Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Rood, wit, rosé of met bubbels. Wij drinken graag een wijntje en dat is op de camping niet anders. Wat wél anders is dan thuis, is het bewaren van wijn op de camping. In een tent kan de temperatuur immers flink oplopen. Hoe krijg je de wijn dan toch lekker gekoeld? En hoe lang kun je de wijn van die charmante wijnboer eigenlijk bewaren? Kortom, alles over wijn drinken op de camping.
Vijf uur, borreltijd. Al houden we ons op de camping niet zo strikt aan het tijdstip waarop je met goed fatsoen aan de drank kunt. Van een glas wijn bij de lunch kunnen we bijvoorbeeld enorm genieten. Mits de wijn op de juiste temperatuur is. En juist dat is voor kampeerders soms een hele uitdaging.
Witte wijn drink je in principe als hij tussen de 8 en de 12 graden is. Rosé mag zelfs nog iets kouder zijn. Als je met een camper of caravan reist heb je meestal een koelkast aan boord, maar voor tentkampeerders is koude wijn helemaal niet zo vanzelfsprekend. Met de zon op het doek verandert een (voor)tent in no time in een sauna. Zie dan die wijn maar eens op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Toch een poging wagen?
Op veel campings kun je ijsblokken kopen. Vul er je koelbox of een emmer mee, leg de fles erin en na een poosje is hij echt wel lekker koud. Nadeel is natuurlijk dat het ijs smelt en het water opwarmt. Je moet dan in een flink tempo drinken als je geen lauwe wijn wilt.
Een makkelijkere manier om wijn te koelen is je tent opzetten naast een koud beekje, mits voorhanden natuurlijk. Bouw een dammetje, bind een touwtje om de fles zodat hij niet door de stroming wordt meegenomen en je natuurlijke koelkast is een feit.
Heb je geen ijs én stromend water tot je beschikking en wil je toch verzekerd zijn van gekoelde wijn? Dan ben je waarschijnlijk veroordeeld tot de campingwinkel. Hoe klein ook, in de meeste winkeltjes kun je wel gekoelde wijn kopen. Als je dit frequent van plan bent kun je misschien wel een dealtje sluiten met de campingeigenaar. Het is in ieder geval het proberen waard.
Als je geen mogelijkheid hebt om witte wijn te koelen, dan is rode wijn een goed alternatief. Dat drink je immers niet ijskoud. Toch is het ook niet aan te raden om rode wijn gewoon in een warme tent te bewaren, want dat gaat toch echt ten koste van de smaak. Waar dan wel? Onder de auto, in de struiken of begraven in het zand – mits de fles gesloten is – bijvoorbeeld.
De meeste mensen geven in de zomer de voorkeur witte wijnen en roseetjes. Zeker als het warm is. Maar soms is een glaasje rood bij het eten toch best lekker. Een zomerse tip voor kampeerders die een koelmogelijkheid hebben: kies voor een pinot noir, gamay of pinotage. Deze rode wijnen drink je (licht) gekoeld en smaken heerlijk bij de barbecue.
Zolang de fles gesloten is maakt het niet uit waar je wijn bewaart, denken veel mensen. Fout! Ook ongeopend ontwikkelt de wijn zich onder invloed van licht, waardoor de smaak verandert. Zeker in een transparante fles. Rode wijn zit dan ook niet voor niets in een donkere fles die minder licht doorlaat.
Is je fles afgesloten met een kurk? Let dan helemaal op dat je hem niet te lang in de zon laat staan. Als de wijn te heet wordt zet hij uit, waardoor hij de kurk uit de fles kan duwen. Om die reden geven wij op de camping de voorkeur aan een fles met schroefdop.
Een bezoekje aan een lokale wijnboer vinden we altijd een leuk uitje. De kelder bekijken, een proeverijtje doen en natuurlijk wat wijn meenemen. Vaak kun je gewoon ‘tanken’ uit het wijnvat, en geloof ons, de literprijs is momenteel lager dan die van benzine. Het is dan ook verleidelijk om flink in te slaan, maar bezint eer ge begint. Grote hoeveelheden zijn immers lastig te bewaren én te koelen.
Laat je je toch verleiden en sla je een flinke voorraad in om mee naar huis te nemen, wees dan niet verbaasd als die wijn die op vakantie zo lekker was een paar maanden later anders smaakt. Dit kan komen doordat je niet meer in die euforische vakantiestemming verkeert, maar aannemelijker is dat de smaak van de wijn echt is veranderd door de warme autoreis naar huis. Toch wijn meenemen? Dek de flessen dan goed af, zodat er geen licht bij kan komen.
Wil je meer weten over wijn kopen in het buitenland? Lees dan het artikel dat we hier eerder over schreven.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!