Martine van Kuler
(Eind)redacteurHet zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!
Veel mensen doen aan Dry January, voor ons dus hét moment voor een artikel over wijn! Niet omdat we graag olie op het vuur gooien, maar omdat we ons verheugen op straks, als we weer met een lekker glas wijn op de camping zitten! In het buitenland lopen we wel steeds tegen hetzelfde probleem aan: welke wijn moeten we kiezen? Daarom riepen we de hulp in van een kenner.
Michiel Willink is eigenaar van de Wijnboerderij in Soest en Eigenwijn. Onder het genot van een glaasje wit vertelt hij ons hoe je op vakantie de juiste wijn kiest.
Michiel: “Het is leuk om wijn uit de streek te kopen. Als je in Dordogne bent, koop je Cahors-wijnen en geen Bourgogne-wijnen. Bourgogne kan je in de Bourgogne kopen. Wijn kopen in het buitenland is een avontuur. Er zijn een paar druiven die overal worden aangeplant, zoals de chardonnay, cabernet sauvignon en de pinot noir. Maar als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld, is het veel spannender om iets lokaals te proberen in plaats van dat je meegaat met de smaak die iedereen kent.”
Lokale wijnen hoeven niet duur te zijn, volgens Michiel. “Let wel op de marketing georiënteerde bedrijven. Die zijn er in elke wijnstreek. Zo heb je in Spanje het wijnhuis Miguel Torres. Daar word je met een treintje rondgereden en op het eind stap je uit in de winkel. De wijn die je er koopt is goed, maar je betaalt er wel de volle mep voor. Zelf vind ik het altijd leuk om een achterafweggetje te pakken en bij een wijnboer uit te komen. Wat betreft de kwaliteit van de wijn kan je al veel aflezen aan de kelder. Is deze schoon, dan zijn de wijnen meestal ook zuiver en puur. Ooit ben ik bij een wijnboer geweest die boven zijn vat stond te roken. Daar ga ik dus geen wijn kopen.”
Maar wat kies je nu waar? Michiel gaat zelf graag naar Frankrijk. “In de buurt van Béziers en Montpellier heb je een leuk gebied waar je wijnen van Picpoul de Pinet vindt. Dat is een druif die je niet veel ziet, maar die daar veel voorkomt. In Spanje kan je bijvoorbeeld kiezen voor de verdejo, dat is een druif uit de Rueda. Albariño is ook heel leuk. Die komt uit Galicië, het stukje net boven Portugal. Aan de Côte d’Azur ligt de Bandol, een klein wijngebied waar ze rosé maken van de mourvèdre-druif. En in de Provence kies je natuurlijk ook voor een rosé. Rond het Gardameer heb je de Valpolicella-wijnen die worden gemaakt van de molinara, rondinella en de corvinadruif.”
Op vakantie komen wij wel eens van die leuke wijnhandels tegen waar je zelf uit de houten vaten mag tappen. Wij tappen er dan graag op los, maar is dat wel slim? Michiel: “Ja hoor”, maar dan moet je het wel meteen tijdens je vakantie opdrinken. Je kan dergelijke wijnen niet mee naar huis nemen. Dat komt omdat er zuurstof bij de wijn komt als je begint te tappen waardoor de wijn zich meteen gaat ontwikkelen.”
Ok, check! Maar die wijnen die wij zo graag op de camping drinken: hoe lang kunnen we die eigenlijk bewaren? “Bij witte wijn ligt dat een beetje aan de druif. Een sauvignon blanc kan je twee tot drie dagen bewaren, een chardonnay vijf tot zeven dagen en een rode wijn ook wel een weekje. De ideale temperatuur om een rode wijn te drinken is trouwens tussen de 18 en 20 graden. In de zon wordt zo’n wijn meestal veel warmer. Stel dat je de fles in twee dagen leeg drinkt, dan kan je hem op de tweede dag voor je hem inschenkt nog even een tikje in de koelkast geven. Rode wijn kan je trouwens ook prima gekoeld drinken, denk bijvoorbeeld aan de pinot noir.”
Genoeg informatie over wijn kopen en een glas nuttigen bij de tent, maar op vakantie mogen we graag een glas bestellen tijdens lunch of diner. Meestal kiezen we dan voor de huiswijn. Is dat een goed idee? “In restaurant neem ik nooit de huiswijn”, vertelt Michiel. “Daarbij is de marge namelijk het hoogst dus is de prijs-kwaliteitverhouding niet zo interessant. Daarom bestel ik meestal de tweede wijn op de kaart. Dan krijg je een goede kwaliteit voor een goede prijs.”
Wij hebben weer wat geleerd en kunnen niet wachten tot we weer op de camping aan de wijn kunnen. Voor nu genieten we maar van een glaasje bij de haard! En voor alle Dry January-deelnemers: Nog even volhouden! Het wordt vanzelf februari.
Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!