Gasslang voorbeeld

Gasslang of gasdrukregelaar vervangen? Wanneer moet dat?

Luc Schaepkens

In vrijwel elke vouwwagen, camper of caravan zit een gasinstallatie. Maar wanneer moet je de gasslang vervangen? Wanneer is het nodig om de gasdrukregelaar te vervangen? Veel mensen hebben geen idee. Wij vertellen je er alles over.

Geen wettelijke regelgeving voor vervangen gasslang

De gasslang en gasdrukregelaar in de camper, caravan of vouwwagen gaan niet eeuwig mee. Een gasslang is gemaakt van rubber – evenals de afsluiting in een regelaar – en heeft een vrij lange levensduur. Je zou het controleren ervan zomaar kunnen vergeten. Er zijn maar weinig kampeerders die weten hoe oud de slangen en gasdrukregelaars in hun kampeermiddel zijn. En dat terwijl verouderde slangen of drukregelaars tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

Wanneer moet je een gasslang vervangen? Wanneer is het nodig om de gasdrukregelaar te vervangen? Daarvoor zijn geen wettelijke regels of eisen. Er is ook geen keuring die erop let. In principe is het de fabrikant die bepaalt hoe lang een slang of gasdrukregelaar meegaat. Diezelfde fabrikant gaat er echter wel van uit dat je deze onderdelen regelmatig zelf controleert.

Truma Duocontrol
Truma Duocontrol en Eisex zijn handige onderdelen van de gasinstallatie voor op de wintersport.
Truma Duocontrol
Truma Duocontrol en Eisex zijn handige onderdelen van de gasinstallatie voor op de wintersport.

Kijk naar de datum op gasslang en gasdrukregelaar

Een gasslang kan er nog prima uitzien terwijl hij toch aan vervanging toe is. Een gasslang kan namelijk uitdrogen en haarscheurtjes krijgen (vergelijkbaar met een band). Op de gasslang staat daarom de datum waarop deze is gemaakt of voor wanneer deze dient te worden vervangen. Dat is echter geen garantie dat hij ook zo lang meegaat. Een te vast aangedraaide slangkoppeling kan bijvoorbeeld een scheur veroorzaken. Slangen die met een slangklem vastzitten, zijn daarom ook kwetsbaarder dan slangen met een vaste eindverbinding. Een slang die in een knik ligt, kan beschadigd zijn.

Controleren is daarom aan te raden. Zo adviseert de BOVAG de slangen elke twee jaar te (laten) controleren. De drukregelaar verlaagt de gasdruk van de gasfles, zodat hij geschikt is voor de kachel, koelkast, kookstel of bbq. Voor gebruik binnen – bijvoorbeeld in de camper of caravan – is het aan te raden een gasdrukregelaar met afblaasventiel te gebruiken (zie tekst hieronder). Aan een drukregelaar is helemaal niets te zien. Volgens Duitse regelgeving – DVGW (Duitse vereniging van gas- en waterfitters) werkblad G 607 – mag een gasslang/drukregelaar maximaal tien jaar oud zijn. In Frankrijk is dit voor gasslangen maximaal zes jaar.

Datum op de gasslang
De gasslang aan onze skottelbraai is van 2012. Vervangen dus.
Datum op de gasslang
De gasslang aan onze skottelbraai is van 2012. Vervangen dus.

Waarom een afblaasbeveiliging op je gasdrukregelaar

In de gasdrukregelaar kan iets mis gaan. Het membraan kan scheuren of het regelsysteem kan blijven hangen. Bij een gasdrukregelaar zonder afblaasbeveiliging of afblaasventiel komt de te hoge gasdruk van de gasfles dan vol op de leidingen en aangesloten apparaten te staan. Die zijn daar niet op berekend. Een afblaasbeveiliging zorgt voor een begrenzing tot maximaal drie keer de gebruikelijke werkdruk door via het ventiel gas te laten ontsnappen. Gasdrukregelaars met een afblaasbeveiliging zijn te herkennen aan een plastic dopje aan de bovenkant. Vervangen samen met de gasslangen dus ook meteen de gasdrukregelaar.

gasdrukregelaar
Gimeg gasdrukregelaar 50 mbar met afblaasbeveiliging.
gasdrukregelaar
Gimeg gasdrukregelaar 50 mbar met afblaasbeveiliging.

Duidelijk af te lezen

Op de zijkant van de bekende oranje slangen staat de datum van productie. Ook op een gasdrukregelaar moet hij af te lezen zijn. Fabrikanten adviseren de gasslang en drukregelaar om de vijf jaar te vervangen. Het Duitse merk GOK beveelt aan om gasslangen elke drie jaar te vervangen. De BOVAG adviseert vervangen elke drie tot vier jaar.

Gasdrukregelaar GOK
Ook van deze gasdrukregelaar is de productiedatum 2020.
Gasdrukregelaar GOK
Ook van deze gasdrukregelaar is de productiedatum 2020.

Ook de losse gasslang vervangen

Als je de gasslang en drukregelaar vervangt, vergeet dan ook de losse slangen niet. Veel kampeerders hebben een losse slang speciaal voor aan de bbq of buitenkeuken. Gasslang vervangen? Neem ook de losse gasslangen meteen mee.

Blijf aan de veilige kant

Controleer de aanwezige gasslang(en) elke twee jaar. Kijk of je haarscheurtjes ziet. Om dat te controleren vouw je de slang in een bocht zodat je het oppervlak kunt bekijken. Vervang alle slangen en gasdrukregelaars elke vijf jaar. Laat ook de gasleiding van je kampeermiddel controleren. Bij een BOVAG-onderhoudsbeurt wordt de gasleiding afgeperst en gecontroleerd op lekken. Wel zo’n veilig gevoel.

gasslang vervangen
Deze gasslang is gemaakt in 2020.
gasslang vervangen
Deze gasslang is gemaakt in 2020.

Meer weten over de soorten gas?

Kortweg zijn er drie soorten gas die worden gebruikt: butaan, propaan en lpg. Op butaan koken we. Het zit bijvoorbeeld in de bekende blauwe Campingaz-flessen. Propaan is het meest gebruikt. Dit omdat butaan niet bruikbaar is bij temperaturen onder nul. Lpg is een mengsel van butaan en propaan. Op de site van de NKC vind je meer uitleg.

Meer weten over het gebruik van gasflessen?

Wil je weten welke gasfles je moet kiezen? Hoe ze zijn om te ruilen? Of ze altijd rechtop moeten staan? En waarom ook op een gasfles een datum staat? Kijk dan bij deze meestgestelde vragen op de site van de ANWB.

Kort

  • Controleer de gasslangen minstens elke twee jaar. Hiermee volgen we het advies van de BOVAG.
  • Vervang de gasslang én de gasdrukregelaar elke drie tot hooguit vier jaar. Volgens de BOVAG zit je dan aan de veilige kant. Vergeet dan niet ook de slang aan je bbq of skottelbraai. Koop bij voorkeur een gasdrukregelaar met een afblaasbeveiliging.
  • De vaste gasleiding kun je laten afpersen om hem zo op lekkage te laten controleren. Dat kan onder andere als onderdeel van een BOVAG-onderhoudsbeurt.

Truma is een bekende producent van onderdelen voor gasinstallaties. Met deze onderdelen kun je bijvoorbeeld onderweg je gas veilig laten openstaan, zodat de koelkast aan kan blijven. Of hiermee schakelt de installatie automatisch van de lege naar de volle gasfles. Zodat je er nooit uit hoeft ’s nachts omdat het gas opeens op is. Truma geeft met ingang van 2021 vijf jaar garantie op verschillende onderdelen. Hier lees je het hele Truma-artikel.

gasslang Truma-garantie
gasslang Truma-garantie

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur