Sylt

Sylt: Duits eiland met vele gezichten

Martine van der Klauw

Het Waddeneiland Sylt is geliefd bij de Duitse jetset. Laat dit je niet afschrikken, want het eiland heeft naast dure huizen en luxe winkels ook mooie stranden, een prachtige natuur en gezellige dorpjes.

Landelijk en stedelijk en modern en traditioneel tegelijk: vrijwel geen enkele andere bestemming in Duitsland is zo divers als het Noord-Friese Sylt. Het ligt vlak bij de grens met Denemarken en is met zijn lengte van ongeveer 40 kilometer en breedte van 12,5 kilometer het grootste Duitse Waddeneiland. Sylt heeft ongeveer 18.000 inwoners, van wie de meesten Duits spreken. Toch zul je er ook Fries horen. Sylt behoort immers met Föhr, Amrum, Pellworm en Nordstrand tot de Noord-Friese eilanden. Sinds 1927 is Sylt trouwens door de Hindenburgdam met het vasteland verbonden. Tot zover de aardrijkskundeles, want als lezer van dit artikel ben je natuurlijk benieuwd wat Sylt allemaal te bieden heeft.

Walhalla voor natuurliefhebbers

Voor natuurliefhebbers is Sylt een walhalla, want het landschap is enorm gevarieerd. Allereerst is er de heide. Er zijn twee verschillende heidegebieden op Sylt: de Geesheide en de Dünenheide. Samen vormen ze de helft van alle heide in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, waar Sylt onder valt.

Dan zijn er de indrukwekkende kliffen, waarvan het Rote Kliff en het Morsum Kliff het opvallendst zijn. De klifrotsen van Morsum

staan bekend om hun unieke kleuren. Het is dan ook een geliefde fotografielocatie. Het Rote Kliff is een van de symbolen van het eiland Sylt   en dankt zijn naam aan zijn koperkleurige uiterlijk. Minder bekend, maar zeker ook de moeite waard zijn het Grüne Kliff en het Weifle Kliff.

Voor wie planten, vogels en andere dieren wil spotten zijn de zandkwelders tussen Rantum en Hörnum een aanrader.

Sylt
Sylt
Sylt
Sylt

Aan stranden geen gebrek

Een groot deel van de natuur op Sylt bestaat uit strand. Alleen al het strand aan de westkust is ruim 40 kilometer lang, dus je hoeft niet bang te zijn dat je buurman op je handdoek schuift. Houd je toch van gezellige drukte, dan is het strand bij Westerland een aanrader. Het Brandenburger strand is geschikt voor gezinnen en nudisten kunnen terecht op het 12 kilometer lange Samoa in Rantum. Wil je absolute rust? Dan is het strand bij Hörnum de beste keuze.

Sylt
Sylt

Van mondain tot eenvoudig

Sylt kent zeven dorpjes, dus ook als je even niet de natuur in wilt, hoef je je niet te vervelen. Waar de jetset zich vermaakt in Westerland en Kampen (ook wel het Duitse Saint tropez genoemd), is Tinnum juist geschikt voor gezinnen en natuurliefhebbers. Bewonder hier zeker de overblijfselen van een vikingburcht. Het oude kapiteinsdorp Keitum, dat tot het midden van de 19e eeuw de hoofdstad van het eiland Sylt was, is een doolhof van smalle straatjes en steegjes. Neem een kijkje bij de kapiteinshuizen met hun rieten daken en pittoreske tuinen. Het rustig Morsum is vooral bekend vanwege de prachtige klif, het idyllische Archsum ligt verscholen tussen felgele koolzaadvelden en Munkmarsch, het kleinste dorpje op het eiland, heeft een gezellige jachthaven.

Fischbrötchen Sylt
Fischbrötchen Sylt

Fischbrötchen und Friesentorte

Tijdens een vakantie op Sylt ontkom je er niet aan een Fischbrötchen te eten. De broodjes gevuld met haring, gebakken vis en Noordzeekrabben zijn er niet weg te denken. Kraampjes op het strand, restaurants in de haven, ze serveren het allemaal. En drink je een kopje koffie of thee op een terras? Neem er dan een stukje huisgemaakte Friesentorte bij. Deze taart van bladerdeeg, slagroom en pruimenmoes of -jam is niet te versmaden.

Kamperen op Sylt? Zo kom je er!

Al enthousiast over Sylt? Dat komt goed uit, want je kunt er prima kamperen. Verspreid over het eiland liggen zeven campings. De ANWB heeft ze op deze website op een rijtje gezet.

Sylt is met de auto te bereiken, maar dan moet je het laatste stukje van ongeveer drie kwartier met de autotrein Niebüll naar Westerland. Liever met je auto op de veerboot? Dat kan ook. Vanuit Havneby, op het Deense buureiland Rømø, vertrekt een veerboot naar Sylt. De minicruise over de Noordzee duurt ongeveer 40 minuten.

Meer informatie over Sylt vind je via onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van der Klauw

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!