Jos Mark
Eigenaar CampingtrendJos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.
De caravan komt straks weer uit de stalling en misschien heb je de camper al opgepikt. Lees dan vooral verder, want in dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij jouw caravan- en camperbanden.
Omdat de meeste verzekeraars het noemen in hun voorwaarden, weten veel campereigenaren het wel: de banden van een camper zijn het best niet ouder dan 6 jaar. Bij caravans geldt vaak hetzelfde, al is dan bij caravanbezitters minder bekend. Wij geven je tips voor veilig gebruik van caravan- en camperbanden.
Het is een beetje afhankelijk van de verzekeraar; sommigen hebben geen voorschrift en anderen noemen een maximale levensduur van 6 jaar. Maar waarom is dat nou eigenlijk? Bij mijn personenauto geldt die regel immers niet. Dat komt omdat de banden onder een personenauto anders worden gebruikt. Zo worden die bijvoorbeeld veel minder zwaar belast dan caravan- en camperbanden. Een personenauto is zelden op zijn maximale gewicht terwijl dat bij een caravan of camper bijna altijd zo is. Ook caravans en campers veel vaker stil waardoor bijvoorbeeld eerder droogtescheurtjes zullen optreden. En door het eenzijdig belasten kan het karkas van de band beschadigd raken.
Als laatste kennen we bij de personenauto de APK waar de banden onderdeel van uitmaken. Dat is bij caravans niet het geval.
Als je de caravan of camper in de stalling zet zou je de banden een wat hogere spanning moeten geven. Denk aan zo’n 0,5 bar boven de aangegeven waarde. Dit helpt voorkomen dat de band een vlakke kant krijgt. Zodra je uit de stalling komt, moet de spanning in de caravan- en camperbanden worden gecontroleerd. De juiste druk staat in het instructieboekje. Voor de meeste campers geldt 5 of 5,5 bar. De meeste caravans zitten tussen de 4 en 4,5 bar. Controleer of je beschadigingen op de band ziet. Kijk vooral ook aan de binnenkant! Zie je diepe krassen of ziet de band er erg droog uit, dan moeten je dat laten controleren door een vakman. Een bult duidt op een breuk in het karkas. Die band kan snel klappen en daar kan je dus beter geen meter meer mee rijden.
Bij campers vanaf 2014 is het een verplicht onderdeel: TPMS of Tire Pressure Monitoring System. Dit houdt de druk in de banden continu in de gaten. Zodra een band minder druk heeft, krijg je een waarschuwing op het dashboard. Bij oudere campers en bij caravans is dat niet verplicht, maar het zorgt wel voor extra veiligheid. Het Nederlandse E-Trailer heeft er een handig accessoire voor dat erg fijn werkt. Door de ventieldopjes te vervangen met de E-pressure kun je met de E-trailer-app continu de bandenspanning en de temperatuur in de band aflezen. In de video laten we je er meer over zien.
De leeftijd van de banden kun je vinden bij de DOT-code (DOT staat voor Department Of Transportation). Die code vertelt je precies wanneer jouw banden zijn geproduceerd. Hij bestaat uit vier cijfers. Op onze caravanbanden staat 4020, dat staat voor week 40 van 2020. Wij zouden zorgeloos op onze banden moeten kunnen rijden tot minstens 4026.
De loadindex of LI geeft aan voor welk gewicht de caravan- en camperbanden zijn geconstrueerd. Aan de hand van een tabel kun je zien welke gewichtsklasse jouw banden hebben. Bij een caravan moeten die overeenkomen met het maximale gewicht dat op de as van de caravan mag komen. Bij een 1800 kilo-as moeten de banden daarom minimaal 900 kilo mogen dragen. Dat is overigens een LI (loadindex) van 104. Bij een camper moet je rekening houden met de druk per as. In de meeste gevallen is er ergens op de camper een plaatje aangebracht met de verschillende gewichten van de camper. Hierop zie je de maximale lasten die de assen mogen hebben. Een band moet minimaal de helft van dat aangegeven gewicht kunnen dragen.
Op de caravan- en camperbanden zie je verder de afmetingen staan. Wij hebben bijvoorbeeld op de caravan 215×60 R17. Dat betekent dat het loopvlak 215 mm breed is, de hoogte van de band is 60% van de breedte. Het betreft een R radiaal band en de band is voor een wiel van 17 inch. Wil je meer weten over de kenmerken die je op een band aantreft, dan kun je dat hier nog eens rustig nalezen.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!