Karinthië

Karinthië – de zonnigste deelstaat van Oostenrijk

Martine van Kuler

Aan de zuidkant van de Alpen, verscholen tussen prachtige berglandschappen en kristalheldere meren, ligt Karinthië. De zonnigste deelstaat van Oostenrijk heeft alles voor een heerlijke kampeervakantie.

Zomerse avonturen in Karinthië

Karinthië – Kärnten in het Duits – ligt tegen de Italiaanse en de Sloveense grens en is de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk. De regio heeft de meeste zonuren van het land en in de zomer ligt de temperatuur er overdag rond een aangename 25 graden. Maar zoek je een bestemming voor een strandvakantie, dan kun je Karinthië beter overslaan. Op de strandjes aan de talrijke meren kun je natuurlijk heerlijk zonnebaden, maar het natuurschoon in de deelstaat is simpelweg te mooi om alleen vanaf je handdoek van te genieten.

Betoverende meren

Karinthië staat bekend om zijn schilderachtige meren, waarvan de Wörthersee, de Millstätter See en de Ossiacher See waarschijnlijk de bekendste zijn. Allemaal hebben ze hun eigen charme. De Wörthersee heeft als bijnaam ‘het turquoise paradijs’. Je kunt er volop watersporten om daarna in een van de vele bars en restaurants te genieten van een Aperol Spritz. De Millstätter See (foto) is veel rustiger, sereen haast. Dat maken het meer en zijn omgeving ideaal voor gezinnen en natuurliefhebbers. De Ossiacher See tenslotte, is populair onder windsurfers en zeilers vanwege de constante wind. Voor sportieve natuurliefhebbers zijn er rond het meer veel wandel- en mountainbikeroutes.

Millstätter See
De prachtige Millstätter See.
Millstätter See
De prachtige Millstätter See.

Genieten in de bergen

In het bergachtige Karinthië kun je in de winter heerlijk skiën, maar ook in de zomer komen zowel avonturiers als natuurliefhebbers er aan hun trekken. De majestueuze Großglockner – op de grens van Karinthië en Tirol – is de hoogste berg van Oostenrijk. Het uitzicht vanaf de top is adembenemend en ervaren wandelaars kunnen er heerlijke tochten maken. Biosphärenpark Nockberge (foto) is juist weer perfect voor minder uitdagende wandelingen en mountainbiketochten door het schilderachtige landschap. In de Karawanken, een imposante bergketen langs de grens met Slovenië, kun je rotsklimmen. Gelukkig vind je hier ook goed gemarkeerde paden voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars.

Voor alle bergen geldt dat je tijdens je wandelingen kunt genieten van de ongerepte natuur, pittoreske dorpen en prachtige uitzichten. Vergeet niet om onderweg te stoppen bij een van de traditionele almhutten voor een stevige lunch.

Nockberge
In Biosphärenpark Nockberge kun je heerlijke wandelingen maken.
Nockberge
In Biosphärenpark Nockberge kun je heerlijke wandelingen maken.

Culturele en historische schatten

Ook vakantiegangers die niet zo natuurminnend zijn komen aan hun trekken in Karinthië. Zo heeft hoofdstad Klagenfurt een charmante oude binnenstad met een schat aan middeleeuwse architectuur en culturele bezienswaardigheden. Dit geldt ook voor Villach, de op een na grootste stad van Karinthië. Bewonder hier zeker de pastelkleurige huizen uit de barokke periode en bezoek de gotische St. Jakobkerk. In Karinthië vind je ook veel kastelen, waarvan Burg Hochosterwitz (foto) misschien wel de bekendste is. De burcht ligt op een 150 meter hoge rots en torent dus hoog boven het landschap uit. Daarnaast zijn er zeker in de zomer talloze festivals en evenementen in de regio.

Burg Hochosterwitz
Het indrukwekkende Burg Hochosterwitz.
Burg Hochosterwitz
Het indrukwekkende Burg Hochosterwitz.

Ontspannen in een Badehaus

Is de frisse berglucht niet genoeg om te doen ontspannen? Bezoek dan een (of meer) van de thermaalbaden, sauna’s, wellnesscentra en badhuizen die Karinthië rijk is. Vaak liggen deze direct aan een meer, zoals Werzers Badehaus aan de Wörthersee, Badehaus Millstätter See en Badehaus Klopeinder See. Deze laatste was onlangs te zien in de Campingtrend Liveshow, waarover je hieronder meer leest.

zirbenschnaps
Hou je van likeurtjes? Zirbenschnaps is gemaakt van dennenappels.
zirbenschnaps
Hou je van likeurtjes? Zirbenschnaps is gemaakt van dennenappels.

Van schnitzel tot pizza

In Karinthië kun je genieten van lokale specialiteiten als Kasnudeln, met kaas gevulde deegflappen, en Ritschert, een stoofpot van gerst en vlees. In veel berghutten staan deze authentieke gerechten op de kaart. Ben je niet zo avontuurlijk wat eten betreft? Door de ligging naast Italië en Slovenië serveren veel restaurants ook mediterrane gerechten. Daarnaast produceert Karinthië uitstekende wijnen en likeuren, zoals Zirbenschnaps, gemaakt van dennenappels.

Campingtrend Liveshow in Karinthië

Hoe leuk Karinthië is hebben Jos en DW onlangs mogen ervaren. Hun belevenissen in de zonnigste Oostenrijkse deelstaat waren eerder al te zien in de Campingtrend Liveshow. Je kunt hem hieronder terugkijken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!