Luc Schaepkens
Redacteur
Vakantieplannen maken. Wat kunnen en mogen we doen? Hoe zijn de regels per vakantieland? En wat zijn de vakantievooruitzichten? We zetten de stand van zaken en de officieel geldende adviezen op een rij. Als hulp bij de vakantieplanning 2021. We houden het artikel actueel.
Update 21-5: Nederlandse toeristen zijn vanaf 7 juni weer welkom in Spanje.
Update 15-11: als de kleurcode die Nederland aan andere landen geeft van oranje naar geel of groen gaat, wil dat niet automatisch zeggen dat we in die landen ook welkom zijn. Andere landen kijken daarvoor naar het aantal besmettingen hier. En gezien dat aantal gelden we op 15-11 nog steeds als een hoogrisicogebied voor andere landen. Daarom wil bijvoorbeeld Portugal – sinds vandaag op geel – nog steeds geen Nederlandse toeristen binnen hebben. Alleen noodzakelijk en met 14 dagen quarantaine. Als de trend van gisteren zich voortzet is de kans groot dat we aan het eind van deze week onder de kritische grens van 200 besmettingen per 100000 inwoners zitten. Pas dan zullen we als toerist weer welkom zijn in andere landen. Lees hier wat er per vandaag weer mogelijk is. Het is vanaf vandaag in ieder geval mogelijk dat landen afzonderlijk op geel of groen worden gezet. Het wereldwijde reisverbod – alles op oranje – komt per vandaag te vervallen.
Update 11-5: Portugal, Finland, de Canarische Eilanden, de Spaanse eilanden Balearen en Griekse eilanden in de Egeïsche Zee gaan waarschijnlijk als eerste weer op geel. Mogelijk al per 15 mei. Het definitieve besluit hierover valt pas op die datum. Update 12-5: Ook Bonaire gaat vanaf 19 mei op geel, zo werd vandaag bekend.
Kleurcode groen:
Kleurcode geel:
Het verlossende coronapaspoort heeft een naam. Het groene certificaat is een digitaal bewijs dat iemand tegen corona is ingeënt, negatief op corona is getest of van corona genezen is verklaard. Het komt digitaal en op papier beschikbaar. Er staat een QR-code op, zo’n vierkante blokmet zwarte en witte vakken. Hij is opgesteld in de landstaal en in het Engels en is in alle EU landen geldig. Hij is gratis en zal door de overheid per land worden verstrekt. Voor de invoeringsdatum staat geen precieze datum maar noemt de site ‘de zomer’. Hier meer informatie.
“Blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 mei. Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen in Nederland en in het buitenland. Reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Of u na 15 mei weer naar het buitenland kunt, is nog niet bekend. Het boeken van een reis is een risico”.
Alle landen staan momenteel (2 mei 2021) op oranje of rood. Dat wil zeggen dat alleen noodzakelijk reizen is toegestaan. Voor velen voelt een trip naar bijvoorbeeld Italië nog te vroeg. Misschien eerst een vakantie in eigen land. En dan later in het jaar alsnog de grens over? De vooruitzichten worden echter langzaam maar zeker positiever. Vakantieplannen maken mag natuurlijk altijd. Al is de situatie nu nog moeilijk te overzien voor de nabije toekomst. Kijk voor de actuele stand van zaken aangaande het officiële Nederlandse reisadvies en de kleurcode per vakantieland op deze site.
“Blijf in Nederland. Ga niet op reis tot en met 15 mei. Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen in Nederland en in het buitenland. Reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Of u na 15 mei weer naar het buitenland kunt, is nog niet bekend. Het boeken van een reis is een risico”.
Alle landen staan momenteel (2 mei 2021) op oranje of rood. Dat wil zeggen dat alleen noodzakelijk reizen is toegestaan. Voor velen voelt een trip naar bijvoorbeeld Italië nog te vroeg. Misschien eerst een vakantie in eigen land. En dan later in het jaar alsnog de grens over? De vooruitzichten worden echter langzaam maar zeker positiever. Vakantieplannen maken mag natuurlijk altijd. Al is de situatie nu nog moeilijk te overzien voor de nabije toekomst. Kijk voor de actuele stand van zaken aangaande het officiële Nederlandse reisadvies en de kleurcode per vakantieland op deze site.
Ga je ondanks dit negatieve reisadvies toch nu al op pad? Dan moet je bij terugkomst in Nederland vijf dagen in quarantaine. Natuurlijk, het voordeel van een kampeermiddel op wielen is dat je bij een eventuele corona-uitbraak in je vakantieland kunt vertrekken. Of dat je de streek met de minste besmettingen kunt opzoeken. Het blijft een afweging. Loop je ergens op een plekje achteraf op een camping in Spanje meer risico dan op een camping in eigen land? Hoe staat het met de druk op de medische voorzieningen in het vakantieland? Iedereen mag het zelf weten, al lijkt het ons goed je aan de algemene reisadviezen te houden. Des te sneller zijn we van het virus af en kan iedereen weer op pad.
De Europese Unie wil het vakantieverkeer deze zomer weer vlot trekken. Maar dan wel op een veilige manier. Daarom komt er een digitale reispas. Ook wel het coronapaspoort genoemd. Vakantiegangers kunnen hiermee aantonen dat ze zijn gevaccineerd, of negatief getest voor vertrek. En dat is een belangrijk hulpmiddel voor de vakantieplanning 2021. Momenteel is er nog veel onduidelijk. Wanneer de maatregelen echt versoepelen bijvoorbeeld. We bekijken de situatie per land.
In ons land zijn campings en camperplaatsen open. Iedereen kan zonder problemen in eigen land op vakantie. Voordeel is dat je zo ook je prikafspraak niet hoeft te missen. Het is wel slim om – indien mogelijk – een plek te reserveren. Het is namelijk de verwachting dat veel Nederlanders hun eerste vakantie in eigen land vieren. Ook kan het zijn dat de open campings in ons land buitenlandse toeristen trekken. Zo kunnen de Duitsers in eigen land nergens terecht. Toeristisch overnachten is in Duitsland nu namelijk nog niet toegestaan. Het zou dus wel eens druk kunnen worden op de Nederlandse kampeerterreinen. Onze regering neemt begin juni een besluit over het invoeren van een vaccinatiebewijs. De Tweede Kamer kan daar dan nog drie weken over buigen. Dan is Nederland nog op tijd om mee te doen bij de Europese verordening. Die zou per 21 juni in moeten gaan.
Op zoek naar een camping in Nederland met privésanitair? We hebben er een speciale pagina over gemaakt.
Toeristisch overnachten is niet toegestaan. België beschouwt Nederland als hoog risicogebied, oftewel rode zone. Het verbod op niet noodzakelijk reizen is per 19 april opgeheven. Verblijf je langer dan 48 uur in België, dan moet je verplicht tien dagen in zelf-quarantaine. Wie met eigen vervoer het land binnengaat, hoeft geen zogenoemd PLF-formulier in te vullen. Wie als passagier met een bus, trein, boot of vliegtuig reist, dient dit wel in te vullen. Ook België wil meedoen met het Europese coronapaspoort. Wanneer de volgende versoepelingen te verwachten zijn, is niet bekend.
De campings in Denemarken zijn open. De Deense grens is nog dicht voor Nederlanders. Alleen als je op doorreis bent, mag je het land in. Een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur is verplicht. Uitslag in het Engels of in het Duits. De vakantievooruitzichten voor Denemarken zijn positief. Vanaf 26 juni gaat de grens weer open voor iedereen die een geldig coronapaspoort kan overleggen.
In Duitsland is toeristisch overnachten momenteel verboden. Alle campings en camperplaatsen zijn gesloten. Wie naar Duitsland gaat, heeft een negatieve coronatest nodig, niet ouder dan 48 uur. Vijf Duitse Bundesländer (provincies) wilden zogenoemd contactloos kamperen toestaan vanaf Pasen. Dat waren Schleswig-Holstein, Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt en Rheinland-Pfalz. Voorwaarde was dat er privésanitair aanwezig was en dat je je eigen potje kookte. Helaas gooide de landelijke regering roet in het eten. Het aantal besmettingen werd te hoog geacht. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat iedere deelstaat zijn eigen planning heeft.
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt per 3 mei de regels voor gevaccineerden. Kun je aantonen dat je volledig bent gevaccineerd, of heb je recent corona gehad, dan hoef je geen testbewijs meer te laten zien. Je moet een en ander wel met officiële papieren kunnen aantonen. In Bayern gaan per 21 mei onder voorwaarden – het aantal besmettingen moet onder een vooraf vastgesteld aantal blijven – de campings weer open. In Sachsen is dat onder voorwaarden 10 mei. In Niedersachsen gaan per 10 mei de campings weer open. Al is dit vooralsnog alleen voor de Duitsers zelf. De andere Duitse deelstaten zin vooralsnog nog niet zover dat ze een datum kunnen prikken.
Finland krijgt per 15-5 kleurcode geel. De campings in Finland zijn open. Je mag het land alleen in voor essentiële reizen. En dan met een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur. Kom je uit Nederland, dan moet je eerst tien dagen in quarantaine.
Vakantieplannen maken voor Frankrijk is weer mogelijk. Campings in Frankrijk mogen open zijn. Ook de winkels op campings, de zwembaden en de stranden zijn open. De vakantievooruitzichten voor Frankrijk zijn positief. Heb je een negatieve PCR-test, dan ben je vanaf 3 mei als toerist weer welkom in Frankrijk.Vanaf 9 juni is het de bedoeling het Europese coronapaspoort te gaan gebruiken. Dan zouden de nog van kracht zijnde reisbeperkingen komen te vervallen. Hoewel alle maatregelen met potlood staan, is het de bedoeling dat eind juni de avondklok vervalt. Voor aanvang van het seizoen zijn de terrassen en de toeristische locaties weer open.
Griekse vakantieplannen zijn mogelijk vanaf 14 mei. De campings in Griekenland zijn open voor toeristen uit eigen land. Griekenland wil zo snel mogelijk weer toeristen ontvangen. De Griekse minister van toerisme liet eerder weten dat Griekenland waarschijnlijk per 14 mei weer opengaat voor toeristen. De verplichte quarantaine van veertien dagen bij aankomst is inmiddels komen te vervallen, zo lijkt het. Positieve vakantievooruitzichten dus. Wie een vaccinatiebewijs kan overleggen, heeft geen negatieve PCR-test meer nodig. Verwachting is dat halverwege mei de meeste coronamaatregelen worden opgeheven.
Campings in Italië mogen open zijn. Sanitair, winkels op de camping, zwembaden en stranden zijn open. Horeca is open met beperkingen, zoals dat een mondkapje verplicht is, behalve als je aan tafel zit. Ga je naar Italië, dan moet je je vooraf registreren. Dat kan via deze website. Het lijkt erop dat dit voor heel 2021 zal gelden. Ook is een negatieve COVID-test van maximaal 72 uur oud verplicht. Of je laat je binnen 48 uur lokaal testen. Test je positief, dan moet je met je hele reisgezelschap in quarantaine. Ook moet je altijd dit formulier bij je hebben als je reist in Italië. Deze maatregelen gelden niet als je alleen op doorreis bent. Verwachting is dat de Italiaanse regering in mei met nieuwe plannen komt. Zoals het er nu uitziet is het voornemen om op 3 juni de grenzen te openen. Volgens de Italiaanse media zijn toeristen uit Europa en Zwitserland dan weer welkom. Of je er met de auto mer caravan of camper ook komen kunt is een ander verhaal (zie ook Oostenrijk).
Campings in Kroatië mogen open zijn. Een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud is verplicht. Het online formulier van de Kroatische overheid vooraf invullen zorgt voor een snellere afwikkeling bij het passeren van de grens.
Campings in Noorwegen zijn open. Noren mogen naar hun vakantieverblijf als ze eigen sanitair hebben. Kom je uit Nederland, dan moet je bij binnenkomst van het land tien dagen in quarantaine. Een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur is verplicht.
Toeristisch overnachten is in Oostenrijk verboden. Campings zijn gesloten. Oostenrijkers mogen alleen hun huis uit voor boodschappen en medische hulp. De Oostenrijkse regering heeft laten weten de grens naar Italië voorlopig dicht te houden. Ze reageerde daarmee op het Italiaanse besluit de grenzen per 3 juni open te gooien. Dat zien ze in Oostenrijk nog niet zitten. Ze willen de Italianen – zo lijkt het – nog even buiten kunnen houden. Dit met het oog op het hoge aantal besmettingen onder andere rond Milaan. Of een doorreis van uit Noord-Europa dan wel mogelijk zou zijn is momenteel de vraag.
De campings in Slovenië zijn gesloten. Een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud is verplicht.
Vakantieplannen maken voor Spanje kan vanaf juni. Campings in Spanje mogen open zijn. Een negatieve PCR-test – maximaal 72 uur oud – is verplicht. De testuitslag moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. Coronamaatregelen kunnen per regio verschillen. Ook in Spanje positieve vakantievooruitzichten. De planning is dat toeristen met een coronapaspoort in juni weer welkom zijn zonder quarantaineverplichting. De horeca is open. Een mondkapje is zowel binnen als buiten verplicht.
Turkije zit momenteel in een ongekend strenge lockdown. Mensen mogen alleen hun huis uit voor boodschappen of medische hulp. Buitenlandse toeristen zijn wel welkom en vrijgesteld van deze maatregelen. Je moet wel een negatieve test kunnen tonen.
Portugal krijgt per 15-5 de kleurcode geel. Wij worden wel nog gezien als reizigers uit een hoogrisicogebied. Campings en camperplaatsen in Portugal zijn gesloten. De grens met Portugal is gesloten voor niet-essentiële reizen. Een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur is verplicht. Overnachten tussen 21.00 en 8.00 uur is voor camperaars normaliter alleen nog toegestaan op officiële camperplaatsen.
Per 15-5 krijgt Ierland kleurcode geel.
Ook vakantieplannen maken? We doen ons best de vakantievooruizichten actueel te houden. We zullen dit artikel daarom regelmatig updaten. Als hulp bij de vakantieplanning 2021. Verwachting is dat het reisadvies aanstaande dinsdag 11 mei zal worden aangepast. Laatst bijgewerkt 5-5-2021.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!