Le-marche

Ontdek La Dolce Vita in Le Marche

Martine van Kuler

Nu de herfst zich aandient en de vakantieherinneringen vervagen, is het een goed moment eens na te denken over de volgende kampeerbestemming. Trekt Italië, maar vrees je de drukte rond het Gardameer en in Toscane, denk dan eens aan Le Marche.

Le Marche, de naam doet eerder Frans dan Italiaans aan. Maar schijn bedriegt, want De Marken – zoals de regio in het Nederlands heet – is Italië ten voeten uit. In de regio tussen de Adriatische zee en de Apennijnen vind je prachtige natuur, bijzondere steden en dorpjes én kun je lekker eten.

Ontdekte Italiaanse parel

Le Marche heeft als bijnaam het ‘nieuwe Toscane’, maar waar die regio massaal wordt bezocht door toeristen, is Le Marche nog relatief rustig en puur. En dat terwijl er genoeg te genieten valt.

Zeker liefhebbers van kerken en musea komen er aan hun trekken. Nergens in Italië is de museumdichtheid zo groot. Tel daar de duizenden kerken, meer dan honderd kastelen, forten en historische theaters bij op, en je begrijpt waarom dit dé regio voor cultuurliefhebbers is.

Een kathedraal die je eigenlijk niet mag overslaan is de Basilica della Santa Casa in bedevaartsoord Loreto, een van de bekendste bedevaartsoorden van de katholieke geloofswereld. Volgens een legende staat hier het huis waar Maria werd geboren en woonde. Het zou aan het eind van de dertiende eeuw naar Loreto zijn gebracht… Er doen verschillende verhalen de ronde over de wijze waarop dit is gebeurd. Het huis staat nu in de Basilica della Casa Santa (Basiliek van het Heilige Huis). Ook als je niet religieus bent, is dit een aanrader vanwege de kunstwerken en architectuur.

Ook het ommuurde Urbino mag je eigenlijk niet missen. De universiteitsstad is in 1998 door UNESCO bestempeld als Werelderfgoed en dat is niet voor niets. Het Renaissance-stadje in de noordelijke heuvels van Le Marche is bijna een openluchtmuseum, zoveel is er te zien. Je vindt er onder meer het geboortehuis van schilder Rafaël, het Palazzo Ducale met zijn markante torens en het Fort Albornoz dat een prachtig uitzicht biedt.

Basilica della Santa Casa in Loreto.
De Basilica della Santa Casa in Loreto.
Basilica della Santa Casa in Loreto.
De Basilica della Santa Casa in Loreto.

Zwemmen en zonnebaden kan óók in Le Marche

Na een dagje cultuur snuiven is het heerlijk om te relaxen op het strand. En ook dat kan prima. De kustlijn is namelijk zo’n 170 kilometer lang. Je vindt er lange zandstranden, kleine kiezelstrandjes en verlaten baaitjes.

Een tip? Net buiten Ancona, in het prachtige natuurpark Monte Conero aan de Adriatische zee, ligt het charmante Sirolo. Het hooggelegen dorpje biedt een prachtig uitzicht over zee. Sirolo zelf is leuk, maar het zijn vooral de omliggende stranden die de aandacht trekken. Spiaggia Urbani is de bekendste, maar ook Le Due Sorelle is populair. De baai dankt zijn naam aan de twee rotsen uit zee oprijzen. Ten zuiden van Sirolo ligt Numana. Je vindt hier een breed zandstrand met uitzicht op Monte Concero. Ook kun je hier de boot pakken naar Le Due Sorella.

Liever geen zee of strand, maar wel natuurwater? Neem dan een duik in een van de vele meren die de regio rijk is, zoals het Lago di Cingoli, het Lago di Borgiano en het Lago di Fiastra.

Le Marche
Zwemmen in de baai Le Due Sorelle.
Le Marche
Zwemmen in de baai Le Due Sorelle.

Wijn en bitterballen

Bitterballen? Ja, ook die kun je eten in Le Marche. Al zijn ze net even wat anders dan de Nederlandse variant. Olive all’ascolana zijn gefrituurde olijven, gevuld met kruiden, vlees, groenten en Parmezaanse kaas. Een heerlijke snack bij een glas wijn.

Le Marche is erg in opkomst als wijnstreek. Druiven als de verdicchio, passerina, pecorino, lacrima, montepulciano en sangiovese doen het goed in het heuvelachtige gebied. Dus ben je in de regio en mag je graag een glaasje drinken? Bezoek dan vooral een van de vele wijnhuizen.

Campings in Le Marche
Veelzijdig Le Marche.
Campings in Le Marche
Veelzijdig Le Marche.

Campings in Le Marche

In Le Marche kun je uitstekend kamperen. Onder meer op camping Numana Blu. Dit resort op een half uur van Ancona telt 87 villa’s, 214 bungalows én ­– daar gaat het ons natuurlijk om – 254 staanplaatsen. Die plaatsen zijn op z’n Italiaans, niet al te groot dus. Numana Blu ligt wel vlak bij het strand.

Dat laatste geldt ook voor Villaggio Calypso, vlakbij San Benedetto del Tronto. Deze camping ligt direct aan het strand. Ook is er een zwembad, een multifunctioneel sportterrein, animatie, een restaurant, winkeltjes en nog veel meer.

Niet aan het strand, maar in een truffelboomgaard vind je Casa Tartufo van de Nederlandse Sabine en Benjamin. De terrassencamping telt 22 schaduwrijke plaatsen. Voor de glamping-liefhebbers zijn er enkele ingerichte safaritenten te huur. Voor de stranden aan de Adriatische Zee maak je een ritje van zo’n 30 kilometer.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!