Uitgelegd: alles over de waterkolom van een tent

Marije Onderwaater

Bij de zoektocht naar een tent ben je het vast wel eens tegengekomen: de waterkolom van een tent. De waterkolom wordt weergegeven met een getal dat hiermee de waterdichtheid van de tent aanduidt. Niet zo’n sexy onderwerp, maar wél heel belangrijk. We vertellen je er meer over.

Waterkolom

Een waterkolom van 6.000 millimeter (Coleman Castle Pines tent), eentje van 5.000 millimeter (Defcon 5 Bivi) en van 4.000 millimeter (Outwell Oakdale 5PA); ook op Campingtrend vermelden we regelmatig de waterkolom van een tent. Logisch, want je wil natuurlijk wel een tent die waterdicht is. Een tent die lekt tijdens een regenbui: been there en het is écht een drama.

De naam ‘waterkolom’ komt van de manier van meten: een kolom wordt op het doek geplaatst en met water gevuld. Zo ontstaat er steeds meer waterdruk op het doek. Uiteindelijk zal het doek water gaan doorlaten. Hoe hoger de waterkolom, hoe langer het duurt – dus hoe meer water het doek kan hebben – voor het gaat lekken. De waarde die de waterkolom aangeeft is het verschil tussen een minder goede (800 mm) en een goede (3.000 mm) stof. Overigens komt de aanduiding waterkolom niet alleen bij tenten voor, maar ook bij bijvoorbeeld een grondzeil, rugzakken, en regen-, outdoor- of skikleding.

Foto: Frame Harirak/Unsplash
Foto: Frame Harirak/Unsplash

Hoeveel water kan een tent verdragen?

De ene bui is de andere niet. Sommige tenten kunnen een kort buitje best hebben, maar bezwijken onder een fikse stortbui. De waterkolom wordt aangegeven in millimeters. Dit getal geeft aan hoeveel water(druk) een tent per cm2 kan verdragen. Hierboven noemden we al een waterkolom van bijvoorbeeld 4000 millimeter. Dit betekent dat de tent de druk van 4000 millimeter water per cm2 kan hebben. Maar let op: dit gaat niet op voor een tent van katoen of polykatoen. Het gaat hier alleen om tentdoek dat is gemaakt van nylon of polyester én dat een waterafstotende laag heeft, een zogenoemde PU-coating. Een katoenen tent heeft namelijk geïmpregneerde katoenvezels die water kunnen absorberen.

Een tent kopen: welke waterkolom moet je kiezen?

Vanaf 800 millimeter wordt een tent waterdicht genoemd. Ga je op zoek naar een tent? Kies dan voor een waterkolom van minstens 3.000 millimeter. Het is namelijk ook aan te raden om rekening te houden met de slijtage van het tentdoek, wat in de loop der jaren gebeurt. Dit heeft ook invloed op de coating en daarom is het beter om voor een hogere waterkolom te kiezen. Bij grondzeil wordt overigens een minimale waterkolom van 5.000 millimeter aangeraden.

Dit was de uitleg over de waterkolom van een tent in een nutshell. Vind je dat technische gedoe maar niets? Lees dan artikel over seks op de campingnaar de wc gaan op de camping of herkenbare campingtypes.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…