Klompenpaden markering

Leuk uitje vanaf de camping: loop een van de Klompenpaden

Marije Onderwaater

Klompenpaden; erg sexy klinkt het niet. Maar dat is natuurlijk ook helemaal niet nodig, wanneer je gewoon een mooie wandeling wilt maken. Klompenpaden zijn te vinden in de provincies Utrecht en Gelderland, en gaan over historische paden, landgoederen en het boerenland. En zo'n wandeling is een natuurlijk een perfect uitstapje vanaf de camping.

Kijk je wel eens een regionale tv-zender? Dan kan je de Klompenpaden kennen van het programma Klaas op Klompen, waarin presentator Klaas Drupsteen de wandelpaden in Utrecht en Gelderland verkent. Onderweg pauzeert hij even om ergens koffie te drinken, een boerderij te bezoeken of met een voorbijganger in gesprek te gaan.

Klompen aan, rugzak op

Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben de Klompenpaden ontwikkeld. Op de website van de wandelpaden staat dat zij willen dat wandelaars kunnen genieten van een mooie omgeving: ‘Frisse lucht opsnuiven in het bos, over bruggetjes in het weiland of een kop koffie op een boerenerf. Klompen aan, rugzak op en gaan!’.

Klompenpaden SLG
Op sommige Klompenpadden kom je onderweg een oversteek of bruggetje tegen.
Klompenpaden SLG
Op sommige Klompenpadden kom je onderweg een oversteek of bruggetje tegen.

Klompenpaden: van 3 tot 27 km

Nederland telt al meer dan 150 Klompenpaden, verspreid over Utrecht en Gelderland, en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Op www.klompenpaden.nl staan ze allemaal vermeld. De site biedt de mogelijkheid om te selecteren op naam of lengte. Ook kun je ze op een kaart bekijken.

Geen kinderwagens en honden

Er zijn wandelingen van 3 kilometer tot 27 kilometer. Ook zijn er speciale Kids Klompenpaden. Let daarbij wel op dat Klompenpaden gedeeltelijk over onverharde wegen en door weilanden gaan en dat de paden dus niet geschikt zijn voor kinderwagens. Het is overigens niet toegestaan om een hond mee te nemen, onder meer omdat de wandelingen langs vee gaan.

Routekaart Klompenpaden
Er zijn al veel Klompenpaden
Routekaart Klompenpaden
Er zijn al veel Klompenpaden

Routekaart en app

Alle Klompenpaden zijn voorzien van markeringspaaltjes met een klomp erop. Toch is het aan te raden om ook een routekaart mee te nemen of de smartphone-app te gebruiken. Het kan namelijk gebeuren dat de bestaande markeringspaaltjes enigszins verscholen staan. Op de site en in de app staan ook eventuele routewijzigingen.

Route verkorten of verlengen
Sommige routes hebben een routeverkorter of routeverlenger. Op de hoofdroute zie je in dat geval een keuzepunt met bordjes of stickers waar je ervoor kan kiezen om de route te verkorten of verlengen. Daarna kom je uiteindelijk weer op de hoofdroute uit.

 

Routeverkorter routeverlenger
Routeverkorter routeverlenger

Onderhoud door vrijwilligers

Bijzonder aan de Klompenpaden is de inzet van vrijwilligers. Zij zorgen voor de ontwikkeling van de wandelroutes en vervolgens voor het onderhoud ervan. Deze vrijwilligers zijn bijvoorbeeld mensen die langs de route wonen en willen bijdragen aan het toegankelijk maken en verbeteren van het landschap.

Klompenpad vrijwilligers
Vrijwilligers onderhouden de Klompenpaden
Klompenpad vrijwilligers
Vrijwilligers onderhouden de Klompenpaden

Klompenpad XL

Heb je echt wandelzin? Kies dan voor het Klompenpad XL. Dat is het Nederrijnpad, dat tussen het Lexkesveer en het Drielse Veer loopt. In totaal loop je zo’n 27 kilometer door de buitengebieden van Overbetuwe, Renkum en Wageningen. Je loopt over dijken, langs steenfabrieken en een veerpont brengt je naar de overkant om de route te vervolgen.

Knotwilgen Nederrijnsepad
Knotwilgen langse het XL Nederrijnsepad
Knotwilgen Nederrijnsepad
Knotwilgen langse het XL Nederrijnsepad

Wandelen vanaf de camping

Met zoveel Klompenpaden is er altijd wel eentje bij een camping in de buurt. Vaak is op campings ook een routekaart van het dichtstbijzijnde klompenpad verkrijgbaar.

Wandelschoenen aan

Heb jij zin gekregen om de wandelschoenen aan te trekken en een van de vele Klompenpaden te verkennen? Klik dan op de button hieronder om er eentje uit te zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…