Mont Saint-Michel is zo indrukwekkend!

Zomerse toeristenstop bij Franse hotspots?

Marije Onderwaater

Ga je ook altijd in het hoogseizoen op vakantie? Dan herken je dit vast wel: bij toeristische trekpleisters is geen vrije parkeerplaats meer te vinden, rond lunchtijd lijkt een onbezet tafeltje een speld in een hooiberg en in smalle straatjes is het filelopen. In Frankrijk willen ze daar nu wat aan doen. Maar wat betekent dit voor toeristen?

Natuurlijk, de enorme drukte op hotspots is niet typisch Frans. Ga in augustus naar het Italiaanse Toscane en het is er net zo vol met mensen. Toch wil Frankrijk het massatoerisme bij toeristische trekpleisters nu aan banden leggen. Minister van Toerisme Olivia Gregoire heeft daar begin deze week een plan voor ingediend en gaf daar uitleg over in de krant Le Figaro. “In Frankrijk is 80% van de toeristische activiteit geconcentreerd op 20% van ons grondgebied”, zegt ze in het interview. En: “Het gaat om pieken in opkomst op bepaalde tijden en op bepaalde plaatsen.”

Volgens Gregoire is de toestroom van toeristen bij Franse hotspots in het hoogseizoen zó hoog dat dit negatieve gevolgen heeft voor het milieu, maar ook voor de levenskwaliteit van de lokale bevolking. En daar blijft het niet bij: de bezoekerservaring kan door alle drukte ook nog eens tegenvallen.

Le Mont Saint-Michel Franse hotspots
Drukte in de smalle straatjes van le Mont Saint-Michel; een van de Franse hotspots
Le Mont Saint-Michel Franse hotspots
Drukte in de smalle straatjes van le Mont Saint-Michel; een van de Franse hotspots

Mont Sant-Michel en Etretat

Als voorbeelden van massaal bezochte locaties noemt Gregoire le Mont Saint-Michel, het beroemde bebouwde eilandje dat sinds 1979 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Zo gaf de politie in het Hemelvaartsweekend een waarschuwing uit vanwege de drukte op le Mont Saint-Michel. In een Twitter-bericht stonden tips om op een andere manier van het eilandje te genieten. Verder werd aangeraden om vóór 10.00 uur of pas ná 15.00 uur naar de bezienswaardigheid te komen.

Lupin
Ook Etretat aan de Normandische kust ondervindt nadelige gevolgen van het massatoerisme. Dat is te danken aan de Netflix-hit Lupin – we schreven er hier al eerder over – die zich deels in deze kustplaats afspeelt. De 1200 inwoners zien in het hoogseizoen hoe hun stadje wordt overspoeld door toeristen, soms wel 10.000 per dag. Shaï Mallet van de bewonersvereniging in Etretat zegt hierover: “Deze massale toestroom leidt tot het vertrappen en slijten van de kliffen en brengt de strandrotsen in gevaar.” Mallet vindt het ook jammer dat de toeristen maar zo kort in Etretat blijven en bijvoorbeeld niet naar een restaurant of hotel gaan. Zo is het wel heel druk, maar heeft Etretat weinig profijt van de vele bezoekers.

Etretat Lupin
Een paar afleveringen van Lupin spelen zich af in Etretat
Etretat Lupin
Een paar afleveringen van Lupin spelen zich af in Etretat

Veel mensen op dezelfde locaties

Minister Grégoire wil volgend voorjaar een nationale communicatiecampagne starten om buitenlandse én Franse toeristen bewust te maken van een betere spreiding van de bezoekersaantallen. Daarbij vraagt de overheid ook de hulp van influencers. “Om het bewustzijn van de gevolgen van de enorme toeristendrukte te helpen vergroten en om de promotie van bepaalde minder bekende toeristische bestemmingen te promoten” , legt Grégoire uit.

De minister benadrukt dat het niet de bedoeling is om Franse hotspots ontoegankelijk voor toeristen te maken. “Maar om de toegang ertoe te beperken op bepaalde tijden en alleen wanneer dat nodig is.” Overigens is dit al het geval bij bepaalde toeristische bestemmingen. Nationaal Park Port-Cros bij Hyères heeft in de drukke zomermaanden bijvoorbeeld een limiet van 6000 bezoekers per dag. En het eiland Bréhat is in de allerhoogste zomerpiek – van half juli tot eind augustus – dagelijks toegankelijk voor 4700 bezoekers.

Port Cros
Port Cros
Port Cros
Port Cros

Campingtrend naar le Mont Saint-Michel

En voordat je denkt: hoho, nounou, wat doen we als toeristen verkeerd? Ja, niks natuurlijk! Ook tweederde van de Campingtrend-redactie is vanwege schoolgaande kinderen veroordeeld tot het hoogseizoen. En ook wij willen die ene kerk, dat mooie strand én le Mont Saint-Michel bezoeken. Sterker nog, dat deden we in 2020 (Marije) en 2021 (Martine).

Wat we als toeristen van de Franse plannen gaan merken, is afwachten. Ons lijkt het geen probleem om bij de écht drukke hotspots een plekje te reserveren, zeker als dat betekent dat het dan wat rustiger is. Naar de alternatieve bestemmingen, die voor meer spreiding moeten zorgen, zijn we alleen maar benieuwd!

Over alternatieve bestemmingen gesproken… ken je de Nederlandse Krimpenerwaard al?

 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 12 en 15 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…