Winterkamperen: Wat neem je mee? Bekijk onze Winterkampeerpaklijst

Luc Schaepkens

Winterkamperen, misschien doe je het dit jaar wel voor het eerst? Wat neem je dan mee, naast de standaarduitrusting? We maken een Campingtrend Winterkampeerpaklijst (4x woordwaarde). We pretenderen nadrukkelijk geen complete lijst te hebben. Je hoeft voor ons ook niet alles wat op de lijst staat mee te nemen. Denk ook aan het maximale gewicht van je kampeermiddel (lees dit met een knipoog).

Winterkampeerpaklijst

We willen de Campingtrend Winterkampeerpaklijst niet eindeloos te maken. Daarom gaan we er vanuit dat je zelf denkt aan zaken als genoeg dikke truien, warme jassen, een sjaal, een muts, handschoenen enzovoorts. Het warmst krijg je het overigens van een aantal laagjes kleding over elkaar. Hoe groter de koukleum, hoe meer laagjes. Hou daar rekening mee bij het inpakken. Fleece is lekker warm. Of stop thermokleding en -ondergoed in je tas. Een warm hoofd en warme voeten – neem genoeg dikke sokken mee – zijn belangrijk. Dan kun je het namelijk haast niet meer koud krijgen.

Niet op onze lijst, wel aan denken

Je schoenen moeten uiteraard waterdicht zijn. Met natte sokken krijg je het echt nooit meer warm. Ook een paar extra – bij voorkeur wollen – dekens kunnen nooit kwaad. Heerlijk om overdag of ’s avonds onder te kruipen. Ook fijn als je buiten even in het zonnetje zit of aan tafel bij het theedrinken. Gebruik hem als extra deken die je op het dekbed kunt leggen. Er bestaan ook elektrische dekens en kussens. Ook op 12 volt. Lekkere warme billen als je zit: je voelt geen kou meer. Of even voor het naar bed gaan de elektrische deken aan, zodat je niet in een koud bed stapt.

Natuurlijk scheelt het nogal of je met een caravan of camper op pad gaat, of met een tentje of daktent. Misschien ga je naar een luxe wintercamping met alle voorzieningen. Of je zoekt een afgelegen plekje op in de natuur. Alleen daarom al kan onze Winterkampeerpaklijst nooit compleet zijn. We kennen jouw specifieke manier van winterkamperen immers niet. Zie de lijst daarom vooral als een goed bedoelde aanzet.

De (niet complete) Winterkampeerpaklijst

  • Zorg voor voldoende gas. Neem het liefst twee gasflessen mee. Bedenk dat butaan in de winter bevriest onder de vier graden. Je hebt propaan nodig. Een benzinebrander werkt overigens ook bij heel lage temperaturen nog prima.
  • Een warmtebron of kachel is natuurlijk onmisbaar. Controleer vooraf of hij werkt. Volg de instructies die bij de kachel horen. Stoken in een afgesloten ruimte kan prima, maar een onjuist gebruik moet worden vermeden.
  • Ga je een voortent opzetten? Kies dan een wintertent. Neem stalen haringen. Bij veel sneeuw bij voorkeur extra lange. Een boor is handig als de grond bevroren is. Je kunt dan gaten boren en de haringen de grond in schuiven. Daarvoor kun je ook een stalen pen gebruiken. Geen rubberhamer, maar een stevige klauwhamer.
  • Het bevriezen van de ritsen van je (voor)tent kun je voorkomen door ze in te smeren met kaarsvet. Een stuk zeep werkt ook. Ook een oplossing voor als een rits niet meer soepel loopt.
  • Gaiters (foto rechts) zijn een soort plastic kniekousen, van je knie tot over je schoen. Je voeten blijven droog als je door de sneeuw of nat gras loopt. En droge voeten zijn heel belangrijk. Verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.
  • Met zogenaamde Heat Pads – je koopt ze kant-en-klaar – heb je geen koude handen meer. Even wachten en ze geven warmte af tot maximaal 10 uur. Je schuift ze aan de binnenkant van je handschoenen of stopt ze in je jaszak.
  • Hou jezelf van binnenuit warm met thee, koffie of warme chocomel. De ouderwetse thermoskan zorgt ervoor dat je altijd een warm drankje onder handbereik hebt. In een zogenoemde thermomok (foto rechts) blijft je drankje langer warm.
  • Ook ouderwets misschien, maar oh zo lekker: een kruik in bed leggen. Even wat water in de fluitketel en vlak voordat je naar bed gaat je bed opwarmen. Je stapt geen ijskoud bed in en slaapt als een roos.
  • Slotspray en een spuitfles anti-vries (niet in de caravan, camper of auto bewaren).
  • Een ijskrabber, sneeuwschep en een bezem.
  • Een föhn. Hiermee maak je snel een vastgevroren stroomkabel los. Of een caravanslot dat niet open wil omdat het dichtgevroren is. Een oude föhn kan onder bepaalde omstandigheden een zeer rijk bezit zijn.

Winterkamperen vergt een goede voorbereiding

Natuurlijk is een goede voorbereiding geen overbodige luxe als je gaat winterkamperen. Of dat nou voor de eerste of de zoveelste keer is. Denk daarbij aan zaken als winterbanden en sneeuwkettingen. Aan verwarmde watertanks en geïsoleerde leidingen. En de isolatiewaarde van je kampeermiddel. Zoek uit welke wintercampings open zijn. We maken een hele serie over winterkamperen. Hierin komen deze en andere onderwerpen aan bod. We hopen dat de Campingtrend winterkampeerpaklijst van pas komt als je op pad gaat deze winter. En als je nog aanvullingen voor onze lijst hebt, horen we dat natuurlijk graag.

Nooit midden in de nacht zonder gas komen te zitten? Dat doet de Truma DuoControl.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur