scarpe-Escaut en Oise-Pays de France kun je heerlijke wandelingen maken. Aan de prachtige Opaalkust geniet je van prachtige krijtrotsen, heerlijke stranden en de ondergaande zon. Beklim de bergen Eclusier Vaux en Frise of doe nieuwe energie op in een van de vele bossen die de streek rijk is. Liever iets met water er dieren? Kano dan eens door de Oisevallei of bewonder trekvogels in de Baai van Somme.

Hauts-de-France natuur
In Hauts-de-France heb je prachtige natuurparken.
Hauts-de-France natuur
In Hauts-de-France heb je prachtige natuurparken.

Hauts-de-France met kinderen

Kinderen maak je misschien niet blij met een dagje stad of een natuurwandeling. Toch komen ook zij aan hun trekken in Noord-Frankrijk. Ga bijvoorbeeld eens zeehonden kijken in de baai van Authie of neem ze mee voor een ritje in de stoomtrein tussen Le Crotoy met Cayeux-sur-Mer. Kinderen kijken ongetwijfeld hun ogen uit in Nausicaa, het grootste aquarium van Europa, en ook in Parc Astérix met zijn achtbanen en draaimolens is genoeg te beleven.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!