Vignet Oostenrijk
Rijd je in of door Oostenrijk, dan heb je een vignet nodig.

Tol in Oostenrijk: dit is er in 2024 veranderd

Martine van der Klauw

Eind vorig jaar is tol betalen in Oostenrijk enigszins gewijzigd. In sommige gevallen volstaat het bekende vignet achter de voorruit niet meer en is er een speciaal kastje, een GO-Box, nodig. Houd hier rekening mee als je op vakantie gaat naar het Alpenland of erdoorheen rijdt op weg naar een andere bestemming.

We maakten in december al melding van de nieuwe regelgeving met betrekking tot de Oostenrijkse tolheffing. Nu de zomervakantie in volle gang is brengen we het nog maar eens onder de aandacht, zodat je goed voorbereid op pad kunt.

Tol in Oostenrijk – verandering voor zware voertuigen

Voor personenauto’s en campers tot 3500 kilo verandert er niets. Voor deze voertuigen volstaat nog steeds het vignet. Dit kun je onder meer bij de ANWB of ter plaatse bij een benzinestation kopen.

De nieuwe regels hebben wél impact op kampeerders die zich met een fikse camper over de Oostenrijkse snelwegen begeven. Voor voertuigen die meer dan 3500 kilo wegen heb je in Oostenrijk een GO-Box in plaats van een vignet nodig. Niks nieuws denk je wellicht, maar juist bij die 3500 kilo zit een addertje onder het gras. Waar de Oostenrijkers tot eind vorig jaar de toegestane maximummassa als uitgangspunt namen, doen ze dat sinds dit jaar met de technisch toelaatbare maximummassa.

De meeste campers hebben een technisch toelaatbare maximummassa van 3850 kilogram of meer, wat betekent dat zij nu een GO-Box nodig hebben en per gereden kilometer gaan betalen, terwijl zij met het maximaal totaalgewicht dat op het kentekenbewijs staat tot dit jaar nog genoeg hadden aan een vignet. Overigens betreft het voertuigen die geregistreerd zijn ná 1 december 2023. Voor campers van voor die datum geldt een overgangsperiode tot 2030, waarin het gewone vignet nog volstaat.

digitaal vignet Oostenrijk
digitaal vignet Oostenrijk

Op doorreis? Een dagvignet volstaat

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, want er is ook goed nieuws te melden over de tol in Oostenrijk. Vignetten waren tot dit jaar alleen verkrijgbaar voor tien dagen, twee maanden of een jaar, maar daar is een dagvinget aan toegevoegd. Een uitkomst voor vakantiegangers die het land passeren op weg naar hun eindbestemming.

Meer weten? In dit artikel lees je welke richtlijnen de ASFiNAG ­– in Oostenrijk verantwoordelijk voor het innen van tol – hanteert. Maar ook wat de prijzen van de vignetten zijn en waar je ze kunt aanschaffen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van der Klauw

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!