Winterkamperen in eigen land met vijf winterse kampeertips

Luc Schaepkens

Winterkamperen is populair. Je hoeft daarvoor niet per se naar het buitenland. Al heb je daar vaak wel sneeuwgarantie. Vijf winterse kampeertips voor als de camper of caravan niet in de stalling blijft.

Winterse kampeertip 1: kachel altijd aan tijdens het winterkamperen

Zet de kachel aan en laat die vooral ook branden. Zeker als het vriest moet de kachel niet te laag staan en zeker niet worden uitgezet. Dat kan namelijk vervelende gevolgen hebben, zoals het bevriezen van waterleidingen en tanks. Ook de waterafvoer is een gevoelige plek tijdens het winterkamperen. Zorg ervoor dat je niet zonder gas komt te zitten. Twee gasflessen zijn aan te raden. Monteer een Truma Duocontrol en je hebt er geen omkijken naar. Deze schakelt namelijk automatisch naar de volle fles als de eerste leeg is. Zo hoef je daarvoor niet zelf de kou in. Lees hier alles over de Duocontrol van Truma. Wil je bevriezing van de gastoevoer voorkomen? Kies dan voor EisEx. Deze verwarmt elektrisch de regelaar waardoor zich geen ijsprop in de gasdrukregelinstallatie kan vormen. Je leest er meer over op de site van Truma.

Winterse kampeertip 2: ventileer

Vocht en condens moeten de camper of caravan uit kunnen. Daarvoor is het nodig om dagelijks te ventileren tijdens het winterkamperen. Minstens een half uur lang. Zet bijvoorbeeld het dakluik op de ventilatiestand. Vergeet daarbij niet ook de (bank)kasten op een kier te zetten. Zo ventileer je goed. Dat kan prima als je zelf niet ‘thuis’ bent. Veeg natte plekken bij ramen en deuren even droog. Leg geen kleding in de bovenkasten tegen de buitenwand. Dat trekt vocht aan en zo kan er schimmel ontstaan.

Winterse kampeertip 3: gebruik een goede wintertent

In eigen land kom je met een gewone voortent een heel eind. Maar als er kans is op een dik pak sneeuw heb je een echte wintertent nodig. Deze tent moet het extra gewicht aan sneeuw kunnen dragen. Al moet je die eventuele sneeuwlaag wél verwijderen. Let meteen ook op smeltwater rond de dakluiken. De wintertent is tijdens het winterkamperen de sluis tussen de koude buitenwereld en de behaaglijk warme caravan of camper. Wat een voortent tot een goede wintertent maakt, lees je hier.

Winterse kampeertip 4: handige winterweetjes

Wist je dat butaan in de winter bevriest? En dat al bij temperaturen van net onder de 0 graden? De kachel stopt er dan mee en dat wil je natuurlijk niet tijdens het winterkamperen. Zorg ervoor dat de gasfles is gevuld met propaan. Dat blijft vloeibaar tot aan min 42 graden. Krijg je toch een sneeuwbui op je dak? Zorg dan dat de schoorsteen sneeuwvrij blijft. Hiervoor zijn speciale verlengstukken te koop. Vergeet verder niet het rooster van de koelkast af te dekken met de winterkap. Een stroomkabel wordt tijdens het gebruik een beetje warm. Ligt hij over de grond in sneeuw en ijs, dan kan hij vast vriezen. Je zou de eerste niet zijn die een kabel moet achterlaten. Elke dag even van de grond af tillen en de sneeuw eraf vegen is de oplossing. En tenslotte: zet je caravan of camper niet op de handrem. Deze kan vastvriezen.

Winterse kampeertip 5: winterkamperen in Nederland

Deze winter nog winterkamperen? Dat kan prima in eigen land. Zo kun je terecht op een aantal natuurkampeerterreinen. Lekker rustig en prima om te gaan wandelen of fietsen. Ook zijn er in Nederland nog zo’n tweehonderd campings open in de winter. We hebben de mogelijkheden op een rij gezet. Je leest ze in dit artikel. Ook in dat artikel een link voor de bikkels die met een tent gaan winterkamperen. Een handig hulpmiddel voor als het vriest is een föhn. Hiermee kun je vastgevroren kabels, remmen of wat dan ook verwarmen.

Fris in je camper of caravan? Bijverwarmen is de oplossing.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur