Martine van der Klauw
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
De schappen in drogisterijen en supermarkten staan weer vol met zonnebrandproducten. Crèmes en sprays, waterresistent en soms zelfs snelbruinend. Maar waar moet je op letten als je een zonnebrandcrème koopt? Hoe vaak moet je smeren en hoe zit het ook alweer met die beschermingsfactoren? De feiten en fabels over zonnebrandcrème.
Bronnen: KWF, Consumentenbond, dr. Jetske Ultee, drs. Leenarts, Maaike van den Berg van Cosmetisch Instituut Joke Hooiveld.
Over zonnebrandcrème doen de wildste verhalen de ronde. Vooral de laatste tijd lezen we vaak in het nieuws dat het kankerverwekkend zou zijn. In het NOS Radio 1 Journaal maakte dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC onlangs korte metten met deze bewering. “Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert”, legde zij uit. “Het belangrijkste wat je kan doen tegen huidkanker is voorzichtig omgaan met de zon. Daar hoort het smeren van zonnebrandcrème bij.” En daarmee is de eerste fabel over zonnebrandcrème alvast weerlegd.
Voordat we verder gaan met de feiten en fabels over zonnebrandcrème is het goed wat meer te vertellen over de beschermingsfactoren in zonnebrandproducten. Op iedere verpakking zie je de letters SPF, UVB en – als het een goede zonnebrandcrème is – UVA terug. Maar waar staan die afkortingen voor en wat betekenen ze?
UV is de ultraviolette straling die van de zon afkomstig is. De A staat voor Aging, het deel van die straling dat zorgt voor huidveroudering. De B betekent Burning, ofwel verbranden. SPF is de afkorting van Sun Protection Factor. Deze geeft aan hoeveel uv-B-straling de zonnebrandcrème kan absorberen of reflecteren.
De SPF-factor is kort gezegd de vermenigvuldiging van de tijd verbrandt, dan gebeurt dit met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten. In theorie tenminste, want of dit echt zo is, hangt ook nog af van de hoeveelheid zonlicht waaraan de huid kan worden blootgesteld. En die wordt dan weer bepaald door bijvoorbeeld de uv-index, het tijdstip van de dag en de plek op aarde. Dus zeggen dat je met een SPF 30 dertig keer langer kunt zonnen is te kort door de bocht.
En dan is er ook nog uv-A-straling. Een goed zonnebrandproduct beschermt tegen zowel uv-A als uv-B, maar wat is nou eigenlijk het verschil? Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, legt het in haar Zonboekje als volgt uit: Uv-straling wordt op basis van de golflengte verdeeld in drie soorten: uv-A, uv-B en uv-C. Alle drie de soorten zijn schadelijk voor de huid. Daarbij is uv-C de krachtigste stralingsvorm, maar deze wordt geheel tegengehouden door de dampkring. Hoewel uv-B-stralen ook grotendeels worden tegengehouden, bereiken deze toch de aarde. Uv-A-straling dringt volledig door tot het aardoppervlak. Het is de minst krachtige stralingssoort, maar in hoge dosis is deze vorm uiteindelijk nog veel schadelijker voor de huid. Uv-A dringt namelijk dieper door in de huid, maar je verbrandt er niet door. Je krijgt dus ook geen waarschuwing. Maar uv-A-stralen beschadigen het DNA en versnellen veroudering. Het bindweefsel wordt aangetast en de elasticiteit van de huid neemt af. Ook verhogen uv-A-stralen het risico op huidkanker.
Het is dus belangrijk dat een zonnebrandcrème zowel tegen uv-A als tegen uv-B beschermt. De beschermingsfactor tegen uv-A moet minstens een derde zijn van die tegen uv-B. Producten die hieraan voldoen hebben een cirkel met ‘UVA’ op de verpakking.
Nu we meer weten over de betekenis van de beschermingsfactoren en het verschil tussen UVA en UVB is het tijd de juiste beschermingsfactor te kiezen. De vrouwen van de Campingtrend-redactie smeren het hele jaar door zonnebrandcrème op hun snoet, weer of geen weer. In de winter volstaat factor 15, maar in de zomer smeren we altijd met factor 30 of hoger. En dan hebben we heus nog wel dat mooie bruine kleurtje. Dat je met factor 50 niet bruin wordt is dus een misverstand. De huid wordt wél bruin, maar verbrandt minder snel. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Sterker nog, de term waterproof mag niet eens meer gebruikt worden op verpakkingen van zonnebrandproducten, omdat het misleidend is. De beschermingsfactor loopt namelijk altijd terug bij transpireren en zwemmen. Volgens Europese regels mag de term waterresistent of waterbestendig wel. Dit mag echter alleen worden vermeld als na twee keer 20 minuten in het water de oorspronkelijke zonbeschermingsfactor met maximaal 50 procent is afgenomen.
Geen enkele zonnebrandcrème behoudt zijn werking de hele dag. In Europa mag dit dan ook niet meer worden geclaimd. Hoe vaak je moet smeren is echter voor iedereen anders. Welk huidtype heb je, wat is kracht van de zon en wat ben je aan het doen? Na zwemmen, zweten of afdrogen is opnieuw insmeren nodig. En buiten dat is het sowieso verstandig iedere twee uur een nieuwe laag aan te brengen.
Wij Nederlanders staan bekend als een zuunig volkje. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat we te weinig zonnebrandcrème gebruiken. Houd er rekening mee dat de beschermingsfactor daalt als je te dun smeert. Om de werkelijke SPF-bescherming te krijgen die op het product staat aangegeven, moet je rijkelijk smeren. Gebruik minimaal zeven theelepels per smeersessie: één theelepel crème voor gezicht en hals, twee voor armen en schouders, twee voor borst, buik en rug en twee voor benen en voeten. Herhaal dit dus iedere twee uur.
Er zijn grote prijsverschillen tussen zonnebrandproducten. Je hebt ze al voor een paar euro per 100 ml, maar ook voor heel veel meer. Duurdere zonnebrand is niet altijd beter dan goedkopere, want zowel duurdere als goedkopere zonnebrandmiddelen moeten aan de wettelijke eisen voldoen, de bescherming bieden die ze claimen en veilig in gebruik zijn. Smeerbaarheid, geur, structuur en dergelijke kunnen een verklaring zijn voor een hogere prijs. Wel is het slim verder te kijken dan alleen de wettelijk bepaalde bescherming die de producten bieden.
“Een wat duurdere zonnebrand is vaak gelijk je dagverzorging. Er zitten voedingsstoffen voor de huid in. Dit is bij een goedkopere vaak niet het geval. Die moet je combineren met je dagverzorging. Dat maakt dat het dus een vette bedoeling wordt, je gaat glimmen, zweten en het product gaat rullen op de huid”, legt Maaike van den Berg van Cosmetisch Instituut Joke Hooiveld uit.
Een zonnebrandspray is handig in gebruik. Je krijgt geen vette handen van het smeren en je bent sneller klaar. Maar daarin schuilt meteen het gevaar, want grote kans dat je het niet dik genoeg aanbrengt. Bovendien belandt bij het sprayen een groot deel van het product niet op je huid, maar in de lucht. Zonde.
Heb jij ook nog een fles zonnebrand van vorige zomer in de kast staan? Als hij aangebroken is kun je hem maar beter weggooien en nieuwe kopen. Zonnebrand is namelijk niet eindeloos houdbaar. Na opening is het tot 12 maanden te gebruiken. Sowieso loopt de beschermingsfactor terug als de fles of tube eenmaal is geopend. Ook de temperatuur is van invloed op de werking. Laat het daarom niet in de volle zon staan.
We hopen dat we je met dit artikel met fabels en feiten over zonnebrandcrème een beetje wegwijs hebben gemaakt in de wereld van de zonnebrandproducten. Speciaal voor de lezers van Campingtrend geeft Maaike van den Berg van Cosmetisch instituut Joke Hooiveld korting op drie Skeyndor Productive Sun Sets.
Alle sets bevatten een 7-daagse after tanning SOS recovery concentrate (after sun ampul), een urban white cream voor de bescherming tegen pigmentvlekken, en een SPF 50 suncream. Deze producten samen vormen de ideale combinatie voor het beschermen, kalmeren, verzorgen en ophelderen van de huid, nadat deze is blootgesteld aan de zon.
Het verschil tussen de pakketten zit in de SPF 50 sun creams:
Set blauw: SPF 50 blue light
Bescherming SPF 50, UVA, UVB, infrarood en blauw licht (led). Van 123 voor 69,95 euro (43% korting).
Set roze: Tinted SPF 50
Bescherming SPF 50, UVA, UVB, infrarood en voorkomt het wit uitslaan van de crème door de corrigerende lichte kleur die erin verwerkt zit. Van 110 voor 69,95 euro (36% korting).
Set groen: SPF 50 dry touch
Bescherming SPF 50, UVA, UVB, Infrarood en bevat een olievrije formule die voorkomt dat je gaat glimmen en is zelfs over de make-up heen te gebruiken. Van 114,30 voor 69,95 euro (39% korting).
Ben je geïnteresseerd in deze mooie aanbieding of wil je meer weten? Mail naar info@jokehooiveld.nl o.v.v. Campingtrend-aanbieding.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!